Τι να κάνεις αν οι φλέβες σου είναι πολύ εμφανείς.
1-837
Οι ευρυαγγείες, οι κιρσοί και η διόγκωση των φλεβών προκαλούνται από την ελαττωματική λειτουργία ορισμένων βαλβίδων που επιτρέπουν την υψηλή διάχυση του αίματος στα αγγεία με αποτέλεσμα να «λιμνάζει» επ’ αόριστον στις φλέβες.

 

Έτσι, τα αγγεία πρήζονται, κάτι που γίνεται άμεσα εμφανές τόσο στην επιφάνεια της επιδερμίδας όσο και σε εκείνη των ποδιών. Επιπλέον, επειδή οι βαλβίδες των αγγείων φθείρονται και γίνονται ολοένα και πιο ελαστικές με την πάροδο των χρόνων, είναι πολύ πιθανόν να έρθεις αντιμέτωπη με το συγκεκριμένο πρόβλημα μετά από κάποια ηλικία.

 

* Ιατρικές υποθέσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν δηλαδή οι ευρυαγγείες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και, επομένως, βλάπτουν σοβαρά την υγεία σου κι όχι μόνο την αισθητική σου-, οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν την σκληροθεραπεία. Πρόκειται για μία θεραπεία κατά την οποία εισάγεται ενέσιμα στην φλέβα κάποιο αποστειρωμένο διάλυμα κάποιας σκληρυντικής ουσίας μέσα στις πάσχουσες φλέβες το οποίο αποτρέπει την αποκόλληση των ιστών, αναγκάζοντας έτσι τα τοιχώματα των αγγείων να παραμείνουν κλειστά και… στη θέση τους. Επιπλέον, αρκετοί ασθενείς αναφέρουν σημαντική βελτίωση της κατάστασης τους μετά από θεραπεία με laser η οποία μπορεί να σφραγίσει και πιο μεγάλες φλέβες. Και οι δύο θεραπείες είναι ελάχιστα επεμβατικές και «εξαφανίζουν» αποτελεσματικά τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Ωστόσο, έχουν ορισμένες, μικρές παρενέργειες (π.χ. πρήξιμο, κοκκινίλες και μελανιές) οι οποίες υποχωρούν μετά από 1-2 μήνες.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι που μπορούν να εμποδίσουν την επανεμφάνισή τους.
* Φρόντισε να ασκείσαι τακτικά και να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα προκειμένου να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό και να ενδυναμώσεις τα τοιχώματα των αγγείων σου.
* Περιόρισε το αλάτι, καθώς ενδέχεται να εντείνει το πρήξιμο στα πόδια.
* Προσπάθησε να μη σταυρώνεις τα πόδια σου γιατί έτσι ασκείται ισχυρή πίεση στις φλέβες.
* Απόφυγε την ορθοστασία και φρόντισε να φοράς κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, σε περίπτωση που πρέπει να μείνεις πολλή ώρα όρθια, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζουν τον πόνο.