Tο σφουγγάτο…. του Άη Γιώργη




sfougato

Πρέπει να πούμε ότι ως ιδιαίτερα αγαπητός άγιος, ο άγιος Γεώργιος, απέκτησε τέτοια αίγλη και του απέδωσε η λαϊκή φαντασία τόσα πολλά και παράδοξα θαύματα, που ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος ο Α’ (806-816) αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει δημόσια δύο απ’ αυτά.

Δεν μπορούμε π.χ. να δεχτούμε ακόμα και σήμερα ότι έχει έστω δόση σοβαρότητας και αλήθειας το “σφουγγάτο του Άη Γιώργη” που εμφανίζεται ως θαύμα. Σύμφωνα με την διήγηση αυτή, ένα παιδί έπαιζε σε χωριό της Παφλαγονίας, στην αυλή της εκκλησίας, αλλά συνεχώς έχανε.

Τότε γύρισε το πρόσωπό του στην εκκλησία λέγοντας δυνατά “Άγιε Γεώργιε, ποίησόν με νικήσα, ίνα φέρω εις τον ναόν σου σφουγγάτον καλόν”. Παραδόξως από τη στιγμή αυτή κέρδισε όλους τους συμπαίκτες του. Συνεπής στην υπόσχεσή του ο μικρός, πήγε στο σπίτι για να γυρίσει σε λίγο στην εκκλησία και να τοποθετήσει στην εικόνα του Αγίου το σφουγγάτο.

Τέσσερις προσκυνητές που τυχαίως μπήκαν στην εκκλησία, βλέποντας το αχνιστό σφουγγάτο, σκανδαλίστηκαν και το έφαγαν με την σκέψη ότι ο Άγιος δεν είχε ανάγκη από τροφή και ότι θα ήταν προτιμότερο να του άφηναν χρήματα για να αγοραστούν κερί και λιβάνι για την εκκλησία του. Ο Άγιος όμως είχε διαφορετική γνώμη. Μόλις κατέθεσαν τα χρήματα και θέλησαν να βγουν από την πόρτα, ήταν αδύνατο να βαδίσουν. Σκέφτηκαν τότε ότι τα χρήματα που άφησαν θα ήταν λίγα και αύξησαν την εισφορά σε ένα μιλιαρήσι, δηλαδή σε μία αργυρή δραχμή, αλλά και πάλι η έξοδος από την εκκλησία ήταν αδύνατη.

Τελικά πέτυχαν να βγουν, όταν ο καθένας κατέθεσε ένα χρυσό φλουρί. Σαν βγήκαν επί τέλους στάθηκαν έξω από την εκκλησία και είπαν: “Άγιε Γεώργιες ακριβά πουλείς τα σφουγγάτα σου”. Σήμερα επικρατεί ως παροιμία όταν κάποιος προσφέρει τις υπηρεσίες με υψηλό τίμημα, λέγοντας “ακριβά είναι τα σφουγγάτα σου”.

Σφουγγάτο του Αι Γιώργη

Ομελέτα με κιμά προς τιμή του Αι Γιώργη (κρητική συνταγή)

Υλικά

2 αυγά

150 γρ. χοιρινό κιμά

1 ώριμη ντομάτα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

1 ξυλάκι κανένα

1 κρεμμύδι τριμμένο

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

 

Οδηγίες συνταγής

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι και σοτάρεις τον κιμά μέχρι να ροδίσει για 8-10 λεπτά. Προσθέτεις το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το αλάτι, πιπέρι, την κανέλα και ½ φλιτζάνι νερό. Τον αφήνουμε να μαγειρευτεί για 25 λεπτά.

Σ’ ένα βαθύ πιάτο χτυπάς τα αυγά για λίγα δευτερόλεπτα. Αλατίζεις, προσθέτεις 2 κουταλιές της σούπας νερό, βγάζεις την κανέλα και ρίχνεις τα αυγά στον κιμά.

Μόλις δέσουν και ψηθούν από τη μια για 4 λεπτά περίπου, με προσοχή τα γυρίζεις και ψήνεις για άλλα 2 λεπτά. Σερβίρεις αμέσως.

Διάρκεια: 30 λεπτά

Πηγές: patris.gr Τoυ Γιώργου Παναγιωτάκη,.kamarinia.gr