Στις 12 το μεσημέρι η αφή του Αγίου Φωτός. Στις 21:30 θα φτάσει στις Μοίρες
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξερχόμενος του Παναγίου Τάφου κρατώντας το Άγιο Φώς
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξερχόμενος του Παναγίου Τάφου κρατώντας το Άγιο Φώς

Το μεσημέρι, στις 12 ώρα Ελλάδος, θα τελεστεί στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ η αφή του Αγίου Φωτός, που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Στην Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες, υπολογίζεται ότι θα φτάσει το Άγιο Φώς στις 21:30 από όπου και θα μοιραστεί σε όλες τις ενορίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας αναφέρει:

Η Ιερά Μητρόπολις Γορτύνης και Αρκαδίας πληροφορεί τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό, ότι το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα θα βρίσκεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Μοιρών το Μέγα Σάββατο στις 21:30΄ απ᾽ όπου μπορούν να το παραλάβουν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών και Ενοριών.-

Παραδοσιακά, η εντυπωσιακή αυτή τελετή, πραγματοποιείται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων και συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ροή πιστών, ορθόδοξων αλλά και μη, χριστιανών.

agiofos-thumb-medium

Χιλιάδες πιστοί αναμένονται και φέτος στα Ιεροσόλυμα, για να βιώσουν από κοντά αυτό το μεγάλο θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου όταν από τον Πανάγιο Τάφο βγει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ υψώνοντας στο χέρι του το Άγιο Φως για να το μοιράσει σε όλους.

Το τελετουργικό

Η τελετή αρχίζει με την είσοδο του πατριάρχη Θεόφιλου Γ’ στον ναό, συνοδευόμενου από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αλλά και τον Αρμένιο πατριάρχη.

Ακολουθεί η Ιερή Λιτανεία και η αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ελέγχεται ότι δεν εμπεριείχε τίποτα που να μπορούσε να ανάψει φωτιά και σφραγιστεί με βουλοκέρι την προηγούμενη μέρα.

Τότε, ο πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο, παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως είναι σβηστά. Ο Πατριάρχης προσεύχεται στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο τον χώρο.

03

Η απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ένωση Άθεων

Τη διαβεβαίωση, ότι το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και φέτος στην Ελλάδα, έδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε η Ένωση Άθεωννα καταργηθεί η αεροπορική μεταφορά για οικονομικούς λόγους.

«Στους ισχυρισμούς της Ένωσης Άθεων, ότι πρέπει να καταργηθεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, έχω να δηλώσω ότι η θέση τους αυτή έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός, ότι μόνο οι άνθρωποι του σκότους φοβούνται το Φως και τους διαβεβαιώνω ότι, παρά την αντίθεσή τους, το Άγιο Φως θα έρθει και φέτος στην πατρίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Γιώργος Βασιλείου.

Η Ένωση Άθεων είχε χαρακτηρίσει «μη απαραίτητη πολυτέλεια» την αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός σε επιστολή της, ενώ είχε ζητήσει τα αρμόδια υπουργεία την «κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου “Αγίου φωτός”, με έξοδα του Ελληνικού Κράτους».