• 19 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Ψηφιακή Έκθεση Μουσείου για την ανάδειξη της Ιστορίας της Επανάστασης του 1821 στον Δήμο Αγίου Βασιλείου

Υδρογονάνθρακες: Η Chevron στρέφει το «βλέμμα» της στα νότια της Κρήτης

Νέος Διοικητής στο Αεροδρόμιο Τυμπακίου (Φωτο)

Παντελής Παντελίδης: Σαν σήμερα, πριν 9 χρόνια, «έσβησε» ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής (Βίντεο- Φωτο)

Συγκλονίζει η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου: «Εσείς και το αφεντικό σας, τι τέλος θα έχετε;» (Βίντεο)

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το Καρναβάλι Δήμου Φαιστού, στο Τυμπάκι – Στην Πρωινή Πτήση το μέλος της Καρναβαλικής Γιώργος Σαριδάκης

Το 47ο Καρναβάλι της Πόμπιας σήμερα στην Πρωινή Πτήση- Ακούστε τι μας είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Φουστανάκης

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 18 Φεβρουαρίου

Έξυπνα υδρόμετρα: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ΔΕΥΑ Φαιστού και των δημοτών – Ο Πρόεδρος Μ. Ορφανουδάκης στην Πρωινή Πτήση

Τροχαία στην Κρήτη: Η μάστιγα που θερίζει το νησί – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Μετανάστες από διάφορες χώρες απελάθηκαν στον Παναμά με στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ


Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 119 υπηκόους διαφόρων χωρών, που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ για να επαναπατριστούν, προσγειώθηκε στον Παναμά, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, που εισηγήθηκε η χώρα του να γίνει ενδιάμεσος σταθμός για τους παράτυπους μετανάστες.

«Χθες (σ.σ. προχθές Τετάρτη), πτήση της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ έφθασε στο αεροδρόμιο Χάουαρντ (σ.σ. δυτικά της πρωτεύουσας) με 119 ανθρώπους των πιο διαφορετικών εθνικοτήτων, από χώρες όλου του κόσμου», ανέφερε ο κ. Μουλίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πως ο Παναμάς είναι «ενδιάμεσος σταθμός» γι’ αυτούς.

Ο πρόεδρος του Παναμά εξήγησε πως οι απελαθέντες αρχικά κατέλυσαν σε ξενοδοχεία και προβλέπεται να σταλούν σε κέντρο κράτησης στην τροπική επαρχία Νταριέν, στα σύνορα με την Κολομβία, όπου θα χρησιμοποιηθεί αεροδρόμιο για να αρχίσουν πτήσεις επαναπατρισμού.

Ανάμεσα στους απελαθέντες είναι υπήκοοι της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, του Ιράν, του Νεπάλ, της Σρι Λάνκα, της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν και του Βιετνάμ, διευκρίνισε ο κ. Μουλίνο. Άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται να φθάσουν άλλες δυο πτήσεις προσεχώς στον Παναμά, αυξάνοντας σε 360 τον αριθμό των απελαθέντων που θα υποδεχτεί το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Σημείωσε πως «ελπίζει» οι επαναπατρισμοί να γίνουν «το συντομότερο δυνατόν» και τόνισε τη «συμβολή» της χώρας του στο «μεταναστευτικό ζήτημα».

Ο πρόεδρος του Παναμά πρότεινε τη 2η Φεβρουαρίου στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τον Παναμά σαν γέφυρα για την απέλαση παράτυπων μεταναστών προς άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο.

Στη συνάντηση πάντως κυριάρχησε η Διώρυγα του Παναμά, που ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε να «πάρει πίσω», με φόντο την αντιπαλότητα με την Κίνα.

Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, είχε συνάψει συμφωνία με την παναμαϊκή κυβέρνηση το 2024 που προέβλεπε τη χορήγηση βοήθειας 6 εκατ. δολαρίων προκειμένου η χώρα να βοηθήσει στις απελάσεις μεταναστών.

Έκτοτε οι παναμαϊκές αρχές απέκλεισαν διάφορες οδούς που έπαιρναν μετανάστες μέσω της ζούγκλας του Νταριέν. Ακόμη, προχώρησαν σε επαναπατρισμούς μεταναστών αεροπορικώς, σε χώρες από την Κολομβία και τον Ισημερινό ως την Ινδία.

Η Λατινική Αμερική είναι η περιοχή από όπου έφυγαν οι περισσότεροι από τους περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ παράτυπα, κατά τους υπολογισμούς των αμερικανικών αρχών.

Πολλοί από αυτούς έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας τη ζούγκλα του Νταριέν, εξαιρετικά αφιλόξενη περιοχή, αντιμετωπίζοντας άγρια ζώα και συμμορίες κακοποιών, με την ελπίδα να βρουν καλύτερη ζωή.

Την Τρίτη, η αστυνομία αναχαίτισε ομάδα δεκάδων μεταναστών, κυρίως από τη Βενεζουέλα, που προσπαθούσε να γυρίσει πίσω, εγκαταλείποντας το ταξίδι προς τις ΗΠΑ εξαιτίας του σχεδίου μαζικών απελάσεων που προωθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας μετέφεραν τους μετανάστες αυτούς πίσω στην Κόστα Ρίκα ώστε να γίνει επαναπατρισμός τους με συντεταγμένο τρόπο.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας του Παναμά, ο Λουίς Ικάσα, διαβεβαίωσε πως χάρη στη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ η ροή μεταναστών που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν μειώθηκε κατά 90% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου έχουν επίσης απελαθεί μετανάστες χωρίς χαρτιά αεροπορικώς στην Κολομβία, στη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία, στη Γουατεμάλα, καθώς και στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον Κόλπο Γουαντάναμο, σε έδαφος της Κούβας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Όλαφ Σολτς: Όχι σε μια υπαγορευμένη ειρήνη στην Ουκρανία

    Read Next

    ΟΗΕ για Υεμένη: Να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για αποκλιμάκωση – Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τους Χούθι τρομοκρατική οργάνωση

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular