θηριώδης επίορκος Αστυνομικός & λιμενικός σε σύγχρονο δουλεμπόριο στην νότια Κρήτη (videos- pics)
λαθρομεταναστες1

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν ακινητοποιήσει αστυνομικό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών, το οποίο αποκαθηλώνει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης μετά από πολύμηνες έρευνες σε συνεργασία με τη Βρετανική NCA και το λιμενικό.

Η σύλληψη του θηριώδους επίορκου αστυνομικού ο οποίος είχε μετακομίσει εδώ και περίπου ένα χρόνο στην παραλία του Τσούτσουρα για να διατηρεί μαζί με ένα Αφγανό, μόνιμο κάτοικο της περιοχής, τον πλήρη έλεγχο της επιτήρησης των παράνομων μεταναστών, ήταν μια από τις άκρως επικίνδυνες πτυχές της επιχείρησης υψηλού κινδύνου την οποία κατέγραψε καρέ – καρέ ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV και του neakriti.gr.

Παρουσία δικαστικής λειτουργού που εποπτεύει τις επιχειρήσεις, οι αστυνομικοί κατάσχουν ένα όπλο και άλλα ευρήματα που μπορεί να τους οδηγήσουν και σε άλλα παρακλάδια του κυκλώματος. Ακολουθεί έφοδος στο σπίτι του Αφγανού.

Εδώ και δύο 24ωρα άνδρες του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης ήταν ακροβολισμένοι σε βράχια και χαράδρες γύρω από τον Τσούτσουρα και το Δεμάτι όπου είχαν εντοπιστεί τα σημεία στα οποία τα μέλη του κυκλώματος φρουρούσαν τους 112 παράνομους μετανάστες, μέχρι να τους επιβιβάσουν σε πλοιάρια με προορισμό την Ιταλία.

 

Bρέθηκαν σε σπηλιά

Σε σπηλιά ανάμεσα στον Τσούτσουρα και το Μαριδάκι βρέθηκαν περισσότεροι από 40 μετανάστες, ενώ οι υπόλοιποι 70, ανάμεσα τους γυναίκες και 20 ανήλικα παιδάκια, εντοπίστηκαν σε ποιμνιοστάσιο σε απρόσιτη περιοχή πάνω από το Δεμάτι Μονοφατσίου.

Από τους 18 συλληφθέντες διακινητές οι 12 είναι Σύριοι και Αφγανοί, 5 κάτοικοι των περιοχών όπου εξελίχθηκαν οι έρευνες και ο Αστυνομικός ο οποίος είχε μετατεθεί τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα σε τμήμα της ενδοχώρας.

Εμπλοκή λιμενικού στην υπόθεση;

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία που σχηματίζεται φωτογραφίζεται και η εμπλοκή ενός λιμενικού ο οποίος ωστόσο δεν έχει συλληφθεί. Μέλη του κυκλώματος που διαδραμάτιζαν ρόλο φύλακα των αλλοδαπών συνελήφθησαν το πρωί στην περιοχή του Γαζίου από δυνάμεις του λιμενικού.

Είκοσι ακόμη αλλοδαποί αναζητούνται σε περιοχές της Αττικής όπου έχει στηθεί αντίστοιχη επιχείρηση. Πρόκειται για τα άτομα που εντόπιζαν τους μετανάστες και τους μετέφεραν κατά ομάδες με πλοία της γραμμής από τον Πειραιά στο Ηράκλειο και από εκεί στα νότια παράλια. Τα θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων είχαν πληρώσει όπως λένε 2.000€ ο καθένας.

Αιφνιδιασμένοι οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν τις έρευνες των αστυνομικών, ανάμεσά τους και συγγενείς των κρατουμένων που δε γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Το σπίτι ενός από τους κτηνοτρόφους που έκρυβε στο ποιμνιοστάσιο τους μετανάστες βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωματόδρομο που οδηγεί στην περιοχή.

Αργά το μεσημέρι με λεωφορείο και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. οι παράνομοι μετανάστες και οι δουλέμποροι μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο του Ηρακλείου.

Η εξέλιξη ήταν μονόδρομος, καθώς για τα φιλοξενία και την καταγραφή των μεταναστών επιστρατεύτηκε το αμφιθέατρο του αστυνομικού μεγάρου όπου μέσω του Δήμου Ηρακλείου μεταφέρθηκαν στρώματα και εξοπλισμός για τη φιλοξενία τους. Εκεί έσπευσαν και κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ομάδας Διάσωσης για την περίθαλψη τους.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη