Πάνω από 36 οι νεκροί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εορτασμοί για το νέο έτος  – Γυναίκες 28 από τα θύματα, που είναι στην πλειοψηφία τους φοιτητές

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον συνωστισμό που δημιουργήθηκε στην πλατεία Τσεν Γι της Σαγκάης κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το τραγικό συμβάν προκλήθηκε όταν οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να μαζέψουν χαρτονομίσματα, που αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα, τα οποία έπεφταν από ένα κτίριο, στο πλαίσιο των εορτασμών! sangai

Η τοπική κυβέρνηση της Σαγκάης ανακοίνωσε ότι πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει στην πλατεία αυτή που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Μπουντ, στις όχθες του ποταμού Χουανγκπού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί επισήμως τα αίτια που οδήγησαν στον συνωστισμό, αλλά τα κρατικά μέσα και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η τραγωδία οφείλεται εν μέρει στον πανικό που προκλήθηκε όταν οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να μαζέψουν ψεύτικα χαρτονομίσματα που έπεφταν από ένα γειτονικό μπαρ.

Ένας άνδρας που μετέφερε έναν από τους 47 τραυματίες στο νοσοκομείο δήλωσε ότι ψεύτικα χαρτονομίσματα άρχισαν να πέφτουν από το μπαρ αυτό που βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά.
Οι άνθρωποι έτρεξαν να τα μαζέψουν, γεγονός που προκάλεσε τον συνωστισμό.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πολλά από τα θύματα είναι φοιτητές, ενώ 28 από τους νεκρούς είναι γυναίκες.

Η Σούι Τίνγκτινγκ, 27 ετών, είπε ότι μάζεψε κάποια από τα χαρτονομίσματα, όμως τα πέταξε όταν κατάλαβε ότι είναι ψεύτικα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε μαρτυρίες άλλων παρευρισκόμενων, σύμφωνα με τους οποίους τα ψεύτικα χαρτονομίσματα έπεφταν «σαν το χιόνι», όμως προς το παρόν δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της τραγωδίας.

Παράλληλα ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας σημείωσε ότι υπήρξε πρόβλημα και σε άλλο μέρος της πλατείας, μακριά από το σημείο όπου έπεφταν τα χαρτονομίσματα, όταν πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να ανέβουν σε μια πλατφόρμα που βλέπει στον ποταμό.

Το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν αφού έπεσαν στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην πλατφόρμα αυτή.

Κάποια κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν τις αρχές για την ελλιπή αστυνόμευση και την έλλειψη σχεδιασμού. «Ήταν χάος και υπήρχε μόλις το ένα τρίτο του αριθμού των αστυνομικών που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια», είπε ένας κάτοικος της Σαγκάης σε μια τοπική εφημερίδα.

Οι κινεζικές αρχές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τον έλεγχο του πλήθους ενόψει των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά. Για τον λόγο αυτό ακύρωσαν το ετήσιο σόου με τρισδιάστατα λέιζερ που πραγματοποιείται στη συνοικία Μπουντ στο οποίο είχαν παρακολουθήσει πέρυσι 300.000 άνθρωποι.

Στο Πεκίνο οι αρχές ακύρωσαν τους εορτασμούς στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία εξαιτίας των φόβων της αστυνομίας για τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από την κυβέρνηση της Σαγκάης να ερευνήσει σε βάθος και το συντομότερο δυνατό τα αίτια της τραγωδίας αυτής, αλλά και από τις τοπικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια τραγικά γεγονότα.

Η τοπική κυβέρνηση της Σαγκάης ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν και ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι άλλες εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά.

Play Button

Play Button

Αυτό είναι το πιο τραγικό γεγονός που έχει σημειωθεί στην κοσμοπολίτικη αυτή πόλη της Κίνας από το 2010, οπότε 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο κατοικιών

 

 

http://www.protothema.gr/

Loading