agriolouloudo_kritis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο υπέροχος κόσμος της φύσης μοιάζει να μη τελειώνει ποτέ. Γνωρίσαμε μερικά από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Κρήτης τις εποχές άνοιξη και καλοκαίρι. 24 ακόμα που συναντάμε έξω το φθινόπωρο και το χειμώνα σε διάφορα μέρη του νησιού.

1. Άστρο της θάλασσας

Ετήσιο φυτό που συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το ανθός έχει κίτρινο κεφαλάκι με γαλάζια πέταλα.

2. Φθινοπωρινό ρείκι

Πανέμορφη μυρωδάτη καμπανούλα στολίζει το φθινοπωρινό τοπίο σε βραχώδεις και ασβεστολιθικές πλαγιές.

3. Ελληνικό κυκλάμινο

Σε πετρώδεις τοποθεσίες και σχισμές βράχων ζει το κυκλάμινο του Χάνδακα με χαρακτηριστικό πολύ μεγάλo κόνδυλo διαμέτρου 25 cm.

4. Μανδραγόρας

Φυτό που δεν έχει βλαστό με άνθη 5 πετάλων που πιστεύεται ότι έχει αναλγητικές και υπνωτικές ιδιότητες.

5. Κρίνος της θάλασσας

Το αγαπημένο φυτό των Μινωιτών. Φυτό βολβώδες με μεγάλα λευκά αρωματικά άνθη. Οι καρποί του ελαφροί παρασύρονται από τη θάλασσα και φυτρώνουν στις ακτές.

6. Κρόκος του βουνού

Θα το συναντήσουμε στα ψηλά βουνά της Κρήτης εκτός νομού Χανίων. Πρόγονος του ήμερου κρόκου με άνθη χρώματος πορφυρό – λιλά.

7. Κολχικό της Κρήτης

Χαμηλό φυτό με 5-8 φύλλα και άνθη ρόδινα – βιολετί. Το συναντάμε σε πετρώδεις τοποθεσίες και βοσκοτόπους.

8. Σκυλοκρεμμύδα, ασκελετούρα

Σε λιβάδια ,φρυγανότοπους και πετρώδεις τοποθεσίες μέχρι και 1200 μέτρα υψόμετρο συναντάμε αυτό το βολβώδες φυτό με ταξιανθία 50 λευκών ανθέων. ​

9. Πλεξούδα της Αφροδίτης

Φυτό λεπτό με βλαστό γκριζοπράσινο χνουδωτό με ταξιανθία που αποτελείτε από 6-25 πρασινόλευκα άνθη που μοιάζουν οι άκρες τους με νιφάδες χιονιού.

10. Νάρκισσος

Σε πετρώδεις και υγρές τοποθεσίες συναντάμε αυτό το μικρό και ιδιαίτερο νάρκισσο που φέρει λεπτό βλαστό και με 1-2 λευκά άνθη.

11. Αγριολίζα, ψακί

Σε όχθες και υγρές τοποθεσίες συναντάμε αυτό το αειθαλές φυτό που προαναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης.

12. Κρητικό άλυσσο

Σε γκρεμνά και βραχώδεις πλαγιές θα το συναρτήσουμε, ένα φυτό που τα φύλλα του είναι σκεπασμένα με γκριζωπό χνούδι και τα άνθη του έχουν 4-5 πέταλα κίτρινο ζωηρό χρώμα.​

13. Σιλήνη η χυμώδης

Έχει έρθει από την Αφρική και βρίσκεται μόνο στα ΝΔ παραλία του νησιού. Τα λουλούδια του ανοίγουν μετά τη δύση του ηλίου και τις συννεφιασμένες ημέρες.

14. Εφόρβιο του σουλτάνου

Μόνο σε φαράγγια και γκρεμούς και μόνο στο ΝΔ τμήμα της Κρήτης μπορούμε να το συναντήσουμε. Μια υπέροχη ταξιανθία κίτρινων ανθέων.

15. Κρητικό κυκλάμινο

Σε δροσερές σκιερές τοποθεσίες ,δάση η όχθες ρυακιών κάνει την εμφάνιση του. Έχει κονδυλώδη ρίζωμα και μοναδικά λευκά, ελαφρώς ρόδινα άνθη.

16. Στεφανωτή ανεμώνη 

Δημιουργεί απίστευτες εικόνες στους αγρούς με τη ποικιλοχρωμία της. Άνθη με 5-8 πέταλα σε χρώματος κόκκινου – μπλε – βιολετί η κρεμ με μαύρους στήμονες.

17. Νάρκισσος, μανουσάκι

Λόγω του ιδιαίτερου αρωματικού άνθους του συλλέγετε υπερβολικά. Είναι πολυετές βολβώδες και το συναντάμε σε υγρές βραχώδεις τοποθεσίες.

18. Ίριδα της Κρήτης

Σε φρύγανα και πετρώδεις περιοχές βρίσκουμε αυτό το θυσσανώδες φυτό με γραμμοειδή φύλλα και άνθος πολύ ιδιαίτερο με εντυπωσιακά κίτρινα σχέδια σε ιώδες φόντο.​

19. Ασφόδελος

Πολυετές φυτό με γραμμοειδή φύλλα, βλαστό κούφιο με άνθη λευκά η ρόδινα 16-24 με μεσαία ρόδινη νεύρωση. Το συναντάμε σε πετρώδεις και αμμώδεις τοποθεσίες.​

20. Κρητική τουλίπα

Πολυετές μικρό φυτό λείο με φύλλα αυλακωτά γκριζοπράσινα. Άνθη λευκά ανοιχτορόδινα με πορφυροπράσινες αποχρώσεις.

21. Ιμαντόγλωσσο

Σε λιβάδια, φρυγανότοπους και αραιά δάση συναντάμε αυτό το υπέροχο φυτό. Ιδιαίτερη ταξιανθία πυκνή με 12-60 άνθη πρασινοκόκκινα με άρωμα ίριδας.

22. Όφρυς της Αριάδνης

Σε φρύγανα και ήσυχους αγρούς θα συναντήσουμε αυτό το ιδιαίτερο φυτό με χαρακτηριστικό βελούδινο μαύρο χείλος και μπλέ-γκρίζες γραμμές.

23. Γαλακτώδεις ορχιδέα

Από το ωραιότερες άγριες ορχιδέες που συναντάμε σε φρύγανα η σε αγρούς με άνθη από 5-45 με ιδιαίτερο άρωμα.

24. Ερμοδάκτυλος 

Βολβόριζο φυτό με άνθη μυρωδάτα παρασινικίτρινα σε αποχρώσεις καφέ-βιολετί βελούδινα. Το συναντάμε σε πετρώδεις τοποθεσίες πρανή και αγρούς.​

Έχουμε έρθει πιο κοντά με αυτό το κόσμο που είναι γεμάτος υπέροχα και εύθραυστα αγριολούλουδα. Αισθανόμαστε πια την ανάγκη να τα προστατεύσουμε έτσι ώστε να μείνουν εκεί που η φύση σοφά τα τοποθέτησε και για πάντα κοντά μας.

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τον κ. Αντώνη Αλιμπέρτη και τις εκδόσεις MYSTIS.

Τάσος Χαραλαμπής

Τεχν.Γεωπονίας Σχολής Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

 

 

 

Loading