Το τελειωτικό χτύπημα δέχθηκαν τα αμπέλια στην Κρήτη – Σταματά η εξαγωγή επιτραπέζιου
stafyli

Το τελειωτικό χτύπημα φαίνεται πως προκάλεσε στα αμπέλια η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Δεκαπνταύγουσου, αλλά και νωρίς το απόγευμα σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, λίγες ημέρες μετά τη χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ekriti.gr o πρόεδρος των Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μεγάλη καταστροφή έχει υποστεί το επιτραπέζιο σταφύλι αλλά και τα οινοποιήσιμα και τα σταφιδάμπελα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι.

Ειδικότερα, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις αμπελοκαλλιέργειες που βρίσκονται μεταξύ άλλων στις περιοχές Βενεράτο , Αυγενική , Δαφνές, καθώς επίσης και στον Προφήτη Ηλία, στις Αρχάνες αλλά και στο Κυπαρίσσι. Επίσης καταστροφές καταγράφονται και στις περιοχές της Μεσαράς και της Πεδιάδας.

Να τονιστεί ότι όπως δήλωσε ο κ. Ιερωνυμάκης την επόμενη εβδομάδα θα επιδιώξει συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξης με τον Υπουργό προκειμένου να του θέσει το θέμα και να του ζητήσει να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με προσωπικό προκειμένου να κάνει την εξατομίκευση.

Ο ίδιος ακόμη ανέφερε πώς λόγω του μεγέθους της καταστροφής σταματά η εξαγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού.

Το μόνο ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι αμπελουργοί έχουν δικό τους Ταμείο και από εκεί αναμένεται να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στα αμπέλια τους.