To top-10 της επιστήμης για το 2014
top

Το περιοδικό «Science» αξιολόγησε τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της επιστήμης για το έτος 2014, που αναμένεται να αποτελέσουν κληροδότημα για

τη συνέχιση της έρευνας και παρουσιάζει το top-10…

Ο Philae κατακτά το διάστημα

Η προσεδάφιση της ρομποτικής διαστημικής συσκευής Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο θεωρείται ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2014.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες αργότερα το Philae «κοιμήθηκε», λόγω έλλειψης ηλιακής ενέργειας.

Ωστόσο, τα ερευνητικά που πρόλαβε να στείλει αναμένεται να εμπλουτισθούν στο άμεσο μέλλον, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη φύση των κομητών, αλλά και στις απαρχές του ηλιακού συστήματος.

Ήδη, τα όργανα της «Ροζέτα» έχουν εντοπίσει νερό, μεθάνιο, υδρογόνο και άλλα πιο σπάνια οργανικά στοιχεία στον κομήτη. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο μερικοί κομήτες που μετέφεραν νερό και οργανικά μόρια πέφτοντας κάποτε στη Γη, συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να θέσουν σε κίνηση την αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη.

Τον Αύγουστο του 2015, η «Ροζέτα» θα φθάσει στο απόγειο της αποστολής της, καθώς η τροχιά του κομήτη θα τον φέρει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο.

Οι δεινόσαυροι… έγιναν πουλιά

Μία σειρά από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες απέδειξε τη μεταμόρφωση ειδών δεινοσαύρων σε πουλιά, ρίχνοντας περισσότερο φως στο πώς πραγματοποιήθηκε η εξελικτική μετάβαση, που επέτρεψε στα νέα είδη να επιβιώσουν μετά τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια και σήμερα πια να κυριαρχούν στους αιθέρες.

Το αίμα… ελιξήριο νεότητας

Αίμα από νεαρά ποντίκια μπορεί να αναζωογονήσει τους μυς και τον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών, όπως αποκάλυψε η επιστημονική έρευνα. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή όπου ασθενείς με Αλτσχάιμερ λαμβάνουν πλάσμα αίματος από νεαρούς δωρητές.

Ρομπότ που αυτενεργούν

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα μικροσκοπικά ρομπότ και το κατάλληλο λογισμικό τους. «Σμήνη» των ρομπότ έχουν την ικανότητα να συνεργάζονται αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

«Απομίμηση» ανθρώπινου εγκεφάλου

Κατά το 2014 δημιουργήθηκαν τα πρώτα μεγάλης κλίμακας «νευρομορφικά τσιπ» που μιμούνται την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στο δρόμο για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη δίνει η ανάπτυξη δύο διαφορετικών μεθόδων, από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, για την καλλιέργεια στο εργαστήριο κυττάρων παρόμοιων με τα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

«Έργα τέχνης» 40.000 ετών

Ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της Ινδονησίας, έργα συμβολικής τέχνης, ηλικίας 35.000 έως 40.000 ετών, που είναι εξίσου παλαιά με σπηλαιογραφίες στη Δυτική Ευρώπη.

Διέγραψαν μνήμες και δημιούργησαν νέες

Επιστήμονες κατάφεραν να χειραγωγήσουν τη μνήμη ποντικιών, μέσω οπτογενετικών μεθόδων (έλεγχος της νευρωνικής δραστηριότητας με ακτίνες φωτός), επιτρέποντας να σβηστούν πραγματικές αναμνήσεις και να «φυτευτούν» άλλες πλασματικές.

Μίνι δορυφόροι στην υπηρεσία της διαστημικής έρευνας

Απεστάλησαν στο διάστημα φθηνοί μίνι δορυφόροι CubeSat, διαμέτρου μόλις δέκα εκατοστών, που άρχισαν να συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα.

Το βακτήριο φέρνει… νέα ζωή

 

Ζωή με νέους όρους φιλοδοξεί να δημιουργήσει η επέκταση του γενετικού αλφαβήτου με την τροποποίηση ενός βακτηρίου (E.coli), ώστε να περιέχει δύο πρόσθετα νουκλεϊκά οξέα Χ και Υ, πέρα από τα συνήθη «γράμματα» G, T, C και Α του γενετικού κώδικα του DNA.

 

 

 

24wro.eu