• 20 Ιουλίου, 2024

Η “στοιχειωμένη” λίμνη του Κουρνά στην Κρήτη από ψηλά (βίντεο)

Vinkmag ad

limnikourna

Η λίμνη αποτελεί ένα προορισμό που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και είναι προστατευόμενος από το πρόγραμμα Natura.

Τη λίμνη συνοδεύει ένας θρύλος που “στοιχειώνει” την περιοχή.

Ο μύθος μιλάει για μια ξανθιά κοπέλα, η οποία πριν από αρκετά χρόνια επιδίωκε να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της, που είχε μαγευτεί από την ομορφιά της.  Τότε, η κοπέλα ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη, λέγοντας τα εξής λόγια: «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα». Έτσι, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πραγματοποιήθηκε η ευχή της, καθώς σείστηκε το έδαφος και βούλιαξε και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη.

Μακριά από τους μύθους, η λίμνη Κουρνά αναφέρεται στην αρχαιότητα από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια και φέρεται στην περιοχή να υπήρχε αρχαίος ναός που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά και φαίνεται να ήταν αφιερωμένος στον Ίππο ή και στην Κόρη. Τα ονόματα αυτά έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκορώνα που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνας.

Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Κορησία τοποθετείται κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη, αλλά η προέλευση του ονόματος άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει «λίμνη» ή «λουτήρας» και άλλοτε ως παράφραση της ελληνικής λέξης «κρουνό».

 

 

flashnews.gr

Loading

  Read Previous

  Άγιο είχε ένας 18χρονος οδηγός μηχανής στην Κρήτη….Καρφώθηκε στο παρμπρίζ λεωφορείου και τη γλίτωσε

  Read Next

  ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ: Σύροι αντάρτες λιντσάρουν τα άψυχα σώματα του Ρωσικού ελικοπτέρου! ΠΡΟΣΟΧΗ-ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ! (ΦΩΤΟ)

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular