Στο φως το φωτογραφικό αρχείο της θηριωδίας των ναζί στην Κρήτη

nazi-kriti-1

Στις 17 Ιουνίου του 1945, με διαταγή του τότε Προέδρου της Κυβέρνησης Πέτρου Βούλγαρη συγκροτείται η Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων.

Πρόκειται για μια επιτροπή η αποστολή της οποίας είναι να μεταβεί στην Κρήτη και να προχωρήσει στην «διαπίστωση των υπό των Γερμανών και Ιταλών κατά τη διάρκεια της Κατοχής διαπραχθεισών ωμοτήτων εν Κρήτη». Την Επιτροπή αποτελούν ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, και οι καθηγητές Ιωάννης Καλλιτσουνάκης και Ιωάννης Κακριδής. Ως βοηθητικό μέλος της επιτροπής συμμετέχει ένας Κρητικός φωτογράφος, ο Κωνσταντίνος Κουτουλάκης.

Η περιοδεία της Επιτροπής διαρκεί από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 6 Αυγούστου του 1945 και τα μέλη της επισκέπτονται πολλούς τόπους του μαρτυρικού νησιού.

 Ο Κωνσταντίνος Κουτουλάκης

Η έκθεση παραδόθηκε στο αρμόδιο υπουργείο και έμεινε για πολλά χρόνια εξαφανισμένη.  Στην αφάνεια ήταν για πολλά χρόνια και οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη

Ο Κουτουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1897 και η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία άρχισε τη δεκαετία του 30. Ήταν ένας από αυτούς που το 1952 ίδρυσαν την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία. Πριν τον πόλεμο, ο Κουτουλάκης υπήρξε ένας από τους πλέον επιφανείς Έλληνες φωτογράφους.

Το αρχείο των φωτογραφιών που τράβηξε συνοδεύοντας την Επιτροπή Ωμοτήτων αποτελείται από 76 αρνητικά παλαιού τύπου και από μεταγενέστερες αναπαραγωγές τους.

Οι μοναδικές του φωτογραφίες με επεξηγηματικές λεζάντες αποτελούν ένα σημαντικό ντοκουμέντο, ένα μέρος της ιστορίας της Κρήτης και του Ελληνισμού και μια οπτική καταγραφή της ιστορικής περιόδου που σφραγίστηκε από τις θηριωδίες των κατακτητών.

Πηγή: thetoc.gr

Loading

907@dreamfm.gr

Related Posts

Θρήνος στην Κρήτη για τον 28χρονο Γιώργο που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο

Facebook Twitter Pinterest LinkedInΆλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κρήτη. Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 28χρονος μοτοσυκλετιστής στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου Θρήνος για τον 28χρονο…

Loading

Στα μαύρα ο Ζαρός για τον Γιώργο που “έσβησε” στην άσφαλτο…

Facebook Twitter Pinterest LinkedInΠριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι με την οποία γράφτηκε η τραγωδία του τροχαίου δυστυχήματος στην περιοχή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στις 2 Απριλίου από την οποία…

Loading

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *