Ανεπανόρθωτες καταστροφές: Ζημιές εως 70% καταγράφονται στο “χρυσάφι” της Κρήτης
elies ladi

Ανεπανόρθωτες είναι καταστροφές στα αμπέλια και στις ελιές της Κρήτης, με την ακαρπία να έχει κάνει ποδαρικό και την ξηρασία να δοκιμάζει τις αντοχές των παραγωγών του νησιού, που βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται. H καταστροφή δεν οφείλεται μόνο στον καύσωνα, αλλά και στην παρατεταμένη ανομβρία της φετινής θερμής χρονιάς που έχει καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχοπτώσεις.

Το χρυσαφί της κρητικής γης το λάδι δοκιμάζεται διαρκώς και παράλληλα απαξιώνεται από το κράτος, το οποίο δεν βοηθά τους παραγωγούς, όπως λένε.
Ζημιές εως 70%

Μάλιστα από την εξέταση των ενημερωτικών Δελτίων που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα από Δήμους στον ΣΕΔΗΚ προκύπτει ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες και η ένταση τους ποικίλει κατά περιοχές μεταξύ φτάνοντας έως και το 70%. Συνολικά εκτιμάται ότι οι ζημιές αυτές μπορεί να προκαλέσουν μια μείωση της τάξεως του 20-30% στην συνολική παραγωγή του νησιού η οποία κατά την ερχόμενη χρόνια εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά κάτω από την μέση παράγωγη.

Τα πλήγματα είναι απανωτά, με τη φορολογία να γονατίζει τους παραγωγούς και με τους νέους αγρότες να μένουν χωρίς κίνητρα.
Ζητούν αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα οι παραγωγοί αγωνιούν για τις αποζημιώσεις που δεν βλέπουν να έρχονται, όπως λένε, ενώ και η φορολογία τους έχει κυριολεκτικά γονατίσει. Έκκληση στην πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα τους, κάνουν οι αγρότες, την ώρα που η χρονιά είναι χαμένη για την παραγωγή του νησιού, όπως τονίζουν.
Ρεπορτάζ : Φωτεινή Μαυροματάκη

www.neakriti.gr