Την Κυριακή του (Άπιστου) Θωμά ξεκινά η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο
mmm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Βουλή των Ελλήνων. Ένας χώρος που αύριο θα ζει στον ρυθμό της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο ίδιος χώρος που ψηφίστηκαν τα μνημόνια ή τα προγράμματα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής της λαβωμένης ελληνικής οικονομίας. Εκεί ακριβώς αύριο μία αντιπροσωπεία από την Κρήτη “στρατοπεδεύει” για να πάρει επαρκείς απαντήσεις. Κίνητρο και μοχλός για την … απόβαση των κρητικών στη Βουλή είναι μία υπόθεση που διεθνή κέντρα πασχίζουν να κρατήσουν σε πλήρη συσκότιση: Η ΥΔΡΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ. Τρεις ολόκληρους μήνες ο αμερικανοκίνητος σχεδιασμός προσπαθεί να συσκοτίσει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, οχυρωμένος πίσω από τον στρατιωτικό της χαρακτήρα. Δέσμιοι του σχεδίου ομοιάζουν μία πλειάδα κυβερνήσεων -που άλλοτε περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την αντίδραση των απλών ψηφοφόρων τους- κι άλλοτε κραυγάζουν ως φερέφωνα πως το σχέδιο είναι ασφαλές και σύννομο επειδή θα γίνει σε διεθνή ύδατα.

Τις προηγούμενες μέρες ένα νησί της Μεσογείου, η Κρήτη, έσωσε τα προσχήματα κι έσπασε κάθε πέπλο σιωπής γύρω από αυτή την υπόθεση. Τα ΜΜΕ του νησιού -αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στο άτυπο εμπάργκο που υπήρχε για κάθε εξέλιξη γύρω από την υδρόλυση των χημικών- ανέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το “πείραμα της Μεσογείου” όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που το σχεδίασαν. Έδωσαν βήμα και τρόπο έκφρασης σε επιστήμονες, που ανέλυσαν την προχειρότητα των σχεδιασμών και την έλλειψη αξιολογήσεων ρίσκου επίδρασης για τον άνθρωπο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Μόλις προχθές ο περιβόητος -για την βράβευσή του με νόμπελ ειρήνης- Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών (OPCW) πήρε αποστάσεις από τον σχεδιασμό της επιχείρησης και παραδέχτηκε πως τον έλεγχό της έχει η Αμερική κι όχι ο ΟΗΕ. Αιτία γι’ αυτές τις αναδιπλώσεις όσο κι αν μοιάζει ανέφικτο ήταν οι κινητοποιήσεις των Κρητικών στο Αρκάδι που έκαναν ως είδηση τον γύρο του κόσμου, αφού θεωρήθηκαν η μοναδική συντονισμένη αντίδραση στο εγχείρημα.

Χθες ακόμη το Γερμανικό Spiegel είχε σε πρωτοσέλιδο άρθρο του αναφορά στην αντίδραση της Κρήτης γράφοντας: “Στο νησί Κρήτη της Ελλάδας 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για τα χημικά“. Κι όμως. Η Άνγκελα Μέρκελ πριν ετοιμάσει βαλίτσες για την Ελλάδα εξασφάλισε χθες βράδυ την έγκριση της γερμανικής Βουλής για την αποστολή της φρεγάτας Άουγκσμπουργκ με 300 ναύτες προκειμένου να “φρουρούν” το αμερικανικό πλοίο Cape Ray που ανέλαβε την υδρόλυση των χημικών. Το επιχείρημα ήταν ότι η υδρόλυση μπορεί να εμποδιστεί από .. τρομοκρατικές επιθέσεις. Ποιών άραγε και προς ποιούς;perivalon

Σήμερα το πλοίο του χημικού εφιάλτη άνοιξε τις πύλες του σε μία προσχηματική προσπάθεια να ενημερώσει -όψιμα και βεβιασμένα- περιβαλλοντικές οργανώσεις και διαπιστευμένους δημοσιογράφους μεγάλων πρακτορείων για τα όσα θα συμβούν στ’ αμπάρια του. ΟΙ πρώτες αποφάσισαν να απέχουν για να μη δώσουν άλλοθι στο σχέδιο κι οι δεύτεροι στάθηκαν εξαιρετικά φειδωλοί στο υλικό που διακίνησαν μετά την επίσκεψη στο πλοίο Cape Ray που βρίσκεται στην ναυτική βάση Ρότα της Ισπανίας. Όμως η είδηση βρίσκεται αλλού: Η σημερινή ξενάγηση ήταν η αφορμή για να δηλώσει ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την συσκευή της υδρόλυσης την επίσημη έναρξη της επιχείρησης: 27 Απριλίου, σε δεκαεπτά μέρες ακριβώς από σήμερα. Τότε το Cape Ray λύνει κάβους και βάζει πλώρη για την Καλαβρία. Στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο το περιμένουν ήδη τα 3/4 των χημικών παραγόντων της Συρίας. Δείτε το βίντεο:

Υπό αυτές τις συνθήκες η πρωτοβουλία της Κρητικής αντιπροσωπείας αποκτά νέα σπουδαιότητα. Στη Βουλή των Ελλήνων αύριο συζητείται η επερώτηση 50 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των χημικών και ζητούνται απαντήσεις για την εμπλοκή της χώρας μας και τις διασφαλίσεις που έλαβε για το .. πείραμα της Μεσογείου. Το προηγούμενο διάστημα ο Αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε μέχρι και ότι η Ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το εγχείρημα. Οι δε, απαντήσεις του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μόνο κατατοπιστικές δεν θεωρήθηκαν. Τρεις μήνες πασχίζει να καθησυχάσει τα πνεύματα αναμασώντας μονότονα πως η όλη επιχείρηση φέρει την σφραγίδα του ΟΗΕ και του OPCW. Οργανισμοί όμως που δείχνουν πια να αποστασιοποιούνται και να τηρούν αποστάσεις από την υδρόλυση.

Αύριο είναι μέρα για αλήθειες. Φανταστείτε την εικόνα στη Βουλή: Ο Αρχιεπίσκοπος της Κρήτης, αυτός ο σεβάσμιος λόγω θέσης αλλά και λόγω εμφάνισης άνθρωπος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Κρητικών. Θα πάει εκεί για να ακούσει από τα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων τι έκαναν, τι δεν έκαναν και κυρίως τι σκοπεύουν να κάνουν για να προστατεύσουν τον τόπο μας, το περιβάλλον και τις ζωές μας από τον χημικό κίνδυνο. Θα πάει -μαζί με εκπροσώπους από τις συντονιστικές επιτροπές των τεσσάρων νομών του νησιού- για να μεταφέρει την αγωνία όλων των Κρητικών για όσα .. σχεδιάζονται για μας χωρίς εμάς. Κι αν η Πολιτεία δεν έχει απαντήσεις ικανοποιητικές τότε η αντιπροσωπεία μας θα χτυπήσει την άλλη “πόρτα” της Δημοκρατίας: την Δικαιοσύνη. Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο θα είναι το επόμενο βήμα. Μόνο που τώρα υπάρχει ένα χρονικό όριο για κάθε ενέργεια: η 27η Απριλίου. Κι η Κρήτη ξεκαθάρισε ήδη με την παρουσία της στην κινητοποίηση του Αρκαδίου πως αυτό το έγκλημα που κάποιοι σχεδιάζουν στη Μεσόγειο, δεν θα επιτρέψει να συμβεί. Ούτε … του Άπιστου Θωμά, ούτε του .. παραδόπιστου.

Μ.Κ.