• 24 Απριλίου, 2024

ΣΟΣ Ξηρασία «απειλεί» την Κρήτη: Από τους πιο ξηρούς ο φετινός Μάρτιος

ksirasia xeria

Μπορεί ο Μάρτιος που μας πέρασε να μην ήταν ο πιο άνομβρος μήνας στα χρονικά για την Κρήτη, ήταν όμως από τους χειρότερους συνδυαστικά σε επίπεδο βροχοπτώσεων και σε εκείνο των χιονοπτώσεων.

Αυτό το οποίο έχει επισημανθεί σε αρκετά ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» όχι μονάχα για το Μάρτιο αλλά συνολικά για τη φετινή βροχομετρική περίοδο, επιβεβαιώνεται και με τη γλώσσα των αριθμών από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο δημοσιοποίησε τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για το νησί μας για το μήνα που μόλις έφυγε…

Η εικόνα είναι από αποκαρδιωτική έως σε πολλές περιπτώσεις τραγική σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για παράδειγμα, από τα 96 χιλιοστά νερού που έριξε το Μάρτιο στην Κνωσό το 2017, φέτος στη γη έπεσαν μόλις 6 χιλιοστά, ενώ από 132 στις Βρύσες τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, καταγράφηκαν μόλις 18 χιλιοστά βροχής το Μάρτιο του 2018.

Την εικόνα κάνει ακόμα πιο δυσοίωνη το σκηνικό στα βουνά. Εκτιμώντας τα δεδομένα από δορυφορικές μετρήσεις, το meteo.gr οπτικοποίησε την έκταση της χιονοκάλυψης στην Κρήτη, κάνοντας τη σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2004-2017, η οποία αποκάλυψε ότι, ενώ από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τον Ιανουάριο καταγράφηκε μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από τη μέση τιμή των τελευταίων 14 χρόνων, η συνέχεια ήταν δραματική. Το χιόνι που κάλυψε τα κρητικά βουνά ήταν μέχρι και 75% λιγότερο από τη μέση τιμή για την εποχή.

Ακόμα πιο σοκαριστική είναι η διαπίστωση που προέκυψε από τη μελέτη των δεδομένων από τους σταθμούς μέτρησης ύψους χιονιού του Παρατηρητηρίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου σε Λευκά Όρη και Ψηλορείτη, ότι δηλαδή και στους δύο σταθμούς καταγράφηκε χιονόπτωση μόνο 2-3 ημέρες μέσα στο Μάρτιο του 2018. Αυτή η πραγματικότητα, που μοιάζει πια μη αναστρέψιμη – μια που έχουμε μπει για τα καλά στην άνοιξη και οι πιθανές εφεξής βροχές δεν έχουν την ικανότητα και λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών και μεγαλύτερης ηλιοφάνειας που οδηγεί σε εξάτμιση να τροφοδοτήσουν τους υπόγειους υδροφορείς – μας προετοιμάζει για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, με τους αποθέτες νερού να βρίσκονται ήδη στα όριά τους. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κρήτη έμοιασε φέτος με μια ξηρή καιρικά “λίμνη”, καθώς τα συστήματα που μπορούσαν να προκαλέσουν βροχές και χιόνια έμοιαζαν να την προσπερνούν επιδεικτικά.

Αν πάντως μας φαίνεται ως κάτι πρωτοφανές, η πραγματικότητα είναι ότι η Κρήτη έχει ξαναζήσει αντίστοιχους ξηρούς Μάρτιους και στο παρελθόν. Ενδεικτικά, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, από τις πιο δύσκολες χρονιές με ελάχιστες βροχές το Μάρτιο ήταν το 2010 αλλά και το 2013, ενώ στον αντίποδα οι χρονιές 2014, 2015 και 2017 ήταν από τις πλέον υγρές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχετικό πίνακα με τις βροχές του Μάρτη από το 2009 έως το 2018, που δημοσιοποίησε το meteo.gr, αποτυπώνεται ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κρήτης: εκείνο των μικροκλιμάτων ανάλογα την περιοχή, ακόμα και στην ίδια γεωγραφική ενότητα ή στα στενά όρια ακόμα και του ίδιου αστικού ιστού.

 

Τα ρεκόρ για το μήνα στην Κρήτη

Για την ιστορία, έχει ενδιαφέρον ότι μονοψήφια ποσοστά βροχής καταγράφηκαν το Μάρτιο του 2018 στην Ιεράπετρα (μόλις 4 ενώ το 2017 ήταν 65), στην Κνωσό (6 φέτος, 96 το 2017), στα Φαλάσαρνα (8 φέτος, 81 το 2017) ενώ το μεγαλύτερο ύψος βροχής που αποτυπώνεται στις μετρήσεις του Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Παρατηρητηρίου Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου για το μήνα που μόλις πέρασε στην ιστορία ήταν 56 χιλιοστά βροχής στη Σαμαριά, όπου το Μάρτιο του 2017 είχαν πέσει 251 χιλιοστά.

Αντίστοιχα το βροχερό κατά κανόνα για την Κρήτη 2015 στην ίδια περιοχή και τον ίδιο μήνα είχαν πέσει 201 χιλιοστά, και τον υγρό Μάρτη του 2014 είχαμε 272 χιλιοστά βροχής. Αντίστοιχα κατά τα έτη που καταγράφηκαν χαμηλά ποσοστά βροχοπτώσεων, πάντα Μάρτιο, στη Σαμαριά, το 2010 τα χιλιοστά βροχής ήταν 20 και το 2013 ήταν 51. Για το ρεκόρ μικρότερης βροχόπτωσης, το οποίο όπως προαναφέρθηκε κατέχει για το φετινό Μάρτη η Ιεράπετρα, τα βροχερά έτη 2014 και 2015 τα χιλιοστά βροχής που έπεσαν στην περιοχή ήταν 99 και 80. Τις ξηρές χρονιές 2010 και 2013 στην Ιεράπετρα η κατάσταση ήταν αντίστοιχα δραματική με 2 και 8 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα.

 

Τα ύψη βροχής για το μήνα Μάρτιο από το 2009 ως το 2018: Με κίτρινο χρώμα χαρακτηρίζεται ο ξηρότερος και με μπλε χρώμα ο πιο υγρός Μάρτιος για κάθε σταθμό. Τα κόκκινα κελιά υποδηλώνουν ελλιπείς μετρήσεις και οι παύλες τους σταθμούς οι οποίοι δεν είχαν τεθεί ακόμα σε λειτουργία.

 

 

 

neakriti.gr

Loading

Read Previous

Έσκασε τώρα η βόμβα: Έδωσαν τέλος στη σχέση τους Μπαλατσινού – Κικίλιας! Τι συνέβη;

Read Next

Αίσιο τέλος είχε επιχείρηση διάσωσης 6 τουριστών στον Ψηλορείτη

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular