Βίντεο-ντοκουμέντο: Η φονική δύναμη της «μητέρας όλων των βομβών»
550_334_595817

H βόμβα GBU-43, γνωστή και ως «μητέρα όλων των βομβών» απελευθερώνει μια καταστροφική πύρινη μπάλα που αποτεφρώνει τα πάντα σε απόσταση 10 μέτρων κατά την πρώτη της έκρηξη.

Στα χιλιοστά του δευτερολέπτου που ακολουθούν την έκρηξη αυτή απορροφάται όλο το οξυγόνο από τα τούνελ για εκατοντάδες μέτρα στη γύρω περιοχή, ουσιαστικά οδηγώντας στο θάνατο διά ασφυξίας τους εχθρούς (εν προκειμένω ισλαμιστές τρομοκράτες), καθώς εκρήγνυνται οι πνεύμονές τους, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Μετά ακολουθεί ένα δραστικό ωστικό κύμα που απλώνεται με την ταχύτητα του ήχου για έως και ένα χιλιόμετρο απόσταση προκαλώντας συντριπτικά κατάγματα σ’ όσους βρεθούν στην ακτίνα του και ουσιαστικά συντρίβοντάς τους έως θανάτου την ώρα που ισοπεδώνει κτίρια και δέντρα.

Τα αυτιά αιμορραγούν και τα εσωτερικά όργανα συνθλίβονται απ’ το ωστικό κύμα της έκρηξης.

Όποιος βρεθεί μέσα στις σήραγγες καταπλακώνεται, καθώς καταρρέουν τα τούνελ από την ανατίναξη της βάρους 9,5 τόνων βόμβας.

Όποιος καταφέρει μολαταύτα να επιζήσει, είναι σε κατάσταση σοκ απ’ τη δύναμη της έκρηξης – οι ψυχολογικές ουλές θα μείνουν για πάντα.

Η τρομακτική ισχύς της εξαπολύθηκε απ’ τις ΗΠΑ για πρώτη φορά χθες όταν έπεσε σε στρατόπεδο του «Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν για να εξαλείψει υπόγειο δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες.

O κρατήρας που άφησε η βόμβα κατά την έκρηξή της δύο μέτρα πάνω απ’ το έδαφος πιστεύεται ότι έχει διάμετρο 100 μέτρων. Όποιος βρέθηκε στο σημείο εκείνο εξαερώθηκε.

Η ενέργεια που απελευθέρωσαν τα εκρηκτικά πρέπει να προκάλεσε ένα βαρομετρικό σοκ, γνωστό ως «υπερπίεση», που εξακτινώνεται με την ταχύτητα του ήχου απ’ το σημείο της έκρηξης.

Η θερμοβαρική αυτή βόμβα εκρήγνυται σε δύο στάδια με εκρηκτικά τύπου H6 που περιέχουν σκόνη αλουμινίου.

Στο πρώτο στάδιο της έκρηξης απελευθερώνεται λίαν εύφλεκτη σκόνη αλουμινίου και στο δεύτερο στάδιο είναι που απορροφάται το οξυγόνο απ’ τις σήρραγες, προτού μετατραπεί σε εξαπλούμενο ωστικό κύμα.