«Δεν αναγνωρίζω πια τον εαυτό μου»: Η φράση που αποκαλύπτει ότι χάσατε τον δρόμο σας – 4 συμβουλές για να επιστρέψετε σε αυτόν


Ο ψυχαναλυτής Christian Richomme έχει εντοπίσει ένα πρότυπο συμπεριφοράς που είναι χαρακτηριστικό της συναισθηματικής εξάντλησης. Όταν οι ασθενείς του εκστομίζουν αυτή τη φράση, γνωρίζει ότι «χάνουν τη λάμψη τους», αναφέρει σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Psychologies.com, η Cécilia Ouibrahim.

«Ζούμε σε μια εποχή συναισθηματικής και νοητικής υπερφόρτωσης, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία μας», παρατηρεί ο ψυχαναλυτής Christian Richomme. Το φαινόμενο αυτό επιτείνεται από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία τροφοδοτούνται διαρκώς από την αναζήτηση επιδόσεων. Το περιεχόμενο απεικονίζει «τέλεια» σώματα, «φιλτραρισμένα» πρόσωπα και μια καλοκουρδισμένη αισθητική που συχνά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα (…).

«Δεν αναγνωρίζω πια τον εαυτό μου»: μια αποκαλυπτική φράση που συνδέεται με διάφορους παράγοντες

Όταν το μυαλό υπερφορτώνεται, το σώμα κλείνει. Τι γίνεται αν η συναισθηματική εξάντληση σας κάνει να χάνετε τη λάμψη σας; Συχνά βλέπω ασθενείς που μου λένε: «Δεν αναγνωρίζω πια τον εαυτό μου, νιώθω σαν μια ξεθωριασμένη εκδοχή του εαυτού μου», λέει ο Christian Richomme, προσθέτοντας ότι αυτή η λάμψη προς τα κάτω δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική εμφάνιση αλλά ολόκληρη την αντίληψη του εαυτού μας. Απώλεια κινήτρων, απόσυρση, αρνητική άποψη για το σώμα και την προσωπικότητά μας… Υπάρχουν στιγμές που χάνουμε την ενέργειά μας, την αυτοπεποίθησή μας, ακόμη και την εσωτερική μας λάμψη. Για να το εξηγήσει αυτό, ο ειδικός αναφέρει διάφορους παράγοντες:

Συναισθηματική υπερφόρτωση: χρόνιο άγχος, ψυχικός φόρτος εργασίας, μη θεραπευμένο άγχος.

Απώλεια σημείων αναφοράς: μεταβατική περίοδος ζωής, αποτυχία, χωρισμός, επαγγελματική αναστάτωση.

Ανισορροπία μεταξύ του πώς δείχνετε και του πώς αισθάνεστε: αναγκάζετε τον εαυτό σας να ταιριάζει με ένα ιδανικό και εξαντλείτε τον εαυτό σας προσπαθώντας συνεχώς να δείχνει «καλύτερος».

Μια παρουσίαση στα κοινωνικά δίκτυα όπου η λάμψη έχει γίνει σιωπηλός κανόνας (…).

Πώς μπορείτε να ανακτήσετε την εσωτερική σας λάμψη;

Πώς μπορείτε να βγείτε από αυτό το σπιράλ της ψυχικής και συναισθηματικής εξάντλησης; «Ενθαρρύνω πάντα τους ασθενείς μου να βλέπουν αυτές τις περιόδους ως στιγμές αναπροσαρμογής, όπου μπορούν να ξαναχτίσουν στέρεες βάσεις και να ξεκινήσουν και πάλι πιο δυνατοί», συμβουλεύει ο ψυχαναλυτής.

Ακολουθούν οι 4 συμβουλές του για να ανακτήσετε την εσωτερική σας λάμψη:

Αποδεχτείτε ότι διανύετε μια μεταβατική περίοδο: «Πρέπει να δείτε την πτώση της λάμψης όχι ως οπισθοδρόμηση, αλλά ως μια φάση κατά την οποία η ενέργειά σας βρίσκεται σε στασιμότητα. Είναι ένα σήμα από το σώμα και το μυαλό σας που πρέπει να ακούσετε».

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας και επιστρέψτε στον δικό σας ρυθμό: Μειώστε την κατανάλωση περιεχομένου που ενθαρρύνει τη σύγκριση και επαναπροσδιορίστε τις προσδοκίες σας σε αυτό που είναι ρεαλιστικό και καλό για εσάς.

Επανασυνδεθείτε με τις εσωτερικές πηγές ενέργειας: «Όταν οι ασθενείς μου αισθάνονται απενεργοποιημένοι, τους προτείνω μια απλή άσκηση: εντοπίστε τρία μικρά πράγματα που σας έκαναν να αισθάνεστε καλά και επαναφέρετέ τα σταδιακά στην καθημερινότητά σας».

Δουλέψτε πάνω στην αυτοεκτίμηση πέρα από τα μάτια των άλλων: Η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης απαιτεί όχι μόνο ορατές αλλαγές, αλλά και συμφιλίωση με τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.

Αν λοιπόν, περνάτε μια φάση όπου νιώθετε ξεθωριασμένοι, να θυμάστε ότι η εσωτερική σας λάμψη δεν εξαφανίζεται ποτέ. Απλώς βρίσκεται σε παύση, έτοιμη να αναγεννηθεί όταν της δώσετε τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται.

Πηγή: Cette phrase montre que vous êtes en train de vous “éteindre” et de perdre vos repères

Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Related Posts

    K. Mητσοτάκης: Εμβληματική η πρωτοβουλία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn «Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια, πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας» ανέφερε για τη δημιουργία του Giga Data…

    Σ.Αγγελούδης: «Αφετηρία και προορισμός όλων μας είναι η Θεσσαλονίκη»

    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης τουριστών για το 2024 που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, τοποθετήθηκε για…

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *