melisa1

 Νιόκι από σπιρουλίνα θα μπορούσε να είναι η πρώτη “γκουρμεδιά” στον Άρη!!!!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)  οργανώνει μια Ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τη παραγωγή οξυγόνου  και παραγωγή τροφής στο διάστημα με το τίτλο

Food from spirulina

Η προοπτική αυτή διερευνάται στο πρόγραμμα MELiSSA.

Στο πρόγραμμα αυτό μετέχει  η Σουηδία, το Βέλγιο και από την Ελλάδα, μέσω του ΙΤΕ Ηρακλείου, 20 σχολεία της Κρήτης. Μεταξύ αυτών των σχολείων περιλαμβάνεται και το Γυμνάσιο Τυμπακίου με 24 μαθητές της Β και Γ τάξης και υπεύθυνους καθηγητές τους: Βούλγαρη Νίκο και  Μαρακομιχελάκη Νίκο.

Στη διάρκεια του πειράματος που κράτησε 15 ημέρες, οι μαθητές παρακολουθούσαν καθημερινά την παραγόμενη ποσότητα οξυγόνου από την σπιρουλίνα και κατέγραφαν τις μετρήσεις.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων όλων των σχολείων της Κρήτης θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 23/04/2015 στο ΙΤΕ Ηρακλείου όπου θα γίνει και τηλεδιάσκεψη με το δορυφόρο. Οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν ζωντανά με την αστροναύτη Samantha Cristoforetti  και να της απευθύνουν ερωτήσεις. Συγκεκριμένα από τις πέντε ερωτήσεις που επιλέχθησαν για να τεθούν  στην Samantha Cristoforetti  οι δυο θα είναι από μαθητές του Γυμνασίου Τυμπακίου.

Η Σπιρουλίνα (Arthropira platensis) είναι ένας απλός, μονοκύτταρος, φωτοσυνθετικός μικροοργανισμός. Όπως και τα φυτά, η Σπιρουλίνα είναι αυτότροφος οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι παράγει την τροφή  της, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ήλιου για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε γλυκόζη, μέσω της φωτοσύνθεσης.

Μια ισορροπημένη διατροφή για τον άνθρωπο περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και νερό. Η σπιρουλίνα μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ισορροπημένη διατροφή του ανθρώπου και γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούταν από του Αζτέκους μέχρι τον 16ο αιώνα.

Η σπιρουλίνα περιέχει επίσης και τα οχτώ βασικά αμινοξέα (τα οποία χρειάζεται ο άνθρωπος στη δίαιτα του, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει) και γι’ αυτό θεωρείται πολύ σημαντική η χρήση της στο διαστημικό πρόγραμμα της ESA.

Η ανακύκλωση του CO2 των αστροναυτών και η μετατροπή του σε O2, καθώς και η παροχή βιομάζας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τροφή, μας δίνει την δυνατότητα να πλησιάσουμε στην εφαρμογή ενός κλειστού οικοσυστήματος.

melisa

 

 

 

Loading