10.4 C
Αθήνα
9 Δεκεμβρίου, 2023
Dream fm 90,7
HTML tutorial
Κρήτη

Ταβερνιάρης στο Ηράκλειο”έφαγε” πρόστιμο γιατί σέρβιρε χοχλιούς που είχε μαζέψει ο ίδιος

hohlioi-boubouristoi-5

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό και μάλιστα συνέβη πρόσφατα σε ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Ηράκλειο, που μπήκε σε μπελάδες αφού πλήρωσε πολύ ακριβά το μάζεμα των χοχλιών, προκειμένου να τα διαθέσει στην ταβέρνα του για κατανάλωση.

xoxloi-722x400
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας δεν είχε το απαραίτητο παραστατικό αγοράς, αφού όπως προαναφέραμε μάζεψε μόνος του τους χοχλιούς με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο 250 ευρώ!
Το απίστευτο αυτό περιστατικό που είναι από τη μια για γέλια και για κλάματα προκαλεί από την άλλη απορία και εκνευρισμό .
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, το στέλεχος της ΥΕΔΔΕ της υπηρεσίας δηλαδή Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, Γιάννης Σέγκος, η αγοραπωλησία των σαλιγκαριών εμπεριέχεται στους ίδιους κανόνες της αγοράς-πώλησης με άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα τα μαρούλια καθώς με ένα στοιχείο αγοράς ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα πρέπει να το βάλει στο μαγαζί του.
Το ίδιο μάλιστα συμβαίνει όπως ανέφερε ο κ. Σέγκος και με τις αβρωνιές που κάποιος μαζέψει για να τις διαθέσει για κατανάλωση στο μαγαζί του και εκεί δηλαδή χρειάζεται παραστατικό αγοράς. Μάλιστα όπως διευκρινίζει, στις επιχειρήσεις εστίασης ότι υπάρχει προς πώληση θα πρέπει να συνοδεύεται από παραστατικό αγοράς.
Αν ωστόσο απευθυνθεί ο εστιάτορας σε κάποιο γνωστό του προκειμένου να τον προμηθεύσει με σαλιγκάρια, τότε θα πρέπει να τα αγοράσει με ένα στοιχείο αγοράς.
Σε περίπτωση τώρα που κάποιος ιδιοκτήτης ταβέρνας μπει στη διαδικασία και τα μαζέψει μόνος του, τότε, θα πρέπει να κόψει ο ίδιος ένα τιμολόγιο αυτοπαράδοσης, όπως έκανε γνωστό ο κ.Σέγκος.
Αναφερόμενος στο πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει το απαραίτητο παραστατικό , τόνισε ότι οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο, δηλαδή να κόψουν πρόστιμο 250 ευρώ!
Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι ακόμα και στο σαλιγκάρι, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στον ΦΠΑ που επιβάλλεται καθώς σε επίπεδο φορολογικό αντιμετωπίζεται ως οποιοδήποτε άλλο προϊόν δηλαδή στο 24% .
Στο μεταξύ με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και ο προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς, ανέφερε ότι τα σαλιγκάρια δεν είναι προστατευμένο είδος, ενώ σε ότι αφορά τα διαστήματα τα οποία απαγορεύεται η συλλογή τους, είναι από την1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, ενώ επιτρέπεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους βρουν σαλιγκάρια τους μήνες που απαγορεύεται η συλλογή τους και βρίσκονται σε αναπαραγωγή.
Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μωυσής Μυλωνάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός με αφορμή τα όσα ακούγονται τελευταία για ότι δηλαδή το σαλιγκάρι κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
«Το είδος του σαλιγκαριού που έχουμε εδώ στην Κρήτη δεν κινδυνεύει να εξαφανιστεί, είναι ένα είδος φοβερά επιθετικό και έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο» όπως ανέφερε .
Μάλιστα όπως διευκρίνισε δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μείωση του πληθυσμού τους.

 

 

 

 

Ελένη Στάθογλου

www.ekriti.gr

Related posts

41χρονος άνδρας έτοιμος για … πόλεμο συνελήφθη από τις αρχές στην Κρήτη

907@dreamfm.gr

Όχι…άλλα τούνελ (στην Κρήτη) πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε

907@dreamfm.gr

Μοιραίο αποδείχθηκε το μπάνιο για άνδρα περίπου 55 ετών στην Κρήτη

907@dreamfm.gr

Leave a Comment