Τεράστια ελληνική σημαία 1500 τ.μ. ορατή απ’ όλη την Καλαμάτα (φωτογραφίες)
simaiakalamata

Μια τεράστια σημαία αντίκρισαν την Κυριακή οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες   της  πόλης όταν έστρεψαν το βλέμμα  τους προς το  “Καλάθι”.

Τα χαρακτηριστικά της εντυπωσιάζουν, αφού καλύπτει επιφάνεια 1500 τ.μ.,  το βάρος της είναι 280 κιλά και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της είναι  από ελαιόπανα.
Το “Θάρρος” μίλησε τον Γιάννη Τσουλάκο, τον άνθρωπο που  συνέλαβε και υλοποίησε αυτή την ιδέα.

Πως και πότε αποφασίσατε να φτιάξετε αυτή τη σημαία;
Ή απόφαση πάρθηκε όταν είδα την σελίδα που έφτιαξε ο Νεκτάριος Ταστανίδης ” ή ελληνική σημαία να κυματίζει παντού”. Ευθύς του είπα «Νεκτάριε θα φτιάξω τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία. Το ανέφερα στα μέλη της «ΑΓΩΓΗΣ» και αμέσως πολλοί απ’ αυτούς δραστηριοποιήθηκαν, είτε με τον οβολό τους είτε με την γνώμη τους είτε με την προτροπή τους.

Τι διαφορετικό έχει σε σχέση με άλλες ελληνικές σημαίες «γίγας»  της  χώρας;
Το υλικό είναι από ελαιόπανα για να είναι ποιο ανθεκτικό και  ζυγίζει 130 κιλά. Δεν ήθελα να είναι ιστού, πρώτον γιατί θα ανέβαινε πολύ το κόστος και δεύτερον εξ αρχής ήθελα να ” καρφωθεί” σε μανιάτικη περιοχή,  όπως αυτή του «Καλαθίου»  και σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

simaiakalamata (3).jpg
Μίλησε μας για την πορεία κατασκευής της καθώς και την τοποθέτηση της
Αφού ” έπεσε ” ή ιδέα μου και μαζεύτηκε ένα ποσό από τα παιδιά της «ΑΓΩΓΗΣ» αλλά και από πολλούς άλλους πολίτες, και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι μας υποστήριξαν άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, εξάλλου αυτό είναι ένα από τα μηνύματα μας, όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, ξεκινήσαμε με την αγορά των υλικών. Από εκεί και πέρα τα Σαββατοκύριακα σηκωνόμασταν από τις 4-5 το πρωί για να εργαστούμε επάνω στην σημαία μας με τον φόβο του ήλιου και του αέρα γιατί μας την σήκωνε και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο να σε ταλαιπωρεί ένα πανί 1500 τ.μ. Το ίδιο έγινε και στο βάψιμο. Για ένα μήνα ράβαμε και τον υπόλοιπο βάφαμε
Όσον αφορά στην τοποθέτησή της, χρειάστηκαν 23 άτομα για την μεταφορά της στο βουνό μαζί με αυτοσχέδια σίδερα, προκειμένου να καρφωθεί και με πασσάλους.

Πόσο δύσκολο ήταν   το εγχείρημα;
Καθόλου εύκολη δουλειά γιατί δεν είχαμε που να πατήσουμε. Όταν ξεκινούσαμε 6:00 ξημερώματα Κυριακής τους είπα χαρακτηριστικά” προτεραιότητα έχει η ασφάλεια μας”.  Ήταν εκπληκτικά δύσκολο αλλά το αποτέλεσμα μας αντάμειψε. Χρειάστηκε να κουβαλήσουμε 280 κιλά τη σημαία και άλλα τουλάχιστον 300 κιλά τα υπόλοιπα υλικά ( σίδερα , βαριές, κασμάδες και σκοινί)


Οι δημιουργοί της;
Τα περισσότερα παιδιά είναι από την «ΑΓΩΓΗ»  αλλά στην συνέχεια έβλεπα και κόσμο εκτός αυτής που ήθελε να συμμετάσχει σ’ αυτή την κατασκευή. Αξιοσημείωτη και η προσφορά των επιχειρηματιών της πόλη μας, όπως του Νίκου Νταγιόπουλου, του Γιώργου Ασημακόπουλου του κ. Λαδά και του κ. Ξύγκώρου.


Γιατί επιλέχθηκε αυτό το σημείο;
Όπως σας είπα και παραπάνω ήθελα ή σημαία να «καρφωθεί» σε μανιάτικη περιοχή και σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ξέρουμε ιστορικά ότι η ΜΑΝΗ φτάνει μέχρι το Elite  περίπου.
Ο μήνας που διανύουμε είναι ο Κάρνιος μήνας των αρχαίων προγόνων μας. Ένας μήνας που οι εχθροπραξίες σταματούσαν, έκτος από έναν, αυτόν στις Θερμοπύλες.
Στις 7 λοιπόν ( υπολογισμένο από τους ιστορικούς μας) ο Λεωνίδας είπε το «μoλών λαβέ». Ήθελα, λοιπόν, να δώσω εκτός των άλλων μηνυμάτων ,και ένα σθένος στους Έλληνες να κινητοποιηθούν αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Θα γίνει κάποια επίσημη εκδήλωση;
Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Αυτό θα το κρίνει ή ηγεσία του Δήμου μας, εξάλλου η σημαία τώρα του ανήκει, αφού έγινε δωρεά από όλους εμάς.

Οι περισσότεροι βλέποντάς την  αιφνιδιάστηκαν είτε θετικά είτε αρνητικά. Ένα σχόλιο γι’  αυτό;
Ο περισσότερος κόσμος μας έδωσε   εύσημα  , η αλήθεια είναι, όμως,  ότι άκουσα και διάβασα και αρνητικά σχόλια.
Όπως για το χρηματικό έπαθλο του Γκίνες ( που δεν έχω καν την αίτηση), ότι ετοιμάζεται” επανάσταση” , ότι τη ” βρίσκουμε “με λάβαρα, εάν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Βέργας κ.ο.κ.
Δηλαδή ασόβαρα πράγματα που δε με αγγίζουν . Εδώ θέλω να πω το εξής:  Πετάξαμε την ταμπέλα του ψευτορατσισμού με την Νίνα και τον Τζόις που είναι μέλη του γυμναστηρίου μου και γυμνάζονται εκεί και μάλιστα όχι μόνο έδωσαν από το υστέρημά τους αλλά ίδρωσαν επάνω στη σημαία. Δεν είχα κανέναν ” ψευτοεθνικιστή” ούτε στην οικονομική ενίσχυση ούτε στην εργασία, θέλοντας αυτή την κίνηση να μην την πολιτικοποιήσω.
Δεν ήθελα κανένα «Χρυσαύγουλο» αλλά και κανένας τοπικός ψετοεθνικιστικός φορέας να καπηλευτεί την προσπάθεια μου αυτή.  Ήθελα Έλληνες πατριώτες που αγαπούν τη χώρα τους και σέβονται την κουλτούρα των άλλων εθνών. Αποκηρύξαμε τον ψευτοεθνικισμό , γιατί τον θεωρούμε ιδεολόγημα. Όσον αφορά στα άσχημα λόγια και τις  κριτικές, μπροστά στη θέα της φαντάζουν όλα και όλοι τόσο μικροί που δεν τους ακούω.

Υπήρξε βοήθεια από τις Αρχές;
Η μεγαλύτερη βοήθεια ήταν που ο δήμαρχος μας έδωσε την άδεια του και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Βεβαίως και πρότεινε να μας παρέχει τα πάντα αλλά τα είχαμε όλα τόσο τέλεια σχεδιασμένα που δε χρειάστηκε κάτι περισσότερο.
Αλλά θα μπορούσα να του ζητήσω μία άλλη  χάρη μιας  και  η σημαία ανήκει , πια, στο Δήμο. Να φωτίζεται  το βράδυ. Θα είναι μία οπτασία για τους  τουρίστες .

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

πηγη