Στο σκαμνί για τα “μαύρα” ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Αρμουτάκης
“Τα λεφτά κάτω από το τραπέζι” φέρνουν στο προσκήνιο απίστευτες καταγγελίες που έχουν οδηγήσει ακόμη και στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος δημάρχου και αυτοδιοικητικών στελεχών της Κρήτης. Η αποκάλυψη του δημοτικού συμβούλου Φαιστού Χαρίλαου Κοκαράκη για “μαύρες” πληρωμές από τα δημοτικά ταμεία, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για τη νέα ηγεσία του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – καταγγελία την οποία ανέδειξε η “Ν.Κ.” – φαίνεται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. armoyrakis dimarxeio

Την ερχόμενη Δευτέρα ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης – με την ιδιότητα του πρώην δημάρχου Μοιρών – μαζί με 7 ακόμη αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους του παλαιού Δήμου κάθονται στο εδώλιο του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες κατηγορίες για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης κατά του Δήμου και των συμφερόντων του.

Οι καταγγελίες

Μόλις την περασμένη Τετάρτη έγινε η αποκάλυψη του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του Δήμου Φαιστού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης του ΕΣΔΑΚ υποστήριξε δημοσίως ότι «ο κ. Αρμουτάκης ως δήμαρχος Μοιρών είχε αναγκαστεί να πληρώσει 30.000 ευρώ από τα δημοτικά ταμεία – αλλά κάτω από το τραπέζι και χωρίς παραστατικά – για να εναποθέτει ο Δήμος τα απορρίμματα του στη χωματερή».

Η δημόσια παραδοχή ήρθε ως απάντηση ενόψει της μεθαυριανής δίκης με κατηγορούμενο και το δήμαρχο Φαιστού, με τον κ. Κοκαράκη να εξηγεί πως ο κ. Αρμουτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην προσπάθειά του αφενός να διαχειριστεί τα απορρίμματα και αφετέρου να πληρώνει ποσά ύψους 30.000 ευρώ μέσω αναθέσεων αλλότριων έργων σε εργολάβους, προκειμένου με αυτήν τη μέθοδο να μπορεί να εξασφαλίζει νομότυπα τη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των απορριμμάτων, αλλά χωρίς να εκτελούνται τα έργα για τα οποία είχε εγκριθεί η πίστωση από το Ταμείο του Δήμου Μοιρών. Κάπως έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Κοκαράκης – παρόντος του κ. Αρμουτάκη, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως – ο σημερινός δήμαρχος Φαιστού βρίσκεται υπόλογος ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, κινδυνεύοντας ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμά του σε περίπτωση που καταδικαστεί τελεσίδικα, ενώ ταυτόχρονα και υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.

Πρακτικά

Τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Φαιστού αποκαλύπτουν το βαρύ κατηγορητήριο. Τον περασμένο Ιούλιο συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φαιστού και μεταξύ άλλων στα θέματα προς συζήτηση βρίσκεται και η «άσκηση πολιτικής αγωγής σε ποινική υπόθεση». Τα όσα ανακύπτουν μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίασης αποτυπώνουν και τη σοβαρότητα της υπόθεσης, έτσι όπως τουλάχιστον περιγράφεται και στο φάκελο της δικογραφίας, του οποίου τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Φαιστού. Ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών, σύμφωνα με τα ανηρτημένα στη “Διαύγεια” πρακτικά, ανέφερε ότι κοινοποιήθηκε στο Δήμο Φαιστού φάκελος, ο οποίος περιείχε ανώνυμη επιστολή μαζί με κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, με το οποίο καλεί τον Γεώργιο Αρμουτάκη και 7 ακόμη δημοτικούς υπαλλήλους να εμφανιστούν ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, κατηγορούμενοι ο δήμαρχος και οι 3 από τους 7 υπαλλήλους «… από πρόθεση για παράβαση καθήκοντος με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο όφελος και προς βλάβη του κράτους ή άλλου…».

Οι ίδιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «… παρενέβησαν με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο όφελος και προς βλάβη του κράτους ή άλλου…», ενώ φέρονται και «… να βεβαίωσαν με πρόθεση ψευδή περιστατικά που μπορούν να έχουν έννομες συνέπειες και ειδικότερα βεβαίωσαν την καλή εκτέλεση έργων που αναφέρονται λεπτομερώς στο κατηγορητήριο…».

Βάσει της ίδιας δικογραφίας, οι υπόλοιποι 4 υπάλληλοι μαζί με το δήμαρχο κατηγορούνται επίσης ότι «… λειτούργησαν με πρόθεση και με σκοπό να αποκομίσουν οι ίδιοι παράνομα περιουσιακό όφελος βλάπτοντας ξένη περιουσία και δη του Δημοσίου, πείθοντας άλλους σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων και μάλιστα κατ’ επανάληψη και σε πλήρη γνώση και συνείδηση των πράξεών τους και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους παρέστησαν ψευδώς ότι εκτελέστηκαν τα περιγραφόμενα στο κλητήριο θέσπισμα έργα από τον εκάστοτε ιδιώτη-εργολάβο, ενώ αυτό δε συνέβη ποτέ, αποκρύπτοντας την αλήθεια με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δήμου Μοιρών και του Δημοσίου εν γένει διά της εξοικονόμησης της εκάστοτε δαπάνης και εκμετάλλευσης για ίδιους σκοπούς του εναπομείναντος ποσού μετά την αφαίρεση και απόδοση στον εκάστοτε ιδιώτη εργολάβο του ποσού που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ, εκάστου τιμολογίου…».

 

«Τα έργα υλοποιήθηκαν κανονικά και αυτό το γνωρίζουν όλοι!»

Τα μέλη της τότε Οικονομικής Επιτροπής με δήμαρχο Φαιστού τη Μαρία Πετρακογιώργη αποφάσισαν κατά πλειοψηφία αφενός να εκπροσωπηθεί ο Δήμος στην εκδίκαση της υπόθεσης, δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, και αφετέρου να ασκηθεί αγωγή εναντίον τόσο του τότε πρώην δημάρχου Μοιρών Γ. Αρμουτάκη όσο και των υπόλοιπων κατηγορουμένων για να διεκδικήσει ο Δήμος χρηματική αποζημίωση για οποιοδήποτε ποσό ζημιώθηκαν τα δημοτικά ταμεία. Ο δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Μαυράκης ψήφισε κατά της συγκριμένης απόφασης, υπερασπίζοντας την πρακτική που είχε ακολουθήσει ο κ. Αρμουτάκης και διαφωνώντας με την άσκηση πολιτικής αγωγής από το Δήμο Φαιστού στη μήνυση που είχε καταθέσει πρώην δημοτικός σύμβουλος, και από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Εισαγγελία και να καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Ο κ. Μαυράκης, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της ίδιας συνεδρίασης, υποστήριξε ότι τα έργα για τα οποία εγκαλείται ο τότε δήμαρχος ότι δεν υλοποιήθηκαν, αλλά εκταμιεύτηκαν χρήματα γι’ αυτά, τελικώς υλοποιήθηκαν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στην αλήθεια, ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στην υποβολή της μήνυσης. Και την αλήθεια τη γνωρίζουμε όλοι μας και ας την παραδεχτούμε, ότι δηλαδή τα έργα αυτά, όπως και κάθε άλλο έργο που ψηφίζεται, έγιναν, τα απόλαυσε και εξακολουθεί να τα απολαμβάνει ο κάθε δημότης της περιοχής. Αυτήν τη διαπίστωση εμείς μπορούμε να την κάνουμε. Ο Δήμος όχι μόνο δε ζημιώθηκε, αλλά αντίθετα με καθένα από τα έργα αυτά βελτιώθηκε η ζωή των δημοτών, παρήχθη έργο και σε τελευταία ανάλυση κερδισμένος βγήκε ο Δήμος και ο κάθε δημότης», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυράκης, επιχειρώντας να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι δεν πρέπει τουλάχιστον ο Δήμος να στραφεί εναντίον της τότε δημοτικής Αρχής.

 

Η αντικατάσταση του νομικού συμβούλου

Λίγους μήνες αργότερα, και ενώ έχει μεσολαβήσει η αλλαγή στο τιμόνι του Δήμου Φαιστού, με τον Γιώργο Αρμουτάκη να επανακάμπτει στο δημαρχιακό θώκο στη θέση της Μαρίας Πετρακογιώργη, συνεδριάζει και πάλι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, τα μέλη της οποίας βρέθηκαν απέναντι σε ένα οξύμωρο σχήμα με αφορμή τη δικαστική εμπλοκή του δημάρχου. Ο δικηγόρος του Δήμου Φαιστού εμφανίζεται πλέον “κατήγορος” του ίδιου του εντολέα του, δηλαδή του Γιώργου Αρμουτάκη. Με αυτό το δεδομένο η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει την αντικατάσταση του νομικού συμβούλου. Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος πλέον Οικονομικών Γιώργος Μαυράκης (υπενθυμίζεται ως δημοτικός σύμβουλος ότι είχε ταχθεί κατά της απόφασης να στραφεί ο Δήμος εναντίον του δημάρχου) υποστηρίζει ότι «ανακύπτει ηθικό ζήτημα σχετικό με την υποστήριξη πολιτικής αγωγής ενώπιον των αστικών δικαστηρίων εναντίον του, δεδομένου ότι ο νομικός σύμβουλος καλείται να συνεργαστεί σε άλλες υποθέσεις του Δήμου Φαιστού και να δεχτεί εντολές από αυτόν (σ.σ. τον κ. Αρμουτάκη) την ίδια στιγμή που θα επιδιώκει την καταδίκη του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να τεθεί θέμα εμπιστοσύνης και αθέμιτης επιρροής ανάμεσα στο νομικό σύμβουλο του Δήμου και το νομικό εκπρόσωπο αυτού, το δήμαρχο».

Έτσι, στις 24 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει να αντικατασταθεί ο νομικός σύμβουλός λόγω “ηθικού κωλύματος” και να αναλάβει άλλος δικηγόρος τόσο την άσκηση πολιτικής αγωγής στην ποινική υπόθεση της 17ης Νοεμβρίου στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, όσο και την άσκηση αγωγής αποζημιώσεως ενώπιον των αρμόδιων πολιτικών δικαστηρίων για οποιοδήποτε ποσό έχει ζημιωθεί ο Δήμος Φαιστού από την τυχόν παράνομη συμπεριφορά των κατηγορουμένων.

 

Η δημοτική Αρχή

Σε κάθε περίπτωση, παρά το βαρύ κατηγορητήριο, η δημοτική Αρχή Φαιστού υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να αποδείξει στις δικαστικές αίθουσες ότι ουδέποτε έβλαψε το Δήμο Μοιρών και ότι τα έργα εκτελέστηκαν κανονικά, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του κατηγορητηρίου τόσο για το δήμαρχο, όσο και για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή, από το περιβάλλον του δημάρχου Φαιστού σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τα όσα υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη στη γενική συνέλευση του ΕΣΔΑΚ ο κ. Κοκαράκης, για χρήματα που δίνονταν “κάτω από το τραπέζι”, δεν έχουν καμιά σχέση με τη δίκη της Δευτέρας.

Χρήστος Κώνστας

http://www.neakriti.gr