Το τζετ σκι που πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά στην Κρήτη έκρυβε τη δική του μοναδική ιστορία (photos)
w1_634_355
Όταν ο ψαράς σήκωσε τα δίχτυα του προσπαθούσε να πιστέψει στα μάτια του. Το τζετ σκι όμως που είχε μπροστά του, έκρυβε μια ιστορία μοναδική…

O Νεοζηλανδός Jeremy Burfoot, θρύλος του τζετ σκι και κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ, κοντοστέκει και με απορία κοιτά το σκάφος με το οποίο πριν επτά χρόνια επιχείρησε να κάνει το γύρο του κόσμου, για να ενημερώσει το κοινό για τον καρκίνο του δέρματος. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι στο Ηράκλειο της Κρήτης μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, βρίσκεται ένα από τα τρία ιστορικά τζετ. Το ναυάγιο που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2010 ανοικτά της Σαντορίνης δεν είχε αφήσει ούτε μια αχτίδα ελπίδας.  Ο 58χρονος Jeremy Burfoot, πατέρας τριών αγοριών διαγνώστηκε με μελάνωμα το 2005.

Εκείνη την ημέρα στο πέλαγος, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαντορίνης, οι αναβάτες ναυάγησαν και τα τζετ σκι χάθηκαν στα κύματα. Το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει στις 6 το πρωί από την Κάρπαθο. Στις 8 στα μέσα της διαδρομής ο καιρός αγρίεψε. Κύματα ύψους 4 μέτρων τους χτυπούσαν με τους ανέμους να πνέουν στα 6 μποφόρ. Τα τζετ σκι έχοντας παραπάνω βάρος για τα καύσιμα (70 + 190 λίτρα) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.  Ο κυματισμός είχε κατεβάσει αισθητά την ταχύτητά τους (15 χιλιόμετρα/ ανά ώρα), ενώ ήδη είχαν βγει εκτός χρόνου.

Τα τζετ σκι είχαν αρχίσει να βάζουν νερά, με αποτέλεσμα τη σταδιακή βύθισή τους, περισσότερο από το κανονικό. Σε κάποια στιγμή δεν μπορούσε πλέον να συνεχιστεί η πορεία πλεύσης. Εξήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαντορίνης οι σκιέρ ναυάγησαν. Το ρολόι έδειχνε 10.30 και το ημερολόγιο έγραφε 29 Αυγούστου 2010. Στο ιστολόγιο που είχαν δημιουργήσει για το ταξίδι και τους παρακολουθούσαν περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες αναρτήθηκε το εξής μήνυμα: “Day 29 it’s all over”.Οι ναυαγοί εξέπεμψαν SOS, τρεις ώρες μετά το σούπερ πούμα τους εντόπισε και τους διέσωσε. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποια στιγμή και τα τζετ, χωρίς να έχουν μέχρι τότε γνώση για τα ρεύματα και τη δύναμη της θάλασσα, στον Ελλαδικό χώρο.

«Όταν διαναγνώσεις τον καρκίνο σώζεσαι. Ακόμα και αν σώσαμε έστω και μια ζωή άξιζε η προσπάθεια», θα γράψει ο Jeremy Burfoot, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετούς μήνες μετά, ένας ψαράς από το Ηράκλειο στα δίχτυα του, στο νησάκι Χαμηλή, που βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη, θα πιάσει το ένα από τα τζετ σκι και αυτό θα βρεθεί στη συνέχεια σε γνωστό κατάστημα με ναυτιλιακά είδη της πόλης.

Η πληροφορία θα φτάσει άμεσα στο διοργανωτή του γύρου του κόσμου. Επτά χρόνια μετά θα αποφασίσει να κάνει το μακρινό ταξίδι από τη μακρινή Αυστραλία, για να επισκεφθεί την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, μόνο για να το δει και να επιστρέψει πίσω δίχως αυτό, αφού πλέον ο ιδιοκτήτης αυτού του ιστορικού τζετ σκι είναι άλλος.

cretewoman.gr