Την… πάτησαν οι ζωοκλέφτες στην Κρήτη, το πρόβατο ήταν «καλωδιωμένο» με GPS
provata

Ο  hi tech κτηνοτρόφος από τις Ασίτες μπορεί να υπερηφανεύεται σήμερα ότι η ιδέα του να εγκαταστήσει σύστημα εντοπισμού (GPS) στο κουδούνι προβάτου, ήταν… σοφή. Δεν είναι μόνο ότι σε χρόνο-ρεκόρ κατάφερε να εντοπίσει σχεδόν όλο το κλεμμένο κοπάδι του.

Η αποτύπωση της διαδρομής που διέσχισαν οι ζωοκλέφτες, με βάση τις συντεταγμένες του GPS, σε συνδυασμό με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τη σάρωση κεραιών, οδήγησε την Ασφάλεια Ηρακλείου στη σύλληψη εμπλεκομένων στην υπόθεση, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη διάπραξη της κινηματογραφικής ζωοκλοπής.

Γιατί μπορεί ο φόβος, όπως λένε,  να φυλάει τα έρμα, σαν το GPS όμως δεν είναι! Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, όπως εξελίχθηκε, με κατηγορούμενους τέσσερις Kρητικούς.

Θεωρείται  ότι εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα, τα οποία όμως δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν. Ένας 20χρονος συγχωριανός του 33χρονου ιδιοκτήτη των κλεμμένων φέρεται  εκ των βασικών δραστών.

Ως προς τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, τους αποδίδεται ρόλος συνεργού. Ειδικότερα: 52χρονος από χωριό της Ρίζας, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για ζωοκλοπή, φέρεται να είχε, σύμφωνα με τη δικογραφία, ρόλο τσιλιαδόρου.

Αναφέρεται ότι ήλεγχε τη διαδρομή από Αγία Βαρβάρα μέχρι Άνω Μούλια αλλά και από Πρινιά μέχρι τις ανεμογεννήτριες, πριν τη Γέργερη.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 24 και 25 ετών, ήταν… δορυφόροι. Φέρονται να έδιναν στον 20χρονο πληροφορίες για τις κινήσεις του 33χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος το βράδυ εκείνο ήταν στο γλέντι του χωριού του.

Παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στις Ασίτες είχε μεγάλο παραδοσιακό γλέντι. Και όσο εκείνος γλεντούσε, οι δράστες φρόντιζαν να κλέψουν τα 150 ζώα από περιοχή κοντά στον Πρινιά και να τα «λαλήσουν» για πολλά-πολλά χιλιόμετρα προς τον νότο.

Δεν πρόλαβαν να τα χαρούν καθώς προφανώς  αντιλήφθηκαν ότι ένα από αυτά ήταν «καλωδιωμένο» με GPS και όπου φύγει-φύγει…

“Γιατί έβαλα το GPS”

Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση του 33χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος δικαιώθηκε απόλυτα στην επιλογή του για το GPS δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη διέθετε 150 πρόβατα και 200 κατσίκες και είχε ανησυχία μην τα κλέψουν.

«Επειδή τόσο στην περιοχή μας αλλά και γενικά στην Κρήτη υπάρχει έντονο το φαινόμενο της ζωοκλοπής, αποφάσισα να τοποθετήσω ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού (GPS) μέσα σε κουδούνι ενός από τα ζώα μου.

Με τον τρόπο αυτό αν κάποιος επιχειρούσε να τα κλέψει, θα μπορούσα να το δω από το κινητό μου τηλέφωνο, στο οποίο ήταν συνδεδεμένη η προαναφερόμενη συσκευή. Κάθε φορά που την καλούσα, μου έστελνε μήνυμα με τις συντεταγμένες και τη γεωγραφική θέση, με μικρή απόκλιση».

Ο νεαρός κτηνοτρόφος περιγράφει τη στιγμή που ενώ διασκέδαζε στο γλέντι, ανακάλυψε ότι τα ζώα είχαν μετακινηθεί. Η ώρα ήταν 11.15 τη νύχτα της 28ης Αυγούστου.

«Κάλεσα τη συσκευή εντοπισμού από το κινητό μου τηλέφωνο και έκπληκτος διαπίστωσα ότι τα ζώα μου είχαν μετακινηθεί και συνέχιζαν να κινούνται από το σημείο που τα είχα. Μόλις το αντιλήφθηκα, έφυγα με το αυτοκίνητό μου και κινήθηκα προς την κατεύθυνση που έδειχνε η συσκευή εντοπισμού».

Ο 33χρονος περιγράφει ότι επειδή οι δράστες κινήθηκαν από χωματόδρομους που δεν μπορούσε εύκολα να τους εντοπίσει και επειδή επικρατούσε πυκνό σκοτάδι, δεν κατάφερε να βγάλει άκρη.

Η συσκευή έδωσε τελευταίο στίγμα στις 4.30 τα ξημερώματα κοντά στις αρχαιότητες της Γόρτυνας. Τα ζώα εντοπίστηκαν πια μεσημβρινές ώρες της 29ης Αυγούστου, χωρίς κουδούνια.

Οι ζωοκλέφτες είχαν πάρει καμία δεκαριά, τα μικρότερα, και είχαν αφήσει τα υπόλοιπα, τα οποία οδήγησε πεζός πίσω στη μάντρα του. «Η απόσταση από τη μάντρα μου μέχρι το σημείο που τα βρήκα είναι περίπου 30 χιλιόμετρα, ίσως και παραπάνω.

Από τα ίχνη που ακολούθησα όταν ξημέρωσε, διαπίστωσα ότι υπήρχαν τρία άτομα, αφού είδα τα εντυπώματα στο χωματόδρομο από τις αρβύλες τους. Κινήθηκαν πίσω από τον Πρινιά, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς Γέργερη. Φθάνοντας ανάμεσα Πανασό-Γέργερη κινήθηκαν νότια προς τις αρχαιότητες της Γόρτυνας».

«Ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ»

Αν και η ζωοκλοπή διαπράχθηκε βραδινές ώρες της 28ης Αυγούστου, καταγγέλθηκε στις Αρχές στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο 33χρονος κτηνοτρόφος υποστηρίζει ότι αρχικώς θέλησε να βρει την άκρη μόνος του, χωρίς την εμπλοκή της Αστυνομίας, πράγμα μάλλον σύνηθες σε τέτοια περιστατικά. Άλλαξε ωστόσο γνώμη όταν πληροφορήθηκε, όπως λέει, ότι οι ζωοκλέφτες ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ.

Ο 33χρονος παρέδωσε στην Αστυνομία αντίγραφα με τα στίγματα και τις συντεταγμένες της συσκευής εντοπισμού.

Τη σκυτάλη των ερευνών πήρε η Ασφάλεια Ηρακλείου που προχώρησε στη διαδικασία άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και σάρωσης των κεραιών.

Αναφέρεται ότι από τις 9.35 το βράδυ της 28ης Αυγούστου έως και τις 3.28 τα ξημερώματα της 29ης Αυγούστου, ενεργοποιήθηκαν εννέα τηλεφωνικές συνδέσεις. Μεταξύ αυτών και τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο 20χρονος (ήταν στο όνομα της μητέρας του). Και κάπως έτσι ξετύλιξαν το κουβάρι της υπόθεσης.

Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι, οι οποίοι είναι αρνητικοί στα όσα τούς αποδίδονται, πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.

 

Πηγή