• 24 Ιουλίου, 2024

Breaking News :

Νίκος Οικονομόπουλος: ”Ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες, ότι πιστεύουμε στην πατρίδα μας, στην οικογένειά μας”

Η στιγμή της συντριβής αεροπλάνου στο Νεπάλ με 18 νεκρούς-Βίντεο

Google: Τι σημαίνει η απόφασή της να μην καταργήσει τα cookies τρίτων

Η Λιόλιου αποκάλυψε την αληθινή ιστορία πίσω από το «νοικιάστηκε»

Του ξεπάτωσαν 7 στρέμματα καρπούζια και η Αγρονομία δεν είχε όχημα να πάει να κάνει αυτοψία

Οικοδόμος στην Κρήτη πήγε να απεγκλωβίσει δύο εργαζόμενους από όχημα που πήρε φωτιά… και βρήκε τον μπελά του| Βίντεο

Εικόνες σοκ του 49χρονου Ελληνοκαναδού μέσα από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Επικός τουρίστας έφαγε τα χρήματα του πριν τις διακοπές: «Πρώτη μέρα Αθήνα πήγαμε Ιακωβίδη… τα φάγαμε όλα»

Η πιο πλούσια Ελληνίδα: Περιουσία 6.400.000.000, τρώει… λάχανο και την Καρντάσιαν – Είναι γιατρός κι έχει 145 πλοία

Το είπανε και το κάνανε: Ξεκίνησε το επιδοτούμενο ψάρεμα για τους λαγοκέφαλους στην Κύπρο (PHOTO)

Τα πάνω κάτω στην Αστυνομία: “Τέλος” τα Τ.Α.Ε. Τι προβλέπει η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Vinkmag ad

astinomia plati

Κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ.) και ένταξη των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) στην οργανωτική δομή των τοπικών Διευθύνσεων Αστυνομίας, ίδρυση Τμήματος Άμεσης Δράσης αλλά και τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

toskas_stΣυμμάζεμα και συγχωνεύσεις

Αλλαγές στη διάρθρωση και διάταξη των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα ανακοίνωσαν την Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, η καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και στην εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, κατά δεύτερο λόγο η εξοικονόμηση πόρων από τις επικείμενες συγχωνεύσεις-ενοποιήσεις.

Συνοπτικά, οι 1.206 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μειώνονται σε 948 (-21%), ειδικά στην Αττική από 246 γίνονται 188. Ταυτόχρονα, ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις και εξοικονομούνται κατά 12,7% θέσεις που θα κατανεμηθούν στις κατά τόπους υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών τους, ενώ μειώνονται κατά 10% τα καταβαλλόμενα μισθώματα για τα αστυνομικά κτίρια.

Στην πράξη, τα κύρια σημεία τού ήδη επεξεργασμένου προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά τις απαραίτητες νομοτεχνικές διορθώσεις προωθήθηκε για την έκδοση -έως το τέλος του μήνα- του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

* Ίδρυση τουλάχιστον ενός Αστυνομικού Τμήματος σε κάθε καλλικρατικό δήμο.
* Ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ επιλεγμένα αστικά κέντρα: Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο.
*Ένταξη των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των Νομών.
* Διατήρηση Υπηρεσιών και ιδιαίτερα Αστυνομικών Σταθμών σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ανεξαρτήτως αν αυτές αποτελούν αυτοτελή δήμο.
* Κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ.)και ένταξη των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) στην οργανωτική δομή των τοπικών Διευθύνσεων Αστυνομίας.
* Κατάργηση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στις περιοχές Σερβίων Κοζάνης, Δεσκάτης, Πολυνερίου, Ελασσόνας, Τόνων, Τρικάλων, Καρδίτσας και Εύβοιας, με παράλληλη ίδρυση Γραφείων Διαχείρισης Μετανάστευσης στα αντίστοιχα Αστυνομικά Τμήματα.
* Διατήρηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω.
* Ίδρυση έξι επιπλέον Τμημάτων Ασφαλείας (Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαϊας, Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης/Τμήμα Ασφάλειας Θέρμης, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού).
* Ίδρυση 10 αμιγών Τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας (Κήπων, Ορμενίου, Ευζώνων, Προμαχώνος, Νίκης, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Μέρτζανης, Δοϊράνης και Σαγιάδας).
* Ίδρυση δύο Τμημάτων Μεταγωγών-Δικαστηρίων, σε Χανιά και Γρεβενά.

Κατά την παρουσίαση των αλλαγών αυτών, ο Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα που σήμερα λειτουργούν με λιγότερα από 10-12 άτομα προσωπικό, ενώ ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης μίλησε για σπατάλες ύψους 350.000 ευρώ ετησίως από μισθώματα που το ελληνικό Κράτος πλήρωνε για τη στέγαση 18 αστυνομικών σταθμών που έχουν πάψει να λειτουργούν έως και τέσσερα χρόνια τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, η εν λόγω αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των αστυνομικών Υπηρεσιών περνά πλέον για πρώτη φορά σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης, καθώς τα προηγούμενα 20 χρόνια έμενε στα χαρτιά. «Πλέον αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος για αυτές τις αλλαγές. Ήδη δεχόμαστε έντονες πιέσεις από πάρα πολλά κέντρα που μας ζητούν να διατηρηθεί το σημερινό αναποτελεσματικό μοντέλο» είπε.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι διαγωνισμός για την προμήθεια, με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 13 εκατ. ευρώ, 400 οχημάτων, περιπολικών και δικύκλων, για την ανανέωση-ενίσχυση του στόλου, ενώ τέλος ετοιμάζεται τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 24ωρης λειτουργίας για την ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη των ενστόλων και των οικογενειών τους.

Ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε ότι άμεσα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, 700 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τη φύλαξη επισήμων και «επωνύμων», έστω κι αν, όπως είπε, «βουίζουν τα τηλέφωνα» από πιέσεις που δέχεται περί του αντιθέτου. Ο  αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί αυτοί θα συγκροτήσουν 30-50 νέες Ο.Π.Κ.Ε. (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) στην Αττική.

Loading

  Read Previous

  Εσείς τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα δικαιώματά μας σε περίπτωση κλοπής του σπιτιού μας

  Read Next

  Η ηλιθιότητα και η…γραφειοκρατία είναι ανίκητες τελικά!

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular