Βαλαβάνη:«Μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους»Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων
«Δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν τα χρέη τους στην εφορία» είπε η αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών – Δέσμευση για αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων -Μάρδας: Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα περιληφθεί στο κείμενο της Δευτέρας

«Δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν τα χρέη τους στην εφορία» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και απευθυνόμενη στους συνεπείς φορολογούμενους.

valavani

Οι εξαγγελίες των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έτυχαν θετικής αποδοχής από μεγάλη μερίδα οφειλετών, οι οποίοι για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν παλαιούς ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία, πληρώνοντας τα μισά. Προκάλεσαν, όμως, και «κύμα» αντιδράσεων από τους συνεπείς φορολογουμένους, οι οποίοι αισθάνθηκαν αδικημένοι.

Η κυρία Βαλαβάνη με συνέντευξή της ξεκαθάρισε: «Θα είχαν δίκιο να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όμως έχουμε ένα κατάφορα άδικο φορολογικό σύστημα. Σκεφτείτε την πλευρά του κόσμου που δεν είχαν πραγματικά να πληρώσουν».

Όσο για το ενδεχόμενο παροχής μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, η κυρία Βαλαβάνη είπε πως θα αναφέρεται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2015. «Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, το 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας».

«Αν χρωστάς 3.000 ευρώ και έχεις κεφάλαιο 1.000 ευρώ σε συμφέρει να πληρώσεις καθώς κόβονται οι 2.000 ευρώ των προσαυξήσεων», είπε η κυρία Βαλαβάνη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη ρύθμιση δεν μπαίνουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για το 2015.

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση οφειλών 

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών όσοι χρώσταγαν έως 31-12-2014 και βεβαιωθούν μέχρι την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής θα έχουν διπλή δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση. Αν αποπληρώσουν όλο το οφειλόμενο ποσό διαγράφονται οι προσαυξήσεις ή θα μπουν στη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν φέρεις ολική εξόφληση πληρώνεις το μισό».

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες θα είναι και η τελευταία

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, διαμήνυσε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν προβλήματα καθώς θα τους «κυνηγήσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων

Aναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.

Μάρδας: Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα περιληφθεί στο κείμενο της Δευτέρας

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας το πρωί στο Mega διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι αντίθετα στις προβλέψεις του κειμένου που συμφωνήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup.

«Δεν θεωρούμε μονομερή ενέργεια που δημιουργεί τα προβλήματα τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις» δήλωσε ο κ. Μάρδας αν και παραδέχθηκε ότι «είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε με τους θεσμούς».

«Τα όσα ανακοινώσαμε είναι απόλυτα συμβατό με το πνεύμα και το γράμματα της συμφωνίας» επέμεινε ο κ. Μάρδας, ο οποίος εκτίμησε ότι οι διατάξεις αυτές θα είναι μέσα στο κείμενο των προτάσεων που θα κατατεθεί τη Δευτέρα για να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για το πρόγραμμα γέφυρα

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα επιμείνει στις διατάξεις που προβλέπουν να χαρίζεται μέρος του κεφαλαίου σε όσους δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ο κ. Μάρδας απάντησε ότι «αυτό είναι πρόθεσή μας θα δούμε τη Δευτέρα και βλέπουμε».