Βόμβα από την ΕΚΤ: Σταματάει να δέχεται ελληνικά ομόλογα – Τι απαντά η Αθήνα
Αφόρητη γίνεται πλέον η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου.

euro

Σε μια απόφαση που έρχεται αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και, συνεπώς, δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο μέσω της διαδικασίας του ELA, δηλαδή, χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της ΤτΕ, με την έγκριση της ΕΚΤ.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2012, ενώ, εντελώς… συμπτωματικά η 11η Φεβρουαρίου είναι και η ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup

Δεν δημιουργείται πρόβλημα στις τράπεζες, η ΕΚΤ πιέζει το Eurogroup για συμφωνία λέει ο Βαρουφάκης

Οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν τα ομόλογά τους στον ELA  

Μια σημαντική παράμετρος της απόφασης της ΕΚΤ είναι και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να γυρίσουν τα ομόλογα που έχουν «παρκάρει» στην ΕΚΤ στον ELA (με εξαίρεση τα ομόλογα του EFSF), τα οποία είναι περίπου 45 δισ. ευρώ.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, πάντως, σημειώνουν ότι αυτό δεν είχε καμία επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών, καθώς, ανάλογα με το ποσό αυξάνεται και ο ELA.

Αναλυτικά η απόφαση της ΕΚΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών ως αντισυμβαλλόμενων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη του ευρωσυστήματος, για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.
Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015)» (μετάφραση euro2day).

Φόβοι για μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων

Εκτός από το ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, αναλυτές εκτιμούν ότι η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της ΕΚΤ θα τρομάξει τους καταθέτες με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη φυγή κεφαλαίων.

«Τα νέα πιθανότατα θα τρομάξουν τους καταθέτες και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να συμφωνήσει με την τρόικα, είμαι σίγουρος ότι εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία με την τρόικα, η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το waiver», σχολιάζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς του The Lindsey Group.

Βαρουφάκης: Δεν δημιουργείται πρόβλημα στις τράπεζες 

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ήρθε και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η απόφαση δεν αντανακλά αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας προσθέτοντας ότι η Φρανκφούρτη πιέζει για μια συμφωνία, αναφέρει το iefimerida.

Αναλυτές φοβούνται για bank run των καταθετών την Πέμπτη

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει «Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα: Τι συζήτησαν

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό πως η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς ανανεώνεται η ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Bloomberg: Η ΕΚΤ επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση και όχι τις τράπεζες 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πρακτορείο Bloomberg, σε κείμενό του επισημαίνει ότι οι άμεσες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και την αγορά θα είναι περιορισμένες, ωστόσο, εκτιμά ότι η κίνηση έχει ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς.

«Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μιλήσει αρκετές φορές για αναδιάρθωση του χρέους και η ΕΚΤ σήμερα έδωσε την απάντησή της. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να εισέλθει ξανά σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα επιτρέψει το χρέος της να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο. Οι άμεσες επιπτώσεις πρέπει να θεωρηθούν ως περιορισμένες εντός των αγορών, αλλά τεράστιες σε πολιτικό επίπεδο. Η ΕΚΤ έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές πως ασκεί πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις. Οι σημερινές κινήσεις δείχνουν πως έχει επιλέξει να αγνοήσει αυτές τις κατηγορίες και να κάνει αυτό που θωρεί σωστό» σημειώνει το πρακτορείο.