Ελληνοτουρκικό μπρα ντε φερ στις έρευνες για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου
Βήμα βήμα πώς θα το φτιάξετε!
(Youtube/ Giorgos Tsoulis)
Ο chef Γιώργος Τσούλης προτείνει ένα αγαπημένο ελληνικό, παραδοσιακό φαγητό σε vegan εκδοχή. Γιουβέτσι μανιταριών, γευστικό και μυρωδάτο.
Υλικά για γιουβέτσι μανιταριών
- 200 γρ. μανιτάρια portobello, καθαρισμένα και κομμένα στα οκτώ
- 400 γρ. λευκά μανιτάρια , κομμένα στα τέσσερα
- 250 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο, κομμένα στη μέση
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 125 ml κόκκινο κρασί
- 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 550 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
- 300 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 30 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε και τα δύο είδη μανιταριών σε δόσεις και τα σοτάρουμε για περίπου 3 με 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Κάθε δόση που ετοιμάζεται, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να την καθαρίσουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για περίπου 2 με 3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Έπειτα, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρουμε για 1 ακόμη λεπτό.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το θυμάρι, την ντομάτα κονκασέ και το ζωμό λαχανικών.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 30 με 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.
- Στα τελευταία 5 με 10 λεπτά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, διορθώνουμε το αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, και σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.
Tips:
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες ποικιλίες μανιταριών, όπως πορτσίνι ή σιτάκε.
- Επίσης αν η κατσαρόλα σας είναι αρκετά μεγάλη μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα στο βίντεο και να σοτάρετε πρώτα τα κρεμμύδια και μετά να βάλετε όλα τα μανιτάρια μέσα.
Διαβάστε επίσης: Η ζεστή σαλάτα που δεν θυμίζει καμία άλλη που έχετε φάει