• 6 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Με ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για δώρο, αντί για σοκολατάκια, πάνε πλέον επίσκεψη οι Βρετανοί

Μετανάστες: Τους βάζουν στις βάρκες με λιγοστή βενζίνη, για να μείνουν μεσοπέλαγα χωρίς νερό και φαγητό, μέχρι να έρθει βοήθεια

Διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου με Λυκειακές Τάξεις

Στο σκαμνί 100 ύποπτοι για αγροτικές απάτες-μαμούθ – Αναφορές και για κτηνοτρόφους από την Κρήτη

Κρήτη: “Μπούκαρε” στο αστυνομικό μέγαρο με ψαροτούφεκο και τσεκούρι!

Κρήτη: Ακριβότερο αλλά μεγαλύτερο και έτοιμο το 2027 θα είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Κρήτη: Γραφείο κηδειών «έφαγε» πρόστιμο 2000 ευρώ για το κηδειόχαρτο  στην κολώνα

Κρήτη: Μηχανάκι έπεσε σε ανοιχτό φρεάτιο – Τραυματίστηκε ο οδηγός

Ηράκλειο: Τούρκικα φρεάτια στην «καρδιά» της πόλης… Έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία;

Ηράκλειο: «Δήμαρχε, πού είναι το σχολείο;» – Στα «κάγκελα» οι γονείς για τις δεσμεύσεις χωρίς ανταπόκριση  

Vinkmag ad

Μελέτη: Υπερβακτήριο συνδέεται με ευρέως χορηγούμενο αντιβιοτικό

Vinkmag ad


Ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου συνδέεται με τη δυναμική ανάδυση ενός «σχεδόν μη θεραπεύσιμου» υπερβακτηρίου, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Το αντιβιοτικό ριφαξιμίνη ενισχύει την αντοχή του ανθεκτικού στη βανκομυκίνη εντερόκοκκου του βακτηρίου (VRE), ενός υπέρβακτηρίου που συχνά προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σύμφωνα με μια οκταετή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Η διεθνής ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη διαπίστωσε ότι η ριφαξιμίνη ενισχύει την αντοχή των βακτηρίων στη δαπτομυκίνη, μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές κατά των λοιμώξεων με VRE. Τα ευρήματα της μελέτης αμφισβητούν τη ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ριφαξιμίνη είναι ένα αντιβιοτικό χαμηλού κινδύνου.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές στο DNA του υπερβακτηρίου VRE, τις οποίες δεν εντόπισαν στα ευαίσθητα στελέχη του. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι αυτές τις αλλαγές τις προκάλεσε η ριφαξιμίνη, η οποία πυροδότησε την εμφάνιση του υπερβακτηρίου VRE. Η ριφαξιμίνη προκαλεί συγκεκριμένες αλλαγές σε ένα ένζυμο που ονομάζεται RNA πολυμεράση. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν περαιτέρω αλλοιώσεις στην κυτταρική μεμβράνη του υπερβακτηρίου, προκαλώντας διασταυρούμενη αντίσταση στη δαπτομυκίνη.

«Όταν τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά σε ένα αντιβιοτικό, είναι σαν να αποκτάς μια νέα ικανότητα σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Αλλά όταν εκτίθενται στη ριφαξιμίνη, τα βακτήρια VRE αποκτούν πολλαπλές ικανότητες, όπως υπερταχύτητα και υπερδύναμη, επιτρέποντάς τους να νικήσουν εύκολα ακόμη και τον τελευταίο τους εχθρό», εξήγησε η συν-συγγραφέας της μελέτης Αντριάνα Τέρνερ.

«Η ριφαξιμίνη δεν κάνει μόνο τα βακτήρια ανθεκτικά σε ένα αντιβιοτικό. Μπορεί να τα κάνει ανθεκτικά και σε άλλα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών τελευταίας γραμμής όπως η δαπτομυκίνη» σημείωσε.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με VRE και λαμβάνουν ριφαξιμίνη. Οι ρυθμιστικοί φορείς φαρμάκων θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη παρόμοιες συνέπειες κατά την έγκριση αντιβιοτικών.

«Η ριφαξιμίνη εξακολουθεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο όταν χρησιμοποιείται σωστά και οι ασθενείς με προχωρημένη ηπατική νόσο που τη λαμβάνουν αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν», δήλωσε ο Τζέισον Κουόνγκ συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Πρέπει όμως να κατανοήσουμε τις συνέπειες που θα προκύψουν τόσο κατά τη θεραπεία μεμονωμένων ασθενών όσο και από την άποψη της δημόσιας υγείας» κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Ανδρέας Ευαγγελόπουλος: Παντρεύτηκε ο «εθνικός σταρ» με τον σύντροφό του, Στέφανο

    Read Next

    Θεσσαλονίκη: 15χρονος χρέωσε 29 ηλεκτρονικές συναλλαγές στην κάρτα 57χρονου

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular