Με αφορμή το άρθρο μας ψέκασαν πάλι στη Μεσαρά ο Ν Τσακίρης μας εξηγεί τι συμβαίνει!
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να εξηγήσω τι συμβαίνει με σκοπό την ενημέρωσή σας για να μην πιστεύετε αυτούς που παραπληροφορούν λέγοντας ότι μας “ψεκάζουν”.pse3

Αυτά τα “ίχνη” που φαίνονται στις φωτογραφίες ονομάζονται ίχνη συμπύκνωσης ή πιο σωστά contrails και αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους. Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.

Για την περιοχή που δείχνουν οι φωτογραφίες υπάρχει ένας αεροδιάδρομος που περνάει πάνω από την Παλαιόχωρα και συνεχίζει ανατολικά λίγο βόρεια από το Τυμπάκι και συνεχίζει προς τη Σητεία.

Σε αυτό τον αεροδιάδρομο κινούνται τα αεροσκάφη και τα “contrails” που δημιουργούνται από αυτά φαίνονται στη φωτογραφία.

Όμως ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κάποιες μέρες φαίνονται (δημιουργούνται) και κάποιες όχι. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει περισσότερο το χειμώνα που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, δεδομένου ότι όταν η θερμοκρασία στο ύψος που πετάει το αεροσκάφος είναι -40˚C τότε δημιουργούνται τα contrails.

Άρα ΔΕΝ μας ψεκάζουν και αυτό που βλέπουμε είναι απολύτως φυσιολογικό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ