Βγήκαν παγανιά τα κανάλια στον Πειραιά για να βρουν μοντέλο Κρητικό αγρότη (Photos)
stathis stivaktakis

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, όπως τονίζουν, είναι οι αγρότες, οι οποίοι διοργανώνουν σήμερα πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Βάθη.
stivaktakis stathis
Πάγιo αίτημά τους είναι η στήριξη του παραγωγικού κλάδου από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και το κόστος παραγωγής.

Τον «παλμό» έδωσαν ήδη από την Τρίτη οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι επιβιβάστηκαν με αγωνιστική διάθεση, όπως δήλωσαν, σε δύο πλοία, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους και δίνοντας το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 1.000 Κρητικοί παραγωγοί έφτασαν το πρωί με δύο πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί αναχώρησαν για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη.

Η παρουσία τους προκάλεσε εντύπωση στους διερχόμενους: με παραδοσιακές στολές και μαγκούρες, οι αγρότες αποβιβάστηκαν από τα καράβια με προορισμό την πλατεία Βάθη.

Παράλληλα, στα πλοία επέβαιναν και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων, προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών.

«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουν κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης κατήγγειλε πως «αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ, που θέλουνε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους». Ζήτησε, παράλληλα, ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός, που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».

agrotes vathis17agrotes vathis10agrotes 070317irakleio3agrotes vathis14