prosfyges-696x392

Στον διπλασιασμό των θέσεων φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στοχεύοντας στη δημιουργία συνολικά 20 νέων δομών, σε 8 περιφέρειες.

Πρόκειται για δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις η κάθε μία, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η διαμονή σε αυτές ενός αριθμού προσφύγων που θα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 25.000 ατόμων.

Το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Realnews», για την εγκατάσταση των νέων δομών θα συζητηθούν δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη δυτική Ελλάδα (Πύργος, Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Αμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ηπειρο (Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα), τρεις στη δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην κεντρική Μακεδονία (Πιερία).

Ηλεκτρονική «ταυτότητα»

Μέχρι σήμερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 23.000 πρόσφυγες διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, άλλοι 21.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και περίπου 9.000
διαμένουν σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι νέοι χώροι χαρακτηρίζονται ως δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», καθώς θα λειτουργούν με εντελώς διαφορετικούς όρους σε σχέση με τους υφιστάμενους. Στις εισόδους σχεδιάζεται να τοποθετηθούν ηλεκτρονικές μπάρες, ενώ κάθε πρόσφυγας θα έχει τη δική του ηλεκτρονική «ταυτότητα».

Αυτό, ωστόσο, που απασχολεί τους κυβερνητικούς φορείς δεν είναι ο τρόπος λειτουργίας των νέων κέντρων, αλλά η ακριβής χωροθέτησή τους. Στη σύσκεψη της Τρίτης, στην
οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, αλλά και
ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, πρόκειται να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις και για τις οκτώ περιφέρειες, αλλά και εναλλακτικές λύσεις που αφορούν κυρίως την Αττική.

Αναγνωρίζοντας ότι για τη δημιουργία των νέων δομών έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και για τα 20
νέα κέντρα φιλοξενίας, το αργότερο μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, ξεκινώντας άμεσα και
τις απαραίτητες εργασίες.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι προκαταρκτικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε τουλάχιστον επτά δομές. Ο παράγοντας που έχει καθυστερήσει τη δημιουργία των δομών, αλλά και αυτός που θα καθορίσει σε ικανό βαθμό την οριστική χωροθέτησή τους, δεν είναι άλλος από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός από την εναλλακτική λύση των νέων δομών στην Αττική, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση της χωρητικότητας ήδη υφιστάμενων δομών. Αυτή, όμως, θα είναι η τελευταία επιλογή, καθότι εκτιμάται ότι με την επέκταση των ήδη υπαρχόντων κέντρων δεν επιτυγχάνεται η ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε όλες της διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στην Αττική αλλά και σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία υπάρχει ήδη υπερσυσσώρευση προσφυγικού πληθυσμού, ο οποίος, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, αγγίζει ακόμα και το 0,7% του τοπικού πληθυσμού.

Αντιθέτως, οι περιφερειακές ενότητες οι οποίες προκρίνονται για την εγκατάσταση νέων δομών έχουν είτε απόλυτα μηδενικό προσφυγικό πληθυσμό, είτε έναν που είναι μικρότερος από το 0,2% των μόνιμων κατοίκων. Αντιθέτως, οι 35.000 πρόσφυγες που βρίσκονται
σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 16,5% επί του συνολικού πληθυσμού των μόνιμων κατοίκων της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

Πηγή

Loading