Στο έλεος μιας από τις μεγαλύτερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών   βρίσκεται η Κρήτη εδώ και δύο 24ωρα, με τη χθεσινή μέρα να τη σημαδεύουν τα γεγονότα του Ηρακλείου και της Νέας Αλικαρνασσού, όπου, εκτός από τις τεράστιες καταστροφές από τα νερά και τις λάσπες, κινδύνευσαν σοβαρά ανθρώπινες ζωές, με τους πυροσβέστες να δίνουν ηρωικές μάχες και να γλιτώνουν τους ανθρώπους από τα ορμητικά λασπόνερα. Ουρές αυτοκινήτων στην εθνική οδό, ανεστάλησαν και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” για μερικές ώρες, πλημμυρισμένοι δρόμοι… ακόμα και σχολεία, σε συνδυασμό με τις πολύωρες σε κάποιες περιπτώσεις διακοπές του ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών, συνέθεταν ένα σκηνικό “Αποκάλυψης”, χωρίς ίχνος υπερβολής!

Μάχη με τα λασπόνερα, βγαίνοντας νικητές και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, έδωσαν χθες στη διάρκεια της απίστευτης θεομηνίας τα σωστικά συνεργεία στο Ηράκλειο, με τη Νέα Αλικαρνασσό να “χάνεται” κάτω από λάσπες και νερά, με συνέπεια να κινδυνέψουν να πνιγούν οδηγοί και συνοδηγοί και να χρειαστεί η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, που ακόμα και το ερπυστριοφόρο της παρασύρθηκε την ώρα του απεγκλωβισμού γυναίκας στον Καρτερό. Αλλά και στη λεωφόρο Καζαντζίδη εγκλωβίστηκαν οδηγοί που σώθηκαν σαν από θαύμα!

Οδηγοί και επιβάτες εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, επί της λεωφόρου Καζαντζίδη στη Νέα Αλικαρνασσό, η οποία ήταν – κυριολεκτικά – απροσπέλαστη.

Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή, στον δρόμο κοντά στα Δύο Αοράκια η στάθμη του νερού είχε ανέβει επικίνδυνα, επομένως χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή τόσο από οδηγούς όσο και από πεζούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, κ. Γιώργο Τσικαλά, μεγάλες ποσότητες νερού είχαν καταστήσει τους δρόμους απροσπέλαστους, με αποτέλεσμα να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην περνούν από τα εξής σημεία: Άγιος Ιωάννης, Καρτερός και λεωφόρος Καζαντζίδη. Την ίδια ώρα ο δρόμος ήταν κλειστός έξω από τη ΣΕΑΠ, στο ύψος του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Τρομακτικό σκηνικό στον Καρτερό

Ακόμη πιο τρομακτικό ήταν το σκηνικό που ακολούθησε στον Καρτερό και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αϊ Γιάννη. Το νερό παρέσυρε περισσότερα από 15 αυτοκίνητα. Η ηρωική επιχείρηση της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, αλλά και πολιτών αποσόβησε μεγάλη τραγωδία!

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα έμεινε γαντζωμένη σε κολόνα σχεδόν για μία ώρα, μέχρι οι διασώστες να κατέβουν από το βουνό με σχοινιά για να την απεγκλωβίσουν.

Την ίδια στιγμή οδηγός οχήματος του Δήμου Ηρακλείου συγκρατούσε άλλο όχημα που παρασυρόταν από τα νερά μέχρι οι πυροσβέστες να καταφέρουν να σπάσουν τα τζάμια και τα τον τραβήξουν έξω. Ακόμη και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής μαζί με το πλήρωμα παρασύρθηκε από τα νερά, τα οποία περνούσαν πάνω από τις ταράτσες στων σπιτιών..!

Αυτοκίνητα βρέθηκαν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ενώ οι πυροσβέστες βρήκαν και έσωσαν την εικόνα του Αγίου πριν καταλήξει στη θάλασσα!

Σαν “βομβαρδισμένο τοπίο”

Δεκάδες δρόμοι στο Ηράκλειο, και κυρίως στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, μετατράπηκαν σε ποτάμια και έμοιαζαν με “βομβαρδισμένο τοπίο”, καθιστώντας από ένα σημείο και μετά αδύνατη τη διάβαση πεζών και οχημάτων.

Όλη η Νέα Αλικαρνασσός, αλλά και πολλές περιοχές του Ηρακλείου, έμοιαζαν με… λίμνες.

Και βέβαια, από την προηγούμενη νύχτα, τα προβλήματα ήταν τεράστια σε δρόμους όπως τη Νικολάου Πλαστήρα του Ηρακλείου, όπου μετά τα έργα που έκανε ο Δήμος, για να περάσει μια σωλήνα νερού, δημιουργήθηκε ποτάμι και μια επικίνδυνη παγίδα, μέσα στην οποία έπεσαν δύο αυτοκίνητα και χρειάστηκε να παρέμβει άμεσα η Πυροσβεστική για να τα ανασύρει.

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να διοχετευτεί τεράστιος όγκος νερού σε όλους τους δρόμους, με αποτέλεσμα να καταστεί απροσπέλαστη η κυκλοφορία των οχημάτων από πολλά σημεία, με την εικόνα να είναι χαρακτηριστική στην παραλιακή του Ηρακλείου.

Από πολύ νωρίς χθες το πρωί η κυκλοφορία δε διεξαγόταν και οι οδηγοί, εκτός από την υπομονή και την ψυχραιμία που έπρεπε να επιδείξουν, χρειαζόταν να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους επιλέγοντας άλλες κατευθύνσεις.

Για αρκετές ώρες, συνεργεία από τον ΟΛΗ και τον Δήμο Ηρακλείου βρίσκονταν στο σημείο για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Και ταυτόχρονα, επί ποδός βρίσκονταν και άνδρες της Τροχαίας και του Λιμεναρχείου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενημερώνοντας σχετικά και τους διερχόμενους οδηγούς για την αποφυγή άλλων δυσάρεστων περιστατικών εγκλωβισμών ανθρώπων μέσα στις λαμαρίνες.

Κυκλοφοριακό… χάος!

Εικόνες που κόβουν την ανάσα με τεράστιες ουρές αυτοκινήτων καταγράφηκαν στην εθνική οδό στο ρεύμα προς Άγιο Νικόλαο, στο ύψος του κόμβου της Νέας Αλικαρνασσού. Για πολλές ώρες, ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται σημειωτόν και τα νεύρα των οδηγών να δοκιμάζονται πάρα πολύ σοβαρά.

Τελικά, τουλάχιστον, λόγω της πειθαρχίας των οδηγών, δεν είχαμε τροχαία ατυχήματα, αλλά οι εικόνες που υπήρχαν έδειχναν σαν ξαφνικά να νέκρωσε όλη η ζωή και η δραστηριότητα των ανθρώπων. Σκηνές πραγματικά σαν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σε μια πόλη που κυριολεκτικά παραδόθηκε στη μανία του καιρού, αλλά με τους ανθρώπους να μάχονται ηρωικά και να γλιτώνουν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Ελιές, θερμοκήπια, υπαίθριες καλλιέργειες και ζώα

Σε όλη την Κρήτη εκατοντάδες στρέμματα ελαιοδέντρων κυριολεκτικά ραβδίστηκαν από το χαλάζι των τελευταίων ημερών, ενώ από τα ορμητικά νερά και τους τόνους λάσπης “εξαφανίστηκαν” υπαίθριες καλλιέργειες, καταπλακώθηκαν ή “ξεριζώθηκαν” ολόκληρα θερμοκήπια, ενώ ακόμα και στον ζωικό πληθυσμό, με πρώτα τα πτηνά, σημειώθηκαν απώλειες που εκτιμάται ότι θα φανούν τις επόμενες μέρες, όταν θα αρχίσει σιγά-σιγά να “στεγνώνει” το νησί μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που είπε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης: «Μπορεί αρχικά οι ζημιές από το “σύννεφο” αυτό να ήταν εντονότερες σε περιοχές του νομού Ηρακλείου όπως τα Μάλια, η Σταλίδα και ευρύτερα ο δήμος Χερσονήσου, έχουμε μαρτυρίες όμως πλέον και από τον νομό Λασιθίου. Επομένως, αυτό το “σύννεφο” δεν έπληξε μόνο τον νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένες περιοχές. Έπληξε όλο το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου και σε βάθος 5 με 7 χιλιόμετρα»!

Ο συνεταιριστής δήλωσε για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια ότι «είναι πολύ μεγάλες. Διότι, πέρα από το χαμόστρωμα του ελαιοκάρπου που έπεσε από το χαλάζι, έχουμε και τον ελαιόκαρπο που είναι επάνω στα δέντρα και τις επόμενες μέρες αυτός θα αρχίσει να σαπίζει… Γιατί είναι χτυπημένος από τις μπάλες χαλαζιού. Τονίζω τη λέξη “μπάλες” γιατί δεν έκανε χαλάζι… Έκανε μπάλες από χαλάζι», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Έτσι, τις επόμενες μέρες, θα φανεί πιο έντονα η ζημιά. Ο ΕΛΓΑ είναι έξω. Περιμένουμε επίσημα να βγάλει αναγγελία. Θεωρούμε ότι χρειάζεται μια αναγγελία σε όλο το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου, αλλά και των άλλων νομών, όπου υπήρξαν καταστροφές. Καλούμε τους παραγωγούς να πάνε στα κατά τόπους ΚΕΠ και στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που είναι σε κάθε κοινότητα και σε κάθε δήμο και να κάνουν αίτηση προς τον ΕΛΓΑ. Από τη στιγμή που θα γίνει από τον ΕΛΓΑ η επίσημη αναγγελία, έχουν περιθώριο δέκα ημερών οι παραγωγοί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους»…

“Στο σκοτάδι” πολλές περιοχές

Τα άσχημα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Κρήτη έχουν προκαλέσει προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές του Ηρακλείου. Στις Αρχάνες μάλιστα οι διακοπές ήταν πολύωρες, με τους κατοίκους, εκτός από εκνευρισμένοι, να δηλώνουν και φοβισμένοι, αφού χωρίς ρεύμα δε δούλευαν και οι “βάτραχοι” στα υπόγεια για να διώχνουν τα νερά της βροχής.

Όπως έγινε γνωστό, εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης 20 γραμμές μέσης τάσης βγήκαν εκτός, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Θετικό είναι το γεγονός ότι οι διακοπές διήρκεσαν στις περισσότερες περιπτώσεις ελάχιστα λεπτά, με εξαίρεση όμως τις Αρχάνες αλλά και μέρος της περιοχής των Βασιλειών.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν και άλλες περιοχές, όπως η Ροδιά, εξαιτίας προβλήματος σε μία μονάδα παραγωγής, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη.

 

 

Loading