Στήριξη στους Έλληνες Ρομά με ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 50% ζητά η Θεανώ Φωτίου
Ζητάει ακόμα να δίνονται τα 180.000 καθημερινά σχολικά γεύματα στα παιδιά των κοινοτήτων, τα οποία τώρα πηγαίνουν χαμένα γιατί τα σχολεία είναι κλειστά

«Μένουμε σπίτι», αλλά δεν μένουμε όλοι στο ίδιο «σπίτι». «Οι Ρομά ζουν σε απάνθρωπους καταυλισμούς και υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμό» σημείωσε χθες με ανακοίνωσή της η Θεανώ Φωτίου, θέλοντας να σχολιάσει τα μαζεμένα κρούσματα κορωνοϊού στον καταυλισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Μέτρα στους καταυλισμούς

Κι όμως, ενώ, όπως υπογράμμισε η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση είχε επισημανθεί το πρόβλημα και είχε γίνει έκκληση για τη λήψη μέτρων «ώστε να μην γίνουν οι οικισμοί και οι καταυλισμοί εστίες εξάπλωσης του ιού», τελικά δεν υπήρξε απολύτως καμία πρωτοβουλία.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσε να περιμένει κανείς το αντίθετο. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε ήταν να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Ρομά, χάρη στην οποία για πρώτη φορά καταγράφηκαν αναλυτικά οι οικισμοί και οι καταυλισμοί, ενώ για πρώτη φορά μπήκαν οι βάσεις ώστε να υλοποιηθεί ένα ολιστικό σχέδιο υποστήριξης του πληθυσμού και ένταξής του στο κοινωνικό σύνολο.

Υγειονομικοί έλεγχοι

«Μένουμε σπίτι» λοιπόν, αλλά δεν μένουμε όλοι στο ίδιο «σπίτι» και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να διενεργήσει το κράτος άμεσα υγειονομικούς ελέγχους στους 354 οικισμούς και καταυλισμούς, αλλά και να παρέχει οικονομική συνδρομή στους Ρομά.

Για τους ελέγχους μπορούν να λειτουργήσουν κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας που θα περιοδεύουν σε οικισμούς και καταυλισμούς προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους ή και εσωτερικούς χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων.

«Να γκρεμίσουμε τις προκαταλήψεις»

Με δεδομένο ακόμη «ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και εξαιτίας των δυσκολιών διαβίωσης», είναι αναγκαίο σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου να υπάρξει άμεση συνδρομή τους με ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πρ. ΚΕΑ) κατά 50%, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να γίνει τώρα διανομή των σχολικών γευμάτων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά, 185.000 καθημερινά, σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά.

«Ελπίζουμε ο κορωνοϊός να γκρεμίσει τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά χρόνια τώρα και να αποδείξει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή τη χώρα είναι ισότιμοι» σημείωσε καταλήγοντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή avgi.gr