Σοβαροί φόβοι για 320 αγνοούμενους από το ναυάγιο νότια της Κρήτης
navagoi

Φόβους για 320 αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες από το ναυάγιο 75 ναυτικά μίλια νότια του Ηρακλείου, εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός μετανάστευσης.

Το στοιχείο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, προκύπτει από τις μαρτυρίες επιζώντων που συνέλεξαν στελέχη του ΔΟΜ από συνεντεύξεις με τους διασωθέντες στο λιμάνι Augusta της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο πλοίο που βυθίστηκε στη Μεσόγειο επέβαιναν 648 με 650 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι μαρτυρίες και οι αριθμοί βασίζονται στη διπλή καταμέτρηση των διακινητών πριν την αναχώρηση.

Μερίδα διασωθέντων δήλωσε μάλιστα, ότι στο πλοίο επέβαιναν 150 γυναίκες και περίπου 20 ασυνόδευτα παιδιά, μεταξύ 6 μηνών και 10 ετών. Επιπλέον, όπως δήλωσαν, δύο αδέλφια από το Σουδάν πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Πριν τη βύθιση του πλοίου, ένας πατέρας που ταξίδευε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους του, εμπιστεύτηκε τη φύλαξη της τρίχρονης κόρης του σε έναν άλλο μετανάστη που γνώρισε πάνω στο πλοίο, σημειώνουν στελέχη του ΔΟΜ Ιταλίας. «Σου εμπιστεύομαι την κόρη μου γιατί νιώθω ότι δεν πρόκειται να επιβιώσω. Να ψάξεις τους συγγενείς μου στην Αίγυπτο και να τους δώσεις την κόρη μου», αναφέρουν διασωθέντες ότι δήλωσε ο πατέρας. Ο άνθρωπος αυτός δεν κατάφερε να επιζήσει όπως και η υπόλοιπη οικογένειά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 206.400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από τις αρχές του έτους έως και τις 5 Ιουνίου του 2016. Βασικές χώρες άφιξης είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο την ίδια χρονική περίοδο ανέρχεται στα 2.809 άτομα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (Ιανουάριος – Ιούνιος 2015) ο αριθμός των θυμάτων ήταν 1.838. Με άλλα λόγια, μέχρι στιγμής φέτος επιπλέον 1.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.