Σύσκεψη στο Δήμο Φαιστού με την παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχου
Αυτοψία στα καμένα  και το τι 8α γίνει αύριο με τους πληγέντες…της μεγάλης φωτιάς που έκαψε τα Αστερούσιαsiskepsi

Σύσκεψη στο Δήμο Φαιστού με την παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχου, του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη  κ. Κουκιαδάκη, του Υφυπουργού Εργασίας κ. Κεγκέρογλου, των Βουλευτών  Ηρακλείου κ.  Αυγενάκη, Κεφαλογιάννη, Νότης Μαριάς  του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δεικτάκη, της Δημάρχου Φαιστού κ. Πετρακογιώργη και του Πρόεδρου της  ΟΑΣΝΗ κ. Τζωρτζακη.

leyteris

 

Η δήμαρχος Φαιστού κα Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη, ανταποκρινόμενη ταχύτατα σε όλες τις ενέργειες που απαιτεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ζήτησε επιτακτικά να ξεπεραστούν όλα εκείνα τα παραδοσιακά εμπόδια σε αντίστοιχες περιπτώσεις και να κινηθεί το σύστημα των αποζημιώσεων σε ρυθμούς οι οποίοι βάζουν πάνω από όλα τον πολίτη αλλά και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Επέμεινε στη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων, ώστε να λύνονται άμεσα τα οποιαδήποτε γραφειοκρατικά ζητήματα και να ασκούνται όλες εκείνες οι απαραίτητες πιέσεις σε όποιο στάδιο των διαδικασιών δείχνει να αποτελεί τροχοπέδη στην διαδικασία των αποζημιώσεων. Όποια τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, όποιες κοινωνικές υποδομές και θέματα αναζωογόνησης πρέπει να δρομολογούνται στη σωστή τους βάση το συντομότερο και πριν την οποιαδήποτε υπογραφή Κ.Υ.Α. Ακολούθησε συνάντηση της δημάρχου Φαιστού με πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπου και τους διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση καθ’ όλη την πορεία της υλοποίησης και υποβολής των σχετικών φακέλων αποζημιώσεων που απαιτεί το διαδικαστικό σε τέτοιες περιπτώσεις.

τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων, με τον κ.Έξαρχο να διευκρινίζει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο συντομότερα γίνεται, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να δοθούν προκαταβολές στους παραγωγούς, και κυρίως στα θερμοκήπια.

Ο κ.Έξαρχος εξήγησε ότι οι όποιες καθυστερήσεις δεν οφείλονται στον ΕΛΓΑ, καθώς οι αποζημιώσεις πρέπει να εγκριθούν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Τα στελέχη του ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται εκεί που πρέπει, κοντά στους ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιές” – είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι η εντολή είναι σαφής και ξεκάθαρη: Να γίνει πλήρης καταγραφή αυτών που έχουν πάθει ζημιά.

Σε ό,τι αφορά στον περονόσπορο, ο κ.Έξαρχος θα συναντήσει παραγωγούς – αύριο, μάλιστα, θα επισκεφθεί τον Προφήτη Ηλία – ενώ όπως είπε ήδη έχουν καταγραφεί οι ζημιές από τις υπηρεσίες, όμως “το ζητούμενο είναι να πάρουν αποζημιώσεις αυτοί που πραγματικά έχουν πληγεί και για το ύψος της ζημιάς που έχουν υποστεί”.

Για τη σχινοκαρπία, τέλος, και ο ίδιος διαπίστωσε το πρόβλημα, το είδε και χθες στις Αρχάνες όπου βρέθηκε, αλλά και σήμερα. Ο Βασίλης Έξαρχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι πράγματι μεγάλο, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές. Σε δηλώσεις του είπε ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε αποζημιώσεις και πως το πρόβλημα είναι γενικότερο όχι μόνο για την οικονομία του Ηρακλείου και της Κρήτης, αλλά όλης της χώρας.

Από τη σχινοκαρπία, ωστόσο, προκύπτει ως αλυσιδωτή αντίδραση, πρόβλημα στην εξαγωγική δραστηριότητα που κάποιες εταιρείες, μετά κόπων, κατάφεραν να αναπτύξουν. “Με το δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν συμβόλαια για εξαγωγές, θα είναι δύσκολο ακόμη και να εκτελέσουν τα συμβόλαια λόγω της μειωμένης παραγωγής”.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ.Έξαρχος κατευθύνθηκε στη Βιάννο, ενώ κατά την επιστροφή στο Ηράκλειο και την Περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει στάση στα Πεζά.

Στις 19.00 το απόγευμα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη εκπροσώπων αρχών και φορέων από όλη την Κρήτη.

Στα καμένα χωριά ο Μ.Κεφαλογιάννης

Την Πόμπια,το Αντισκάρι,τα Πλατειά Περάματα,τα Πηγαϊδάκια και τους Καλούς λιμένες επισκέφτηκε χθες ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που είχε την ευκαιρία να έχει συναντήσεις με ντόπιους κτηνοτρόφους, αγρότες και κατοίκους των περιοχών αυτών που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Ο κ. Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης πραγματοποίησε συναντήσεις με τοπικούς φορείς με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων για να αντιμετωπιστούν  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  οι “πληγές” από τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την περιοχή αυτή.

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής που σήμερα συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο  Δημαρχείο Φαιστού με την παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Εξαρχου έχει ήδη κάνει παρέμβασή προς τους συναρμοδίους υπουργούς  ζητώντας την αποκατάσταση των ζημιών και υποδομών καθώς επίσης και την αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων ενώ επισημαίνει την ανάγκη πυροπροστασίας της πυρόπληκτης  περιοχής της Μεσσαράς  τονίζοντας την ανάγκη σύνταξης ειδικού προγράμματος από την Κυβέρνηση για την περιοχή αυτή.

Στις καμένες ελαιοκαλλιέργειες μαζί με το Β.Έξαρχο

Μετά τη σύσκεψη στο δημαρχείο Φαιστού, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις καμένες ελαιοκαλλιέργειες στον οικισμό Χόνδρος Βιάννου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Κουκιαδάκη, τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου, τον Βουλευτή Ηρακλείου κ.  Αυγενάκη και τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Μπαριτάκη. Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Βιάννου.

Σε Μεσσαρά, Βιάννο και Ένωση Πεζών ο Λ. Αυγενάκης

Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχο και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου, τον Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευρ. Κουκιαδάκη, συμμετείχαν σε συσκέψεις σήμερα Δευτέρα, 5 Αυγούστου το πρωί στο Δημαρχείο Φαιστού με την Δήμαρχο κ. Μ. Πετρακογιώργη, στο Δημαρχείο Βιάννου με το Δήμαρχο κ. Π. Μπαριτάκη και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών κ. Γ. Φραγκιαδουλάκη και εκπροσώπους των παραγωγών.

Αντικείμενο των συσκέψεων και της περιοδείας στις πληγείσες περιοχές της Μεσσαράς και της Βιάννου, ήταν η ενημέρωση του Προέδρου του ΕΛΓΑ και η κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκτίμηση και καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην περιοχή της Μεσσαράς, η καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του περασμένου έτους στη Βιάννο, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί από την κακή καρπόδεση στις ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου.
Ο Νότης Μαριάς  συμμετείχε σήμερα στη σύσκεψη του Δήμου Φαιστού για τα καμένα.

Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα 05/08/2013 και ώρα 09:30 στο Δημαρχείο Φαιστού παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη  Έξαρχου, συμμετείχε ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη καταστροφική φωτιά στη Μεσσαρά ενώ τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων.

Μετά την σύσκεψη ο κ. Νότης Μαριάς δήλωσε τα παρακάτω: « Πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των πυρόπληκτων και για τον λόγο αυτό άλλωστε, καταθέσαμε ήδη γραπτή ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητάμε:

1) Να κηρυχθεί η ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς πυρόπληκτη λόγω της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί.

2) Να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και στην αποζημίωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε.

3)Να γίνει άμεσα αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑ του Δήμου Φαιστού.

4) Να παγώσουν τα πάσης φύσης δάνεια των πυρόπληκτων της περιοχής.»

Ο  κ. Νότης Μαριάς  θα συμμετέχει επίσης στην σύσκεψη που θα γίνει απόψε στις 19:00 στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου θα εξεταστούν ζητήματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ.