“Θερμό επεισόδιο” ανατολικά της Κρήτης με το αεροπλανοφόρο του βορείου στόλου!
ipovrixio1

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβρύχια του ΝΑΤΟ παρακολουθούν τα ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο και ότι έτρεψε σε φυγή ένα ολλανδικό υποβρύχιο το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς σε κοντινή απόσταση.

Συγκεκριμένα ένα ολλανδικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει και να παρακολουθήσει το ρωσικό στόλο που έπλεε προς τις συριακές ακτές σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγού
Igor Konashenkov:

«Στις 9 Νοεμβρίου και ώρα Μόσχας 06.50 π.μ. [3:50 GMT], τα ρωσικά ανθυποβρυχιακά αντιτορπιλικά “Severomorsk” και “Αντιναύαρχος Kulakov”εντόπισαν ένα diesel-ηλεκτρικό υποβρύχιο του ολλανδικού ναυτικού(προφανώς Walrusklasse), το οποίο προσπάθησε να προσεγγίσει και να παρακολουθήσει το στόλο που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο».

Ο Konashenkov υπογράμμισε ότι τα αντιτορπιλικά εντοπίστηκαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας συστήματα σόναρ και τις πληροφορίες από τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27:

«Παρά τους ελιγμούς του υποβρυχίου, πετύχαμε μια σταθερή επαφή με το σόναρ. Τα πλοία το παρακολουθούσαν για μία ώρα και το ανάγκασαν να εγκαταλείψει την περιοχή όπου βρισκόταν η ναυτική ομάδα. Τέτοιου είδους «αδέξιες» κινήσεις ελιγμών σε κοντινή απόσταση με τα ρωσικά πλοία θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα πλοήγησης».

Ο Konashenkov πρόσθεσε ότι η ρωσική ναυτική ομάδα εντόπισε αρκετές φορές υποβρύχια του ΝΑΤΟ κατά το ταξίδι προς τη Μεσόγειο.

Στις αρχές Νοεμβρίου, είχε εντοπιστεί το πυρηνικό υποβρύχιο Βιρτζίνια σε μια προσπάθεια να κατασκοπεύσει για τα ρωσικά πλοία. “Αξίζει να
σημειωθεί ότι τα υποβρύχια της κατηγορίας αυτής, που έχει μεγάλη μετατόπιση, δεν είναι κατάλληλα για αναγνώριση” παρατήρησε ο εκπρόσωπος.