Τυμπάκι, παρελθόν και παρόν- Παρουσιάστηκε το βιβλίο- μελέτη του Εμμ. Χαλκιαδάκη

Vinkmag ad

tympaki-1-620x307

Η παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού, καθηγητή και συγγραφέα Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη με τίτλο “Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης-Από τους απελευθερωτικούς αγώνες και τη ναζιστική ισοπέδωση στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη”, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Το βιβλίο παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,  Κωνσταντίνος Μουστάκας, ενώ μίλησαν, ο Κρητικός ζωγράφος,  Αριστόδημος Παπαδάκης, που επιμελήθηκε εικαστικά το βιβλίο και ο συγγραφέας Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης.

Τυμπάκι 2Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στην αρωγή του διευθύνοντος συμβούλου των Μινωικών Γραμμών, Αντώνη Μανιαδάκη.

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η Μουσικοχορευτική Ομάδα «Οχτώ» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχαήλ Μαρακομιχελάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο διευθύνων σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών, Αντώνης Μανιαδάκης, και πλήθος κόσμου.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, “η εργασία αυτή δεν στοχεύει στο να πλέξει το εγκώμιο Ιστορίας μίας συγκεκριμένης περιοχής. Κάτι τέτοιο απέχει μακράν από τους στόχους του συγγραφέα και την ίδια την έννοια της ιστορικής συγγραφής. Σκοπός της είναι να εξετάσει αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση της Ιστορίας της κωμοπόλεως του Τυμπακίου, να συμπληρώσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία και να συνδέσει την Ιστορία της κωμοπόλεως με την ευρύτερη Ελληνική Ιστορία και την αέναη προσπάθεια των κατοίκων αυτού του τόπου για επιβίωση, μέσα από τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν στις διάφορες φάσεις της Ιστορίας. Το γεγονός ότι ο γράφων δεν κατάγεται από το Τυμπάκι ή την ευρύτερη περιοχή του, επέτρεψε την εξέταση της περίπτωσης αυτής αποστασιοποιημένα, μακριά από τυχόν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις που ενδεχομένως να επηρέαζαν, σε κάποιο βαθμό, τη διαμόρφωση αυτής της εργασίας”.
Τυμπάκι 3Τυμπάκι 4Τυμπάκι 5
Για τη συγγραφή της μελέτης ο συγγραφέας ερεύνησε ελληνικά, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και βρετανικές, αμερικανικές και γερμανικές αρχειακές συλλογές. Παράλληλα, πολύ χρήσιμα αποδείχτηκαν τα βιβλία του πρώην προέδρου της κοινότητας Τυμπακίου Αλκιβιάδη Σταυριανάκη με τίτλο “Τυμπάκι: αναμνήσεις και βιώματα από μία δύσκολη εποχή”, και της Αριάδνης Τσαγκαράκη – Ταβερναράκη, με τίτλο “Τυμπάκι”. Επίσης, το έργο του σμήναρχου ε.α. Γεώργιου Ορφανάκη “Ιστορία τον αεροδρομίου Τυμπακίου”. Τέλος, οι συνεντεύξεις – μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έρευνα στον τοπικό κυρίως τύπο αλλά και αυτοτελείς δημοσιεύσεις και δημοσιευμένα άρθρα σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους αποδείχτηκαν απαραίτητα για την ολοκλήρωση της συγγραφής αυτής της εργασίας.
arisodimos
moustakas
www.candianews.gr

    Read Previous

    Σαν σήμερα το 1843 πέθανε ο «Γέρος του Μωριά», Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

    Read Next

    Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής από το νέο Ασφαλιστικό….Γιατί;;;;

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular

    Rouxamania.gr - Προορισμός σε Ρούχα και Παπούτσια


    This will close in 15 seconds