• 6 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου με Λυκειακές Τάξεις

Στο σκαμνί 100 ύποπτοι για αγροτικές απάτες-μαμούθ – Αναφορές και για κτηνοτρόφους από την Κρήτη

Κρήτη: “Μπούκαρε” στο αστυνομικό μέγαρο με ψαροτούφεκο και τσεκούρι!

Κρήτη: Ακριβότερο αλλά μεγαλύτερο και έτοιμο το 2027 θα είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Κρήτη: Γραφείο κηδειών «έφαγε» πρόστιμο 2000 ευρώ για το κηδειόχαρτο  στην κολώνα

Κρήτη: Μηχανάκι έπεσε σε ανοιχτό φρεάτιο – Τραυματίστηκε ο οδηγός

Ηράκλειο: Τούρκικα φρεάτια στην «καρδιά» της πόλης… Έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία;

Ηράκλειο: «Δήμαρχε, πού είναι το σχολείο;» – Στα «κάγκελα» οι γονείς για τις δεσμεύσεις χωρίς ανταπόκριση  

Κρήτη: Με 35 χιλιοστά, πλημμύρισε η περιοχή γύρω από το νέο Αεροδρόμιο – Καμπανάκι από το Δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου

Φόρτωμας: Πάγωμα διεκδικήσεων Κτηματικής – Οι εξελίξεις για Μεταφορικό Ισοδύναμο, ΦΠΑ και φράγμα Τσικαλαριού

Vinkmag ad

Φόρτωμας: Πάγωμα διεκδικήσεων Κτηματικής – Οι εξελίξεις για Μεταφορικό Ισοδύναμο, ΦΠΑ και φράγμα Τσικαλαριού

Vinkmag ad

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Aegean Voice και την εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» με την Πόπη Αλιμπέρτη, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, αναφέρθηκε σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα νησιά των Κυκλάδων. Ξεκινώντας τη συζήτηση, έκανε γνωστό ότι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύτηκε να «παγώσει» τις διεκδικήσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου σε ακίνητες περιουσίες ιδιωτών που έχουν ήδη εγγραφεί στο Κτηματολόγιο και για τις οποίες έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι και τέλη. Η απόφαση αφορά δεκάδες ιδιοκτήτες στις Κυκλάδες και άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με δικαστικές κλητεύσεις προκειμένου να αποδείξουν τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας τους.

Μεταφορικό ισοδύναμο: Εξορθολογισμός και όχι κατάργηση

Όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Φόρτωμας τόνισε ότι το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί, ωστόσο θα εφαρμοστεί με εξορθολογισμένο τρόπο, βασισμένο σε κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να εξαιρεθεί η Κρήτη, ενώ στόχος είναι η επιδότηση να αποδίδεται άμεσα κατά τη χρήση της, χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να στηρίξει τους νησιώτες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Πιθανή επαναφορά σε νησιά με πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια

Αναφερόμενος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, επισήμανε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς του μέτρου σε συγκεκριμένα νησιά με πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επαναφορά του ΦΠΑ αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και πως το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την εφαρμογή του σε νησιά που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις.

Σεισμοί και αντισεισμική θωράκιση στις Κυκλάδες

Αναφορικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων σεισμών στις Κυκλάδες, ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης των έργων υποδομής και αντισεισμικής θωράκισης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Σαντορίνη, όπου έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα υποδομής και λιμενικά έργα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της προσβασιμότητας.

Φράγμα Τσικαλαριού: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση του έργου και των δικτύων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φόρτωμας στο φράγμα του Τσικαλαριού στη Νάξο, χαρακτηρίζοντάς το ως έργο ζωτικής σημασίας για το νησί και τόνισε ότι ο ίδιος έχει παρέμβει για την επιτάχυνση του διαγωνισμού που αφορά τα δίκτυα, τα οποία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη λειτουργία του έργου. Όπως ανέφερε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προσωπικά για την ολοκλήρωση του έργου, επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχει η πολιτική βούληση για την υλοποίησή του.

Διαχείριση λειψυδρίας και λειτουργία των ΔΕΥΑ

Τέλος, μιλώντας για τη διαχείριση της λειψυδρίας και τη λειτουργία των ΔΕΥΑ, τόνισε ότι οι ζημιογόνες επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν με ορθολογικό τρόπο και να αποφεύγουν τη σπατάλη πόρων. Υπογράμμισε την ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο από το κράτος και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σωστή διαχείριση του νερού και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Πηγή: naxostimes.gr

    Read Previous

    Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Έλενας Χριστοπούλου

    Read Next

    Δ. Κουτσούμπας: Ο αποφασισμένος λαός θα φέρει στο τέλος την πραγματική δικαίωση

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular