ΣΟΚ στη Μανμπίτζ: Οι τζιχαντιστές τάισαν μωρό τα σκυλιά
islamiko-kratos-moro-pixel-630x400

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κρατά ομήρους εκατοντάδες πολίτες στην πόλη Μανμπίτζ, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι άγριες μάχες μεταξύ των τρομοκρατών και των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ο Ομάρ Αλ Μάσρι, μαχητής του Τάγματος Ήλιος του Βορρά (Σαμς Αλ Σαμάλ), μιας αντάρτικης δημοκρατικής οργάνωσης που συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δήλωσε στο ARA News ότι οι SDF έχουν απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης από τους τζιχαντιστές.

«Το Ισλαμικό Κράτος κρατά πλέον μόνο το 3% της πόλης, αλλά έχουν πάρει πολίτες ως ομήρους», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτεθούν στο τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών μέσα στην πόλη εξαιτίας των εκατοντάδων ομήρων.

«Αφού ασφαλίσουμε τους πολίτες, τότε θα απελευθερώσουμε τη Μανμπίτζ μέσα σε λίγες ώρες».

Ο Μάσρι ανέφερε ότι και μέλος της οικογένειάς του κρατείται όμηρος.

«Το Ισλαμικό Κράτος απείλησε ότι θα τη σκοτώσουν εάν πλησιάσουμε κι άλλο».

«Θα πάρουμε πίσω την πόλη μας, το έχουμε υποσχεθεί στον Αμπού Λαϊλά [ηγέτη των SDF που σκοτώθηκε στη μάχη της Μανμπίτζ]».

Οι πολιορκητές υπολογίζουν ότι πρέπει να έχουν παραμείνει περίπου 1.000 πολίτες στα χέρια των τζιχαντιστών.

Η συγκέντρωση τόσων πολλών αμάχων σε τόσο μικρό μέρος εμποδίζει και τα συμμαχικά αεροπλάνα να βομβαρδίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν επιτρέπει στους ομήρους να φύγουν, τους σκοτώνουν εν ψυχρώ.

«Ο αδελφός μου σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή του ISIS, τον πέτυχε στον λαιμό, ήταν σαν λουλούδι», είπε ένα νεαρό κορίτσι στο ARA News.

«Οι τζιχαντιστές είναι βάρβαροι, είδα με τα μάτια μου πώς πέθανε ένα μωρό και το έδωσαν στα σκυλιά να το φάνε. Δεν είναι άνθρωποι», είπε ένα άλλο παιδί.

«Έδεναν ανθρώπους στην πλατεία και μας έλεγαν να πάμε και να τους τραβήξουμε βίντεο», είπε ένα άλλο κορίτσι.

Μέσα στην πόλη δεν έχουν παραμείνει περισσότεροι από 100 τζιχαντιστές, ταμπουρωμένοι με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε ο Αλ Μάσρι.

Ωστόσο, ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τζιχαντιστές που κατάφεραν και το έσκασαν και πήγαν στην πόλη Τζαραμπλούς.

Η Τζαραμπλούς βρίσκεται βόρεια της Μανμπίτζ, ακριβώς πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Η Μανμπίτζ, στα ελληνικά Ιεράπολης, είναι στρατηγικής σημασίας στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, 30 χλμ δυτικά του Ευφράτη, στα βορειοδυτικό της επαρχίας του Χαλεπιού, και οι τζιχαντιστές τη χρησιμοποιούσαν ως πρώτο σταθμό υποδοχής των ξένων εθελοντών που έρχονταν, μέσω Τουρκίας, για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Με την πολιορκία της Μανμπίτζ και την αναμενόμενη απελευθέρωσή της το Ισλαμικό Κράτος αποκόπτεται από τον «έξω κόσμο» μέσω Τουρκίας.

Ο πληθυσμός της Μανμπίτζ αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Κιρκάσιους.

Επικρατούσα θρησκεία στην πόλη είναι το σουνιτικό Ισλάμ.

Υπενθυμίζουμε ότι η επίθεση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ ξεκίνησε στις 31 Μαΐου.

 

www.tribune.gr