• 22 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

Στα άκρα οι σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: Νέοι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου – Έντονες αντιδράσεις από την Ευρώπη 

Vinkmag ad


Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το χάσμα ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι δείχνει αγεφύρωτο.

Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας να ρίξει τους τόνους, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε εκ νέου δικτάτορα τον Ζελένσκι και του καταλόγισε αγενή συμπεριφορά απέναντι στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, που είχε μεταβεί στο Κίεβο για να συζητήσουν για τις σπάνιες γαίες. Η σύγκρουση των δύο ηγετών έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.

Πιο αναλυτικά ο Aμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Τετάρτη, την Ουκρανία ότι κακομεταχειρίσθηκε τον υπουργό Οικονομικών του, τον Σκοτ Μπέσεντ την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη αυτού του τελευταίου στο Κίεβο για να συναντηθεί εκεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Στην πραγματικότητα ο Σκοτ Μπέσεντ πήγε εκεί πέρα και αντιμετωπίσθηκε με αρκετή αγένεια, επειδή ουσιαστικά του είπαν ‘όχι’. Και ο Ζελένσκι κοιμόταν και δεν ήταν διαθέσιμος για να τον συναντήσει», δήλωσε χθες ο Τραμπ προς τους δημοσιογράφους, αν και στην πραγματικότητα ο Μπέσεντ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου.

Ήδη χθες ο Αμερικανός ηγέτης είχε επιτιμήσει τον ουκρανό ομόλογό του μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social: «Δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι θα πρέπει να βιαστεί, διαφορετικά δεν θα του απομείνει χώρα (…) Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έκανε μια φρικτή δουλειά».

Το ταξίδι του Μπέσεντ στο Κίεβο ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός μέλους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει πως διαπραγματεύεται «με επιτυχία ένα τέλος του πολέμου με τη Ρωσία».

Οι Ρώσοι «πήραν πολλά εδάφη, συνεπώς έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο αμερικανός ηγέτης απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και ενώ εξετάζει μια προσεχή συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε άλλο ένα πλήγμα για τις ελπίδες του Κιέβου να δει την Ουάσινγκτον να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.

Σήμερα, μερικές ημέρες πριν από την τρίτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να δεχθεί τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ. Κατά την άφιξή του στο Κίεβο, αυτός ο τελευταίος δήλωσε πως κατανοεί την ανάγκη της Ουκρανίας για «εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Β. Ζελένσκι θέλει μια «αποτελεσματική συμφωνία επενδύσεων και ασφάλειας»

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εργαστεί «γρήγορα και ακούραστα» προκειμένου να καταλήξει σε μια ισχυρή και χρήσιμη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις επενδύσεις και την ασφάλεια δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πρέπει και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε η Ρωσία να μην επιστρέψει ποτέ στον πόλεμο», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια ισχυρή, αποτελεσματική συμφωνία επενδύσεων και ασφάλειας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Προτείναμε τον γρηγορότερο και πιο εποικοδομητικό τρόπο για να επιτύχουμε αποτελέσματα. Η ομάδα μας είναι έτοιμη να εργαστεί 24/7», επισήμανε.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι είχε μια «παραγωγική συνάντηση» με τον Κέλογκ και μια «καλή συζήτηση», προσθέτοντας ότι μίλησαν για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, για τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων πολέμου και για «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας». Εκτίμησε επίσης ότι μια ισχυρή σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ θα ήταν επωφελής «για όλον τον κόσμο».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν συμμάχους στην Ευρώπη

Την ώρα που μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Μάικ Γουόλτς, καλωσορίζει την Ευρώπη στη διαδικασία για το ουκρανικό.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο όπου ήδη έχει προσκληθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Καλωσορίζουμε την Ευρώπη. Ζητάμε εδώ και χρόνια από την Ευρώπη να ενισχυθεί και να συνεισφέρει περισσότερο όχι μόνο στη δική της άμυνα, αλλά και στην άμυνα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μάικ Γουόλτς, στο FOX News

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι «η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».Aπέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την ώρα πάντως που ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε στρατιωτική δύναμη εγγυήτρια των συνόρων της Ουκρανίας.

Σε μια ανάρτηση μετά την δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι δεν έχει επιτευχθεί κοινός βηματισμός γύρω από το θέμα αυτό..

Κρεμλίνο: Απαράδεκτο το βρετανικό σχέδιο για 30.000 στρατιώτες

Την ώρα που το βρετανικό δίκτυο Sky News, αναφέρεται σε υπό επεξεργασία σχέδιο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων για επιτήρηση συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι απορρίπτει κάθε ανάμειξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

«Οι αναφορές σε βρετανική πρωτοβουλία ανάπτυξης 30.000 ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες επειδή θα συμμετέχουν δυνάμεις -χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τη Washington Post στις συζητήσεις τους οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έκαναν λόγο για μια δύναμη 25.000 έως 30.000 ανδρών, δηλαδή πολύ λιγότεροι από τους 200.000 που έχει ζητήσει ο Ζελένσκι για την επιτήρηση της όποιας συμφωνίας εκεχειρίας επιτευχθεί.

«Απόλυτα σύμφωνη» η Μόσχα με τις πιέσεις Τραμπ στον Ζελένσκι

Την ώρα που έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ζελένσκι με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, στο Κίεβο, o αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα», λίγες ώρες αφότου χρησιμοποίησε την ίδια λέξη σε ανάρτηση του Truth Social. «Αρνείται διεξαγωγή εκλογών ενώ είναι χαμηλά στις δημοσκοπήσεις κάτι απόλυτα λογικό αφού κάθε πόλη έχει ισοπεδωθεί», είπε ο Τραμπ.

Αναφέρθηκε επίσης στα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ζελένσκι ότι «έσπασε τη συμφωνία».

ΕΕ: Η Ουκρανία είναι δημοκρατική αλλά η Ρωσία όχι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ για τον χαρακτηρισμό του Ζελένσκι ως δικτάτορα, επισημαίνει ότι η Ουκρανία είναι Δημοκρατία σε αντίθεση με τη Ρωσία.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έσπευσε να επικρίνει τις δηλώσεις Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος «ο αμερικανός πρόεδρος κατά την προηγούμενη θητεία του έφερε τον Ζελένσκι στην Ευρώπη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, επίσης «εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πρόεδρο Ζελένσκι ως δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Ουκρανίας». Ήταν «απόλυτα λογικό να ανασταλούν οι εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ.

«Είναι απλώς λάθος και επικίνδυνο να αρνείται κανείς τη δημοκρατική του νομιμότητα στον Πρόεδρο Ζελένσκι», είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε τα σχόλια «παράλογα».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson επέκρινε επίσης τον Τραμπ, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε τα σχόλια «παράλογα».

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Αμερικανού ομολόγου του ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την τελευταία τριετία μισό τρισ. δολάρια στο Κίεβο τονίζοντας ότι η κουβέντα περί επιστροφής του ποσού αυτού βάσει συμφωνίας εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας «δεν είναι σοβαρή». Αν και σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να εργαστεί «πάνω σε ένα σοβαρό έγγραφο», εάν αυτό περιέχει «εγγυήσεις ασφαλείας».

«Ο Τραμπ μάλλον τον «μπέρδεψε» με τον Πούτιν»

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας σχολίασε δηκτικά χθες Πέμπτη πως νόμισε πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «μπέρδεψε» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν όταν κατηγόρησε τον ουκρανό πρόεδρο πως είναι «δικτάτορας».

Μιλώντας στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20, η κυρία Κάλας πέταξε πως «όταν το άκουσα αυτό, αρχικά νόμιζα πως μάλλον τους έχει μπερδέψει αυτούς τους δυο. Διότι, είναι ξεκάθαρο, ο Πούτιν είναι ο δικτάτορας».

Η Εσθονή, αναφερόμενη στην επίκριση από τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως ο κ. Ζελένσκι δεν είναι πλέον εκλεγμένος, αφού δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές αφότου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, το 2022, τόνισε πως «το να οργανωθούν εκλογές κατά τη διάρκεια πολέμου δεν είναι δυνατόν».

«Υπάρχει τόσος κόσμος που έχει εκτοπιστεί», θύμισε.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρότρυνε παράλληλα τους πολίτες των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου να «κρατήσουν την ψυχραιμία τους». «Ξυπνάμε κάθε μέρα με νέες δηλώσεις εδώ κι έναν μήνα, πρέπει να το συνηθίσουμε», είπε η κυρία Κάλας.

Για την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, είναι «πρόωρο να μιλάμε για στρατεύματα» ευρωπαϊκών κρατών στην ουκρανική επικράτεια, καθώς «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ούτε ειρήνη» να επιβλέψουν.

Κατά δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ, η Βρετανία και η Γαλλία σχεδιάζουν τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, που θα αποτελείται από λίγους λιγότερους από «30.000 στρατιωτικούς». Χθες, το Παρίσι επιβεβαίωσε εν μέρει την πληροφορία.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρθηκε σε συνομιλίες και διαβουλεύσεις για το σχέδιο αυτό, με τη συμμετοχή διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών.

«Ας κατανοήσουμε τι είδους μήνυμα στέλνουμε αν τα δώσουμε όλα στο πιάτο στον επιτιθέμενο», υπογράμμισε από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάλας.

«Αυτό που κατανοούμε από τις επαφές που είχαν (σ.σ. οι Ρώσοι) με τους Αμερικανούς είναι πως δεν έχουν εγκαταλείψει τους στόχους τους», συνέχισε. «Θέλουν το μάξιμουμ. Κι επιπλέον, θέλουν να επιστρέψουν στη διεθνή σκηνή σαν να μην έγινε τίποτα».

Μελόνι: «Προτεραιότητα για την Ιταλία η επίτευξη ειρήνης»

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην θέση της χώρας της όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Η Τζόρτζια Μελονι επανέλαβε ότι η προτεραιότητα για την Ιταλία είναι ίδια με εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης, του Κιέβου και της Ατλαντικής Συμμαχίας: να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η σύρραξη και να επιτευχθεί η ειρήνη”, αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι “η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η στήριξη της Δύσης, μαζί με το θάρρος και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας, αποτέλεσαν τις προϋποθέσεις που καθιστούν σήμερα δυνατό να γίνεται λόγος για δυνατότητα συμφωνίας”.

“Η Ιταλία, μαζί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους και δυτικούς εταίρους της, εργάζεται για μια ειρήνη διαρκείας στην Ευρώπη, η οποία χρειάζεται πραγματικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία”, καταλήγει η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Πώς και γιατί έφτασαν στα άκρα;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον επιτίθεται ανοιχτά στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα», αλλά υιοθετεί τις αφηγήσεις της Ρωσίας όσον αφορά την εισβολή των δυνάμεών της στη γειτονική της χώρα, τροφοδοτώντας τις εικασίες για εγκατάλειψη της Ουκρανίας, σύμφωνα με αναλυτές.

«Θα έλεγε κανείς ότι ετοιμάζεται να κλείσει την υπόθεση», δήλωσε στο AFP ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Φαίνεται διατεθειμένος οι «ΗΠΑ να νίψουν τας χείρας τους για την Ουκρανία και να εστιάσουν στη σχέση με τη Μόσχα». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια «συγγένεια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν» και μια «συγγένεια με το στυλ ισχυρού άνδρα του Πούτιν», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ένταση ανέβηκε πολύ μετά την ξαφνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του την περασμένη Τετάρτη και την βούλησή τους να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά χωρίς την Ουκρανία.

Η ένταση αυτή μετατράπηκε σε κρίση, μετά τη συνάντηση ρωσικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών στη Σαουδική Αραβία αυτήν την εβδομάδα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να βομβαρδίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με κατηγορίες.

«Δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλά θα κάνει να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν θα του μείνει χώρα», σημείωσε στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έκανε χάλια δουλειά», έγραψε επίσης.

Για το Κίεβο, που δεν έχει τα περιθώρια να προκαλεί την αποστροφή του βασικού του υποστηρικτή, και για τους Ευρωπαίους, που ανησυχούν πολύ για ενδεχόμενη προσέγγιση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα σε βάρος τους, το πιο ανησυχητικό δεν έγκειται στο υβρεολόγιο απέναντι στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τοις μετρητοίς τα στοιχεία του λόγου και της προπαγάνδας της Ρωσίας για τον πόλεμο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε εξάλλου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζει σε μια «φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης».

Οι αρχές της Μόσχας κατηγορούνται συχνά ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν τις διεθνείς κοινές γνώμες ξεκινώντας από τη βάση, με τη διοργάνωση εκστρατειών παραπληροφόρησης, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο πλέον μέρος των αφηγήσεών τους δείχνει να επαναλαμβάνεται από την κορυφή της πυραμίδας, από έναν από τους πιο ισχυρούς και ακουστούς ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο, παρέθεσε ψευδή στοιχεία για τη δημοτικότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του ζήτησε να προκηρύξει εκλογές, απέκλεισε ένταξη της Ουκρανίας στο NATO κλπ.

«Μεγάλο μέρος της γλώσσας του, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης των επιχειρημάτων του Κρεμλίνου, δείχνει ότι ίσως απλά να εγκαταλείπει την υπόθεση προς όφελος της Ρωσίας», σημείωσε ο Χένρι Χέιλ καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, αν και είναι εύλογο να ανησυχούν, οι Ουκρανοί «δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα… Το στυλ διαπραγμάτευσης του Τραμπ συνίσταται στην αποσταθεροποίηση όλου του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς φάνηκε ακόμη και να δίδει κάποιες συμβουλές στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας στην Daily Mail ότι το να «κακολογεί» τον Τραμπ δημοσίως είναι ένας «αποτρόπαιος» τρόπος να αντιμετωπίζει αυτήν την κυβέρνηση.

Ωστόσο ούτως ή άλλως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ θαυμαστής του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος αναδείχθηκε μετά τη ρωσική εισβολή του 2022 υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ήρωα της σκληρής αντίστασης της Ουκρανίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν από τους θιασώτες αυτής της άποψης. Στην πραγματικότητα, είχε τεταμένες σχέσεις από τότε που κατηγορήθηκε, το 2019, ότι καθυστέρησε τη βοήθεια στην Ουκρανία καθώς πίεζε τον Ζελένσκι να ερευνήσει για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν πριν από τις εκλογές του 2020.

Η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν υπήρχε καν στο πρόγραμμα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε από καιρό αντιταχθεί στα δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας που έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία και είχε δεσμευτεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2024 να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία προτού αναλάβει καθήκοντα, εγείροντας νέους φόβους ότι μπορεί να ωθήσει το Κίεβο σε μια δυσμενή συμφωνία.

Τέλος ευρύτερα, πολλοί παρατηρητές και αναλυτές αναφέρονται στην ιστορική εγγύτητα του Τραμπ με τη Ρωσία και τις θέσεις της.

«Τα 40 χρόνια ιστορίας ανάμεσα στον Τραμπ και τη Ρωσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν μόνον σε αυτό, και οι ενδείξεις των τελευταίων εβδομάδων και μηνών βαίνουν όλες προς αυτήν την κατεύθυνση», έκρινε την περασμένη εβδομάδα ο Ρεζί Ζαντέ, συγγραφέας του «Notre homme à Washington: Trump dans la main des Russes» (Ο άνθρωπός μας στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ στα χέρια των Ρώσων), εκδόσεις Grasset, στον γαλλικό ραδιοσταθμό Radio Classique.

Αίσθηση προκαλεί το εξώφυλλο του Economist

Φαίνεται πως βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης γεωστρατηγικής στροφής της Αμερικής, εδώ και πολλές δεκαετίες, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Η νέα σχέση που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας και η αμερικανική απομάκρυνση από την Ευρώπη και την Ουκρανία – που μοιάζουν να περνούν σε ανταγωνιστικά στρατόπεδα – έχουν αιφνιδιάσει ακόμη και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο επιχειρεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες απέναντι στους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής και σε έναν πανίσχυρο πρόεδρο τον οποίο φοβάται.

Η ακριβής στρατηγική του προέδρου Τραμπ αυτή την στιγμή, τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρώπη, παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ενισχύουν την άποψη ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο σε διεθνές επίπεδο. Μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος γνωρίζει μέχρι πού θα φτάσει την κόντρα και τον πόλεμο των λέξεων με τον Ζελένσκι, ποσό κοντά προτίθεται να έρθει με την Ρωσία και αν πραγματικά σκοπεύει να διευρύνει ακόμη περισσότερο το διατλαντικό χάσμα.

Όλες οι ελπίδες των Ευρωπαίων, σε αυτή την φάση, επικεντρώνονται στις συναντήσεις Γαλλίας και Βρετανίας την επόμενη εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Aξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, συναντήθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελενσκί με τον Κιθ Κέλογκ, ειδική απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται περισσότερο στο περιθώριο των εξελίξεων παρά στο προσκήνιο, μάλλον λόγω τον φίλο – ουκρανικών θέσεων που έχει εκφράσει στο παρελθόν. Η κοινή συνέντεξη η οποία ήταν προγραμματισμένη δεν πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημα της αμερικανικής πλευράς.

Στα άκρα οι σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: Νέοι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου – Έντονες αντιδράσεις από την Ευρώπη 

Το εξώφυλλο του Economist αποτυπώνει το παιχνίδι εξουσίας που παίζεται στην Ουάσινγκτον με την προεδρία Τραμπ, εξηγεί η Λένα Αργύρη.

Πρόκειται για μία πολύ δυνατή φωτογραφία, σε μαύρο φόντο, που συμβολίζει μία σκοτεινή πραγματικότητα κι έναν τίτλο που σοκάρει με την κυνικότητά του: «Ο επίδοξος βασιλιάς» ή αυτός που θέλει να γίνει βασιλιάς.

Οι συντάκτες αναφέρουν ότι ο Τραμπ αυτές τις πρώτες εβδομάδες προεδρίας του έχει ενθυσίασει τους ψηφοφόρους του, έχει κάνει τους αντιπάλους του να παραπαίουν και κάνει την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την προεδρία του, την ισχυρότερη εξουσία στην Αμερική. Βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι εν λόγω συντάκτες, μία σκληρή μάχη για το θεμελιώδη χαρακτήρα της Αμερικής και για το αν θα γίνει σπουδαία και πάλι ή θα μετατραπεί σε Τραμπική αυτοκρατορία.

Από την πρόοδο των συνομιλιών για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Η πιθανή σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν και κατά πόσον θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε χθες Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Ο κ. Ρούμπιο διευκρίνισε πως συζήτησε το ενδεχόμενο να οργανωθεί τέτοια σύνοδος κορυφής στις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Εξήγησε πως είπε στον κ. Λαβρόφ και στα άλλα μέλη της ρωσικής διπλωματίας πως «δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση ώσπου να ξέρουμε ποιο πράγμα θα αφορά».

«Γενικά, δεν οργανώνεις τέτοιες συναντήσεις προτού να γνωρίζεις κάποιο αποτέλεσμα, ή ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που εκφράστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Κάθριν Χέριτζ και μεταδόθηκε μέσω X.

«Νομίζω λοιπόν πως όταν γίνει αυτή η συνάντηση θα εξαρτηθεί από το εάν και κατά πόσον θα μπορέσουμε να σημειώσουμε οποιαδήποτε πρόοδο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κι αν την έχουμε σημειώσει, κι αν αυτή η σύνοδος επισφραγίσει τη συμφωνία, νομίζω πως όλοι θα πρέπει να χαιρετίσουν το ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ειρηνοποιός», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Εβελίνα Νικόλιζα: Οι μαγευτικές εικόνες από το ταξίδι της στη χιονισμένη Καππαδοκία

    Read Next

    Μεγάλη αστυνομική επιχείριση σε Ηράκλειο και Αθήνα με 15 συλλήψεις, πάνω από ένα κιλό κοκαΐνη και 30.000 ευρώ

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular