anemoi

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας ενέσκηψε στην Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις (τοπικά καταιγίδες) καθώς και τα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι πνέουν έως 8 Μποφόρ στη στεριά και έως και 10 Μποφόρ στα πελάγη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Έδεσαν τα πλοία στα λιμάνια καθώς στα πελάγη πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, με ένταση που φτάνει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και 9 με 10 Μποφόρ.

Το απαγορευτικό έχει ισχύ μέχρι και τις 6 το απόγευμα σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Στο λιμάνι είναι δεμένα το “Φαιστός” από τις “Μινωικές Γραμμές” και το “Κρήτη 1” από την ΑΝΕΚ.

 

Ποτάμια υπερχειλίζουν

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις χείμαρροι κινδυνεύουν να υπερχειλίσουν και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Η μία περίπτωση καταγράφηκε στο Καβροχώρι, όπου η υπερχείλιση του χειμάρρου προκάλεσε σημαντικά προβλήματα. Η δεύτερη στο Δρακουλιάρη, όπου τα νερά έφτασαν πολύ κοντά στο να υπερχειλίσουν τον χείμαρρο και έσπευσαν επιτόπου ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και μηχάνημα της Περιφέρειας, προκειμένου να δημιουργηθεί ανάχωμα και να αποφευχθεί το πρόβλημα.

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων, δένδρο έχει πέσει στο δρόμο Ροδιά προς Ηράκλειο με αποτέλεσμα να έχει κλείσει το δρόμο, ενώ υπάρχει και κίνδυνος κατολισθήσεων. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, ώστε το απομακρύνει και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

 

Κοπή δέντρων

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις να κόψει δέντρα. Συγκεκριμένα, οι πέντε περιπτώσεις στα Χανιά, οι τέσσερις στο Ρέθυμνο και άλλες έξι στο Ηράκλειο.

Σε τρεις περιπτώσεις στο Ηράκλειο βρισκόταν νωρίς το πρωί σε εξέλιξη επιχείρηση κοπής δέντρων, ενώ επίσης κλήθηκε η Πυροσβεστική να αφαιρέσει μία λαμαρίνα που ήταν επικίνδυνη για τους περαστικούς, στην οδό Αμαζόνων.

Προσοχή απαιτείται παράλληλα στο οδικό δίκτυο και στο δρόμο από Αγία Βαρβάρα προς Μούλια, καθώς στο ρεύμα καθόδου προς τη Μεσαρά είχε πέσει στο οδόστρωμα μεγάλη ποσότητα χωμάτων από το βουνό. Ευτυχώς το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Επίσης ένας μικρός βράχος έχει πέσει μέσα στο δρόμο, στο ΒΟΑΚ, στο ύψος των Αλοϊδών Ρεθύμνου, στο ρεύμα προς Ηράκλειο. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε αυτό το σημείο αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο και να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, διότι μπορεί να προκύψει οποιοδήποτε απρόοπτο.

Ένα χιλιόμετρο πριν το Βουρβουλίτη, στο δρόμο Αγίας Βαρβάρας-Μοιρών, έχει υποχωρήσει τμήμα του οδοστρώματος και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Το τμήμα που υποχώρησε είναι σε στροφή και το πρόβλημα επιδεινώνεται με τη διέλευση βαρέων οχημάτων.

 

Καταστροφές στα Σκούρβουλα

Ιδιαίτερα καταστροφικό ήταν το έργο του ανέμου στα Σκούρβουλα. Μεταξύ των άλλων, ο άνεμος έριξε τα καλώδια της ΔΕΗ στον κεντρικό δρόμο, καθώς και έναν στύλο της Επιχείρησης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Σα να μην έφτανε αυτό, ο άνεμος φαίνεται να έχει κάνει τεράστιες ζημιές στα ελαιόδεντρα, ενώ ακόμη και δύο θερμοκήπια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Στο προαύλιο του σχολείου ο άνεμος έριξε δύο πεύκα και οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να μη λειτουργήσει το σχολείο, για προληπτικούς λόγους. Η αποκατάσταση των ζημιών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, παρότι οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με πολύ μεγάλες εντάσεις.

Από τη σφοδρότητα του ανέμου κόπηκαν καλώδια της ΔΕΗ, ένα από τα οποία δέθηκε πρόχειρα σε ταράτσα.

Αρκετά σπίτια δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αντώνη Πουλινάκη.

 

Από την Τετάρτη σταδιακή ύφεση

Από την Τετάρτη σταδιακά η ύφεση των έντονων φαινομένων, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα .

Οι άσκοπες μετακινήσεις εν μέσω κακοκαιρίας ελλοχεύουν πάντα κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, επισημαίνει ο περιφερειακός διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Ραπανάκης,

Ολισθηρό οδόστρωμα στο Αρκαλοχώρι εξαιτίας της παγωνιάς

Τη ζωή μίας γυναίκας κόστισε η κακοκαιρία στη Μυτιλήνη, καθώς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έπεσε δέντρο, το οποίο καταπλάκωσε το αυτοκίνητο που οδηγούσε στο δρόμο Μυτιλήνης-Αγιάσου, στην περιοχή Καρύνης, ενώ η συνοδηγός τραυματίστηκε σοβαρά και άλλη μία γυναίκα που επέβαινε στο αυτοκίνητο έχει πιο ελαφρά τραύματα.

http://www.neakriti.gr/

Loading