Τραγικό! Μέσα στον Ιούλιο χάθηκαν 16.658 θέσεις εργασίας λόγω capital controls!
ergasia

 

 

 

 

 

 

 

Από τις 29 Ιουνίου οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα είναι το πρώτο μεγάλο «θύμα» μια και χάθηκαν 16.658 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα την έκθεση του συστήματος «Εργάνη» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης που επικαλείται σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος, τον περασμένο Ιούλιο που ουσιαστικά ήταν και ο πρώτος μήνας που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 16.658 θέσεις εργασίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά μετά τον προεκλογικό Ιανουάριο που το σύστημα του υπουργείου Εργασίας «πιάνει» αρνητικό πρόσημο στη σχέση προσλήψεων – αποχωρήσεων, ενώ όπως σημειώνει πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, καθώς ποτέ ξανά δεν έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ αποχωρήσεων – προσλήψεων κατά τον Ιούλιο, καταμεσής της θερινής τουριστικής περιόδου, όπου παραδοσιακά καταγράφεται αύξηση τουλάχιστον της εποχικής εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούλιο του 2015 καταγράφηκαν 160.630 αποχωρήσεις έναντι 143.972 προσλήψεων, ενώ, ένα χρόνο πριν, οι προσλήψεις ήταν κατά 13.275 περισσότερες, με θετικό ισοζύγιο των ροών απασχόλησης από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2015. Μάλιστα, από τη σύγκριση των στοιχείων Ιουλίου 2015 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014 προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 29.933 θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο εφέτος (αρνητικό ισοζύγιο 16.658 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (13.275) τον Ιούλιο του 2014.

Υπενθυμίζεται πως για απόλυτη κατάρρευση μισθωτής απασχόλησης στα τελευταία 15 χρόνια είχε μιλήσει χθες και ο πρώην υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Συγκεκριμένα είχε γράψει στο twitter «Τυχαίο; Καθυστερούν να παρουσιάσουν την ΕΡΓΑΝΗ Ιουλίου! Όλα δείχνουν την απόλυτη κατάρρευση μισθωτής απασχόλησης στα τελευταία 15 χρόνια!»