Ζητούνται… σπουδαστές για τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς
thermokipio1

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς για τις δύο τάξεις νέων αγροτών που διαθέτει, στο πλαίσιο έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς 2016-2017.
«Οι εγγραφές άρχισαν από την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 του μήνα» ανάφερε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στον Μανώλη Αργυράκη,  η γεωπόνος της σχολής Στέλλα Χατζηγεωργίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν τελειώσει έστω την 1η Λυκείου.

σχολή 1

«Η σχολή μας ασχολείται ουσιαστικά με δύο αντικείμενα: Την εκπαίδευση των νέων αγροτών και τη λειτουργία της Επαγγελματικής Αγροτικής Σχολής, συνολικής διάρκειας δύο ετών. Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να ενισχυθεί, το κομμάτι των σπουδαστών, πέρυσι είχαμε και στις δύο τάξεις 13 παιδιά».

«Η ΕΠΑ.Σ. Κρήτης είναι η μοναδική Δημόσια Σχολή που απευθύνεται σε παιδιά, νέους και ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν και να μάθουν το αγροτικό επάγγελμα. Την πρώτη χρονιά μάθησης οι φοιτητές μαθαίνουν την λειτουργία των γεωργικών μηχανημάτων ακόμη και την κατασκευή αυτών μέσα από μαθήματα μηχανικής, μηχανολογίας, αγωγής φυτών και ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ την δεύτερη χρονιά οι νέοι μαθαίνουν τα πάντα για τις Θερμοκηπιακές Εγκαταστάσεις και Καλλιέργειες, την Εδαφολογία και την  Λιπασματογραφία», παράλληλα οι σπουδαστές «εφοδιάζονται  με γνώσεις, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν επαγγελματικά είτε στα θερμοκήπια που ήδη λειτουργούν, είτε να προχωρήσουν, εάν το επιθυμούν, σε δική τους επιχείρηση» τονίζει η κα Χατζηγεωργίου.

Το σημαντικότερο όλων, υποστηρίζει η γεωπόνος είναι οι παροχές που δίνει σε παιδιά που είναι εκτός περιοχής, αφού προσφέρει δωρεάν στέγαση και σίτιση και μειωμένο εισιτήριο στα λεωφορεία για τις μετακινήσεις από και προς τη σχολή.

«Στη σχολή μπορούν να φιλοξενηθούν (σίτιση διαμονή) μέχρι 15 άτομα  και να φοιτήσουν μέχρι 20»  ενώ σε ερώτηση μας για τις υποδομές της σχολής η κα Χατζηγεωργίου ξεκαθαρίσει “την άρτια υλικοτεχνική υποδομή και στέγαση με αγροτικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία μπορούν να τα χειριστούν οι σπουδαστές,  στα 10 στρέμματα έκτασης που υπάρχει γύρω από την σχολή, τα 5 στρέμματα αμπέλι και στο θερμοκήπιο που είναι κατασκευασμένο πάνω σε χώρο του ΕΘΙΑΓΕ, προσφορά στη σχολή”.

σχολή2

Η Σχολή που βρίσκεται στν Αμπελούζο του Δήμου Γόρτυνας, πρωτολειτούργησε  το 1920 ως Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο. Και από το 1928 λειτούργησαν τμήματα ταχύρρυθμων μαθημάτων κλαδέματος ελιών και αμπελιών. Ενώ το 1996 έγινε πλήρης ανακαίνιση στους χώρους της σχολής που εδρεύει στην καρδιά του κάμπου της Μεσσαράς.

Είναι η μοναδική σχολή στην Ελλάδα που διαθέτει  την ειδικότητα «Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών».

Η παραγωγή θερμοκηπιακών προϊόντων είναι μια πολύ σημαντική παραγωγή  για το νησί της Κρήτης μια καθώς τα προϊόντα της εξάγονται σε πολλές χώρες.

 

 

 

ekriti.gr