Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στον Dream 90,7 για τα ενεργειακά Θα γίνει ή όχι ο East med;
Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Γιατί είναι κρίσιμη η εκδίκαση της προσφυγής οικολογικών οργανώσεων κατά της ΣΜΠΕ των θαλάσσιων παραχωρήσεων. Η στάση της κοινοπραξίας «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ»

Οι σεισμικές έρευνες
Η κοινοπραξία των «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» φέρεται με τη σειρά της να υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει τις δύο περιοχές στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες της, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει άλλη εμπλοκή ή εξέλιξη που να παρεμποδίσει την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Το ερευνητικό τους πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση των σεισμικών ερευνών από ειδικά εξοπλισμένο σκάφος που θα σκανάρει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη γεωολογική δομή των παραχωρήσεων. Η καταληκτική προθεσμία είναι ο Οκτώβριος του 2022. Ωστόσο επειδή οι σεισμικές για λόγους προστασίας των θηλαστικών διεξάγονται μόνο την περίοδο Δεκεμβρίου – Απριλίου, αν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τα επιχειρήματα της ΕΔΕΥ τότε η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες τον επόμενο χειμώνα 2022-2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία τέτοια απόφαση από το ΣτΕ μπορεί να αποτελέσει και το κατάλληλο μήνυμα προς τους επενδυτές προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες των κοιτασμάτων

Ακούστε τον Νίκο Λυγερό