Απίστευτο: Έβαλαν στο μάτι το παγκάρι, έριξαν σκοινί και μπήκαν στην εκκλησία από το καμπαναριό!
Ο επιτυχημένος σεφ της καθημερινής εκπομπής «Super Κατερίνα» με την Κατερίνα Καινούργιου (Alpha, 10.00), ο Πέτρος Συρίγος μοιράζεται όλα τα μυστικά της συνταγής για το πιο γλυκό έθιμο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, την παραδοσιακή βασιλόπιτα.
Υλικά
- 650 γραμμ. βούτυρο
- 580 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Χυμό από 2 πορτοκάλια
- 7 αυγά
- 120 γραμμ. γάλα
- 1 γραμμ. μαστίχα σε σκόνη
- 10 γραμμ. μαχλέπι σε σκόνη
- 900 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 15 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
- Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάτε, μέχρι να αφρατέψει καλά.
- Προσθέτετε τη ζάχαρη σε δόσεις (χτυπάτε το πολύ 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει) και στη συνέχεια τους κρόκους των αυγών. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, την οποία ενσωματώνετε απαλά με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίχνετε το γάλα και τον χυμό πορτοκάλι.
- Σε ένα μπολ βάζετε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη βανίλια και ανακατεύετε απαλά με κουτάλι.
- Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι σε 2 ή 3 δόσεις στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύετε αργά, ίσα να ενωθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 34 εκατοστών.
- Ρίχνετε το μείγμα μέχρι τη μέση, για να έχει χώρο να φουσκώσει.
- Ψήνετε στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° για 50-60 λεπτά. Τοποθετείτε το σκεύος στο κέντρο του φούρνου για να ψηθεί ομοιόμορφα και να φουσκώσει καλά.
- Μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Tips: Καλό βούτυρο, υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, κοσκινισμένο αλεύρι και μπέικιν πάουντερ, ο χυλός δεν πρέπει να είναι πολύ αραιός, μια πρέζα αλάτι δίνει πάντα ξεχωριστή γεύση και, φυσικά, μην ξεχάσετε το φλουρί!
Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί στα περίπτερα!
Διαβάστε επίσης: Πανεύκολη βασιλόπιτα με γιαούρτι