Σιβηρία από σήμερα το βράδυ η Κρήτη….Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας ΜετεωΚρήτες
greinter-xionia

Μετά τη χθεσινή μίνι… «ανακωχή» με το χειμώνα, ο Γενάρης παίρνει και πάλι την… εκδίκησή του με νέα… εισαγόμενη κακοκαιρία από τη Σιβηρία, η οποία θα ξεκινήσει απόψε το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

Το «μενού» περιλαμβάνει χιόνια μέχρι τα 300 μέτρα, δηλαδή τις παρυφές των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών, ίσως ακόμα χαμηλότερα χιονόνερο ή χαλάζι, με μπόρες μέσα στις πόλεις και τσουχτερό κρύο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας ΜετεωΚρήτες και της ιστοσελίδας Creteweather, η ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει απόψε Παρασκευή, από τα βορειοδυτικά.

Τις πρώτες βροχές με ισχυρούς βόρειους ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ θα ακολουθήσουν τα χιόνια, τα οποία θα πέσουν στα ορεινά αρχικά πάνω από τα 1.000 μέτρα και όσο βραδιάζει όλο και χαμηλότερα. Τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στα βόρεια και, όπως φαίνεται, δε θα επηρεάσουν ιδιαίτερα το Νότο της Κρήτης.

Αύριο Σάββατο, αν και θα υπάρχουν «ανοίγματα» του καιρού, το σκηνικό θα είναι καθαρά χειμωνιάτικο. Το ξημέρωμα θα βρει τα Ανώγεια και το Οροπέδιο στα λευκά, ενώ το κρύο θα είναι έντονο. Αν και ο υδράργυρος θα δείχνει μέγιστες τιμές στους 8 βαθμούς στα πεδινά και κοντά στο 0 στα ορεινά, η αίσθηση που θα έχουμε, λόγω κυρίως των βοριάδων, που θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ, θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη.

Τα χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν μέχρι και τα 300 μέτρα, ενώ μέσα στις πόλεις θα δούμε χιονόνερο και πιθανότατα χαλάζι ακόμα και στις ακτές.

Μικρή ανάπαυλα θα έχουμε τη νύχτα προς Κυριακή και ίσως όλη τη διάρκεια της ημέρας, με χιόνια μόνο στα ορεινά και εξασθένηση των ανέμων.

Τα φαινόμενα όμως… απατούν, καθώς νέα επιδείνωση θα έρθει από το απόγευμα της Κυριακής και κυρίως το βράδυ, με χιονοπτώσεις ακόμα σε χαμηλά υψόμετρα, νιφάδες και χιονόνερο μέσα στις πόλεις και πιθανόν ακόμα και τις παραλίες.

Ακόμα πιο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια τη Δευτέρα, καθώς θα έχει πέσει κι άλλο η ένταση των ανέμων, ενώ το κρύο όλες τις ημέρες θα παραμείνει έντονο, με μέγιστη τιμή τους 6 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν βελτίωση του καιρού από την Τρίτη, αν και είναι πρόωρη η πρόγνωση για τόσο μακρινό (για τη Μετεωρολογία) χρονικό ορίζοντα.

neakriti.gr