Το τραγούδι θρύλος που γράφηκε στα Μάταλα της εποχής των χίπις, μέσα από έναν έρωτα! (φωτο και βίντεο)
cary-raditz-kai-joni-mitchell-2-620x330

Η Joni Mitchell είναι πλέον στα 71 χρόνια της. Έχει, σιγά – σιγά, αποσυρθεί από την ενεργό παρουσία ως κορυφαία ερμηνεύτρια.

Παραμένει όμως ένα θρύλος στο τραγούδι, το ποιοτικό διεθνές τραγούδι, καθώς με τη φωνή και τις δημιουργίες της μεγάλωσαν οι σημερινές “μέσες γενιές”.

Στα 1970, απογοητευμένη από έναν έρωτά της, βρέθηκε στα Μάταλα, μαζί με μια φίλη της, την Πηνελόπη. Συνεπαρμένη από τον νέο κόσμο που διαμορφωνόταν στις προϊστορικές σπηλιές της παραλίας, όπου πλέον ζούσαν δεκάδες άνθρωποι, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες, ζει μια νέα πραγματικότητα, που για την ίδια ήταν λύτρωση και ταυτόχρονα νέα εκκίνηση. Τη νέα της πραγματικότητα θα εκφράσει  ένας νέος έρωτας με  έναν χίπι που ζούσε στην περιοχή, τον Cary. Από το νέο αυτό συναίσθημα θα προκύψει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια, με τίτλο, Carrey.

Η Joni Mitchell στα 1970

Η Joni Mitchell, η γλυκιά φωνή, που έκανε τους νέους της εποχής, αλλά και της δεκαετίας του 1980 να “ταξιδέψουν” με τη μουσική της, συμβάλλει με το τραγούδι, που γίνεται παγκόσμια επιτυχία, να γνωρίσουν τα Μάταλα εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι ίσως κι από αυτούς που τα γνώρισαν μέσω του κινήματος των χίπις.

Σήμερα, στα 71 χρόνια της, η Mitchell δεν τραγουδάει πλέον αλλά δημιουργεί ζωγραφίζοντας. Δεν ξεχνά όμως τη νεανική περιπέτεια στα Μάταλα, που της έδωσαν μια διεθνή επιτυχία. Μόλις χθες μίλησε για όσα έζησε και ένιωσε πριν 44 χρόνια στη νότια παραλία της Κρήτης, σε μια συνέντευξή της στις σελίδες πολιτισμού της The Wall Street Journal.

Το τραγούδι των Ματάλων έχει γίνει βίντεο, που μάλιστα είναι από τα πλέον δημοφιλή στο διαδίκτυο, ακόμα και από τους χρήστες μικρότερων ηλικιών.  Δείτε το βίντεο του Julian Davies με έμπνευση το τραγούδι αυτό και εικόνες από τα Μάταλα.

Οι στίχοι του

The wind is in from Africa
Last night I couldn’t sleep
Oh, you know it sure is hard
to leave here Carey
But it’s really not my home
My fingernails are filthy,
I got beach tar on my feet
And I miss my clean white linen
and my fancy French cologne
Oh Carey get out your cane
And I’ll put on some silver
Oh you’re a mean old Daddy,
but I like you fine
Come on down to the Mermaid Cafe
and I will buy you a bottle of wine
And we’ll laugh and toast to nothing
and smash our empty glasses down
Let’s have a round for these freaks
and these soldiers
A round for these friends of mine
Let’s have another round for
the bright red devil
Who keeps me in this tourist town

Το ζευγάρι στα Μάταλα, στη γέννηση του τραγουδιού - θρύλος