“Τέλος εποχής” για τον Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου: Λουκέτο σε ένα από τα πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας
papasotiriou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο λόγος για το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» στην Πανεπιστημίου (Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 37), που δυστυχώς δεν «τα κατάφερε» όπως ήλπιζαν πελάτες και υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε κλείσιμο την προηγούμενη βδομάδα.

Έκπληκτοι τις τελευταίες μέρες οι περαστικοί, έβλεπαν τα κατεβασμένα ρολά του αγαπημένου βιβλιοπωλείου, και τους υπαλλήλους να μεταφέρουν δεκάδες κούτες με βιβλία σε φορτηγά, ώστε να μεταφερθούν σε άλλα υποκαταστήματα της άλλοτε μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων.

Είχε προηγηθεί το «λουκέτο» σε υποκαταστήματα της αλυσίδας στην Κηφισιάς αλλά και τη Λάρισα.

Η αλυσίδα Παπασωτηρίου, είχε περιέλθει τα τελευταία 2 χρόνια σε μια κλιμακούμενη κρίση χρεών και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση.

Επιπλέον και η δικαστική οδός που διερευνήθηκε το 2015, με βάση τον πτωχευτικό νόμο, οδήγησε σε αδιέξοδο.

Οι συνθήκες στην αγορά του βιβλίου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, και ολόκληρη η αλυσίδα Παπασωτηρίου έχει περιέλθει σε σε δυσμενή οικονομική θέση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι το βιβλιοπωλείο της Πανεπιστημίου, είχε διακριθεί και εκτός ελληνικών συνόρων. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν (με ειδίκευση στα βιβλία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης) το είχε συμπεριλάβει το 2013, απέναντι ακριβώς από την περίφημη Αθηναϊκή Τριλογία, στα 49 καλύτερα του κόσμου, στην έκδοση «Bookshops: Long established and the most fashionable ones».

www.athensmagazine.gr