24.8 C
Αθήνα
23 Σεπτεμβρίου, 2023
Dream fm 90,7
HTML tutorial
ΕλλάδαΚρήτη

“Σπάνε”σπίτια για να βρουν τα χρήματα των τραπεζών – Πονοκέφαλος για την ΕΛ.ΑΣ. οι διαρρήξεις στην Κρήτη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ

Η φημολογία για επιστροφή στη δραχμή και οι αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τις τράπεζες δεν είναι πονοκέφαλος μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αστυνομία! Τα ΑΤΜ όπως κάποιοι διαδίδουν έχουν στεγνώσει και αυτό είναι κράχτης για τους επίδοξους διαρρήκτες

Οι δράστες έχουν επιδοθεί  σ ένα κυνήγι… θησαυρού προσπαθώντας να εντοπίσουν τα χρήματα που οικογενειάρχες έβγαλαν προκειμένου να τα “προστατέψουν”.

“Μπουκάρουν” στα σπίτια και αναζητούν τον κρυμμένο θησαυρό.

Καταστρέφουν μπαλκονόπορτες για να εισβάλλουν και κάνουν άνω κάτω το νοικοκυριό  για να τα εντοπίσουν.

Διάρρηξη από σπίτι στις Μεσσαμπελιές 20/6

1

Οι δράστες κατέστρεψαν τις μπαλκονόπορτες προκειμένου να εισβάλλουν στο σπίτι. Δεν άναψαν φώτα για να μην εντοπιστούν από τους γείτονες.Δεν πλησίασαν καθόλου τον ενιαίο χώρο. Έριξαν “κάτω” τις ντουλάπες σε υπνοδωμάτια και πήραν μόνο κοσμήματα.

Δεν πήραν υπολογιστές ή άλλα ηλεκτρικά είδη του σπιτιού. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα σηκώνουν.Θα γίνουν γρήγορα αντιληπτοί.

2

Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν ότι οι “επιθέσεις” θα ενταθούν όσο οι δράστες πιστεύουν ότι τα χρήματα φυλάσσονται  στα σπίτια.

“Το να κρύβουν χρήματα στο σπίτι είναι ότι χειρότερο μπορούν να κάνουν” τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι δράστες χτυπούν σπίτια που γνωρίζουν καλά ότι οι ιδιοκτήτες θα λείπουν καθώς έχει υπάρξει παρακολούθηση τις προηγούμενες ημέρες. Θέλουν να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους για να μπορέσουν να ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή το σπίτι για να εντοπίσουν τιμαλφή και χρήματα.

Οι περιπολίες σε τοπικό επίπεδο έχουν ενταθεί. Άνδρες της Ασφάλειας και των τμημάτων περιπολούν στις γειτονιές ενώ οι πολίτες καλούνται να ενημερώνουν την αστυνομία εάν εντοπίσουν στην περιοχή τους ύποπτες κινήσεις από αγνώστους

Οδηγίες για την πρόληψη διαρρήξεων

  • Να μην αφήνετε κλειδιά περιμετρικά του σπιτιού (σε γλάστρες, κάτω από το πατάκι της εισόδου κ.τ.λ.).
  • Να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο σπίτι.
  • Το σπίτι ή το διαμέρισμα σας να μην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας την απουσία σας (π.χ. ας αφήνετε κάποιο φως αναμμένο).
  • Μην αφήνετε τα γραμματοκιβώτια ή το κεφαλόσκαλο του σπιτιού γεμάτο από έντυπα και περιοδικά καθότι είναι ‘’κράχτες’’ που βεβαιώνουν ότι λείπετε.
  • Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στο κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχηση του.
  • Να θυμάστε πάντα ότι τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι επίσης στόχοι διάρρηξης.
  • Να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού εφόσον υπάρχει.
  • Επίσης κατά τις εξόδους σε καταστήματα, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα πάνω σε τραπέζια καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.
  • Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το 100 ή το Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής σας.

8 Συμβουλές από τον πιο Διάσημο Διαρρήκτη

Ο 65χρονος Walter T. Shaw είναι ο πιο διάσημος διαρρήκτης που έχει περάσει από τις Η.Π.Α. μέχρι σήμερα. Το F.B.I. του έχει προσάψει πάνω από 3.000 διαρρήξεις και κλοπές κοσμημάτων στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 που απέφεραν σε αυτόν και τη συμμορία του κέρδος $70 εκ. Ο Shaw δεν είχε πιαστεί ποτέ επ` αυτοφώρω αλλά έχει εκτίσει ποινή 11 ετών αφού τον κατέδωσε στις αρχές μέλος της συμμορίας του. Ο δεύτερος πιο πετυχημένος διαρρήκτης (ο πρώτος φανταζόμαστε παραμένει ασύλληπτος και άγνωστος) έχει αλλάξει καριέρα και έχει γράψει και βιβλίο προσφέροντας συμβουλές προστασίας ώστε να μην πέσετε θύματα κάποιου πρώην συναδέλφου του.

1.Ενεργοποίησε τον συναγερμό σου!

 divico alarm

Ο Walter T. Shaw τονίζει πως πρέπει να έχουμε τον συναγερμό μας συνεχώς ενεργοποιημένο. Επίσης αναφέρει πως πρέπει να έχουμε ενδείξεις πως το σπίτι μας παρακολουθείται όχι μόνο στην κύρια είσοδο αλλά και στην πίσω πόρτα αν μένουμε σε μονοκατοικία.

Ο ίδιος και η ομάδα του ποτέ δεν χρησιμοποιούσαν την κύρια είσοδο για να διαρρήξουν ένα σπίτι. Οι αστυνομικοί έρχονταν πάντα από την κύρια είσοδο και ήταν περιττό ρίσκο να διακινδυνεύσουν να τους συναντήσουν. Για την ενεργοποίηση του συναγερμού αναφέρει:

Οι κάτοικοι δεν ενεργοποιούν τον συναγερμό όταν είναι σπίτι και αυτό είναι τρέλα. Γιατί να μην επιλέξεις την ασφάλεια αφού πολλοί εγκληματίες θα πραγματοποιήσουν μια διάρρηξη ακόμα και αν είσαι σπίτι; Για την ακρίβεια, το 90% των σπιτιών που διαρρήξαμε είχε συναγερμό που δεν ήταν ενεργοποιημένος

2. Σταμάτα να φλυαρείς

stop blabbing

Τα θύματα του Shaw, μοιράζονταν άκριτα με αγνώστους δυνητικά επικίνδυνες πληροφορίες όπως ένα ταξίδι που είχαν κανονίσει χωρίς να αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα που είχαν οι πληροφορίες αυτές για έναν διαρρήκτη και τον κίνδυνο που ελλόχευε. Πολλοί από τους αποδέκτες των πληροφοριών ήταν στην πραγματικότητα πληροφοριοδότες του Shaw. Οι διαρρήκτες έχουν παντού δίκτυα από πληροφοριοδότες. Όσο καλύτερος είναι ο διαρρήκτης, τόσο πιο εκτενές και αξιόπιστο είναι το δίκτυο που συντηρεί. Μερικοί από τους καλύτερους πληροφοριοδότες του ίδιου ήταν κομμώτριες, επαγγελματίες που τοποθετούσαν χαλιά και τραπεζοϋπάλληλοι.

Αυτοί οι επαγγελματίες συνήθως μάθαιναν από το ίδιο το μελλοντικό θύμα για ένα επικείμενο ταξίδι και μας έδιναν λεπτομέρειες κάνοντας το σχέδιο μας να χτυπήσουμε ένα σπίτι παιχνιδάκι.

Σήμερα βέβαια οι διαρρήκτες δεν χρειάζεται να επενδύουν σε δίκτυα επικοινωνίας για να μαθαίνουν πότε θα λείπουμε σε διακοπές ή σε επαγγελματικά ταξίδια γιατί δυστυχώς τους ενημερώνουμε εμείς οι ίδιοι χωρίς να το ξέρουμε!

3. Διαρρήξεις γίνονται και την μέρα

διάρρηξη μέρα

Μας φαίνεται απίθανο το ενδεχόμενο κάποιος να προσπαθήσει να σπάσει την πόρτα μας ή να σκαρφαλώσει στο παράθυρο κατά την διάρκεια της μέρας που υπάρχει άπλετο φως γιατί φανταζόμαστε πως θα χρειαστεί χρόνο, θα κάνει φασαρία και θα είναι εύκολο να εντοπιστεί. Ο Shaw όμως λέει πως ένας επαγγελματίας διαρρήκτης χρειάζεται λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα για να παραβιάσει μια κλειδαριά και συμπληρώνει πως οι μέρες είναι ιδανικές για διαρρήξεις γιατί οι κάτοικοι είναι στις δουλειές τους ενώ όποιος/α ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού, είναι πιθανό να είναι έξω για να πληρώσει λογαριασμούς, να είναι στο super market ή να τακτοποιεί άλλες εξωτερικές υποθέσεις.

4. Φτιάξε το κουδούνι σου

doorbell

Ο Shaw αναφέρει πως πολλοί εγκληματίες χτυπάνε κουδούνια για να ελέγξουν αν είναι κανείς στο σπίτι. “Οι διαρρήκτες και ιδιαίτερα οι απελπισμένοι τοξικομανείς συνηθίζουν να χτυπάνε κουδούνια για να βλέπουν ποιος είναι σπίτι” λέει.

Εάν δεν πάρουν απάντηση στο κουδούνι γιατί αυτό είναι χαλασμένο ή γιατί δεν το ακούμε, είναι πιθανόν να συνεχίσουν με την διάρρηξη και να τους βρούμε μπροστά μας μέσα στο σπίτι μας. “Ένα άδειο σπίτι είναι πρόσκληση για να δράσει ένας εγκληματίας” συμπληρώνει ο ίδιος.

5. Λιγότερο τρομακτικοί από το Hollywood. Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV) είναι η αχίλλειος πτέρνα τους

listes lollywood

H εικόνα που έχουμε για τους διαρρήκτες από το Hollywood με όπλα, μάσκες, γάντια, και ειδικά σύνεργα είναι λανθασμένη λέει ο Shaw και προσθέτει:

Οι διαρρήκτες είναι αλαζόνες και νομίζουν ότι ποτέ δεν θα πιαστούν. Δεν ανησυχούν καθόλου για το εάν ένας γείτονας καταφέρει να τους δει με τόσες λεπτομέρειες ώστε να δώσει ακριβή περιγραφή στην Αστυνομία. Έχουν όμως ένα ευάλωτο σημείο. Δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε τον χρόνο να αποσυνδέσουν και να απενεργοποιήσουν επιτυχώς τα συστήματα παρακολούθησης και δεν θέλουν να καταγραφούν σε βίντεο που θα πέσει στα χέρια της Αστυνομίας ή, ακόμα χειρότερα, στις ειδήσεις όπου θα τους αναγνωρίσει ο δικός τους γείτονας.

6. Πιο αποτελεσματικοί οι μικροί από τους μεγάλους σκύλους

THE dog

Οι σκύλοι είναι ένα καλό επίπεδο προστασίας μετά το σύστημα συναγερμού και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV) και το γάβγισμά τους μπορεί να αποθαρρύνει τους διαρρήκτες. Τα μικρόσωμα σκυλιά που γαβγίζουν συνέχεια είναι καλύτερα από τα μεγαλόσωμα εκπαιδευμένα.

Τα μικρά και ηχηρά σκυλιά είναι μεγάλη απογοήτευση για τους κλέφτες. Ποτέ δεν θα έκανα διάρρηξη σε σπίτι που έχει τέτοιο σκυλί. Δεν σταματούν ποτέ να γαβγίζουν και είναι ισχυρό αποτρεπτικό μέσο γιατί μπορεί να τα ακούσουν οι γείτονες ή οι ιδιοκτήτες τους αν κοιτάς ένα σπίτι κατά την διάρκεια της μέρας πριν μπεις

7. Η κουζίνα είναι η καλύτερη κρυψώνα

money in the kitchen

“Εγώ ο ίδιος φυλάω τα χρήματά μου στην κουζίνα γιατί αυτό είναι το τελευταίο δωμάτιο που πάνε οι διαρρήκτες. Δεν μπήκα ποτέ σε κουζίνα” παραδέχεται ο Shaw.

Και αν η κουζίνα είναι το τελευταίο μέρος που πάει ένας διαρρήκτης το πρώτο είναι το κυρίως υπνοδωμάτιο. Εκεί βρίσκονται συνήθως τα κοσμήματα, τα μετρητά, τα smartphones και τα tablets. Έτσι, αν θέλετε να κρύψετε μια θυρίδα χρονοκαθυστέρησης ή μια βαλίτσα ασφαλούς μεταφοράς χρημάτων ξέρετε ποιο δωμάτιο να προτιμήσετε και ποιο να αποφύγετε.

8. Οι διαρρήξεις είναι βρώμικη δουλεία…

metrita skoupidia

…κυριολεκτικά! Μια από τις καλύτερες πηγές πληροφοριών για τους εγκληματίες είναι τα σκουπίδια σας. Η συσκευασία μιας καινούριας τηλεόρασης στα σκουπίδια μπροστά από σπίτι σας ειδοποιεί κάθε περαστικό πως σ` αυτό υπάρχει κάτι άξιο κλοπής. Ακόμα και η συσκευασία κάποιου καθόλου επιθυμητού για εγκληματίες αλλά ακριβού κατά τα άλλα προϊόντος όπως ένα ακριβό ψυγείο, τους αφήνει να αναρωτιούνται τι άλλο προϊόν αξίας υπάρχει στο σπίτι. Το ξένο ρητό “τα σκουπίδια κάποιου είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου” επιβεβαιώνεται περίτρανα.

www.candianews.gr

Related posts

Ζευγάρι κρητικών πήγε να μαζέψει τις ελιές του και δέχθηκαν επίθεση

907@dreamfm.gr

Δε μοιράζουν … λεφτά, γιατρό περιμένουν!

907@dreamfm.gr

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ Α.Σ.ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

907@dreamfm.gr

Leave a Comment