synnefa_1

Αλλαγή στον καιρό της Κρήτης με όπλο τον ξηρό πάγο θέλουν να προκαλέσουν, μια ομάδων τεσσάρων γνωστών μετεωρολόγων από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω ειδικής τεχνολογίας τροποποίησης καιρού, θέμα που αναδείχθηκε στην εκπομπή του Κώστα Συλιγάρδου στο Ράδιο Κρήτη.

Η ιδέα για την κίνηση αυτή ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, μετά την σκληρή λειψυδρία που έπεσε στην Αθήνα, την περίοδο 1991-1993. Τότε η πρωτεύουσα αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, αφού η στάθμη του νερού στη λίμνη Υλίκη που ήταν το μοναδικό σημείο τροφοδοσίας νερού, είχε πέσει δραματικά. Οι τέσσερις φίλοι, μετεωρολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους όλα αυτά τα χρόνια και δημιούργησαν μια νέα ιδέα τροποποίησης καιρού, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού. «Εμείς ψεκάζουμε στην ουσία με την μέθοδο του ξηρού πάγου δημιουργώντας πυρήνες συμπύκνωσης στα σύννεφα, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα ή άσχημες συνθήκες καιρού», αναφέρει στο ekriti.gr o Ηρακλειώτης μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης ένας από τους τέσσερις, της “ομάδας”. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «Το 1993 η ΕΥΔΑΠ είχε συνεργαστεί με μια αμερικανική εταιρεία τροποποίησης καιρού, για βοήθεια στο δύσκολο θέμα της λειψυδρίας. Σήμερα εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να εφαρμόσουμε την τακτική του ιωδιούχου αργίλου- κοινώς αλατιού, που είχε χρησιμοποιηθεί και τότε. Στόχος να βομβαρδίσουμε τα σύννεφα και να αλλάξουμε τον καιρό της Κρήτης, προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του. «Τα οφέλη είναι πάρα πολλά», τονίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Μαυρουδάκης, πρώην Τμηματάρχης στο Εθνική Μετσόβειο Κέντρο της ΕΜΥ και συνεργάτης της ομάδας των συγκεκριμένων μετεωρολόγων. Καταρχάς άμεσα θα μειωθεί η λειψυδρία αφού θα αυξηθεί το νερό στους συλλεκτήρες του νησιού, θα αποφευχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμυρικές καταστάσεις που είχαμε πέρυσι, θα μειωθούν οι αποζημιώσεις των αγροτικών αποζημιώσεων 2-4 εκ. ευρώ το χρόνο από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ σε όλη την Ελλάδα έχουν δοθεί μέχρι στιγμής την περίοδο 2002-2013 700εκ. ευρώ αποζημιώσεις καιρού. Αυτό επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της υγρασίας, των χαλαζοπτώσεων και της ξηρασίας και όλα μέσω βομβαρδισμού ξηρού πάγου, επιπλέον έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε έμμεσα και την τουριστική βιομηχανία, μέσω ύπαρξης κυβικών νερού για τον ανεφοδιασμό τους.

Μέσω την πρόγνωσης από 0-6 ώρες, την χρησιμοποίηση και αξιοποίηση ραντάρ καιρού και την χρήση αεροσκαφών όταν η υγρασία είναι 60% ψεκάζουμε τα σύννεφα με ξηρό πάγο και προκαλούμε αλλαγή καιρού, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ανάγκη στην συγκεκριμένη περιοχή, συμπληρώνει ο κ. Καρακατσάνης για τον μηχανισμό της τροποποίησης καιρού.

μετεωρολόγοι

(αριστερά ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Μαυρουδάκης και ο δημοσιογράφος Κώστας Συλιγάρδος)

Σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι να μην το δουν οι κάτοικοι με αρνητικό μάτι, γιατί δεν προκαλεί αποδεδειγμένα κανένα πρόβλημα στην υγεία τους ο ξηρός πάγος. Αντιδράσεις περιμένουμε να υπάρχουν λόγω άγνοιας, όμως το συνολικό καλό θα είναι πολύ μεγάλο, επισημαίνει ο κ. Καρακατσάνης. Ενώ ο ίδιος αναφέρει και σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην κεντρική Μεσαρά που παρουσιάζει σημάδια ερημοποίησης.
Τα δύο επιπλέον άτομα της ομάδας υλοποίησης της ιδέας είναι ο κ. Νίκος Ράμμος από την ΘΣΛ ειδικός σε θέματα τροποποίησης καιρού και ο Νίκος Χαιδάρογλου, Πρώην Διοικητής της ΕΜΥ.
«Και οι 4 επιχειρούμε αυτοί τη περίοδο επαφές για διερεύνηση ενδιαφέροντος και την οικονομική συνεργασία με ιδιωτικούς οι δημόσιους φορείς, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, εδώ στην Κρήτη επειδή έχει μεγάλη ανάγκη. Αύριο θα συναντηθούμε με την Περιφέρεια Κρήτης και με τον Δήμο Χερσονήσου που έχει επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον», ολοκληρώνει ο μετωρολόγος-καθηγητής, Θωμάς Μαυρουδάκης.

 

Loading