Σοκ στην αγορά της Κρήτης: Έρχονται 4 ηχηρά “κανόνια” σε ντόπιες επιχειρήσεις
louketo magazion

Η δεινή εικόνα της αγοράς της Κρήτης, ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls και με την οικονομία να παραμένει “στο κόκκινο”, είναι ολοφάνερη, καθώς εταιρείες με παράδοση στην Κρήτη ετοιμάζονται για… λουκέτο. Στην πρώτη γραμμή, τέσσερις επιχειρήσεις από τομείς που έχουν δοκιμαστεί σκληρά. Σύντομα θα “ακουστούν” τα “κανόνια”, όπως λένε οι καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, από τις τέσσερις εταιρείες (μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις).

Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ήδη κάνει αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς αντιμετωπίζουν δυσθεώρητα ύψη χρεών σε προμηθευτές, τράπεζες και στο Δημόσιο. Την ώρα που σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν και πολλές άλλες βιοτεχνίες με έδρα την Κρήτη και το Ηράκλειο, που επιβίωναν κυριολεκτικά και μόνο μέσα από τη συνεργασία που είχαν με τον Όμιλο “Μαρινόπουλου”, οπότε και μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις και το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 που επέβαλε η επιχείρηση, κινδυνεύουν και εκείνες με τη σειρά τους να βάλουν λουκέτο.

Αναφορικά, πάντως, με τις τέσσερις επιχειρήσεις του Ηρακλείου που βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου, το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές, και αναφερόμαστε σε δεκάδες άτομα, φαίνεται να γνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τους ίδιους εδώ και αρκετό καιρό να ξυπνούν και να κοιμούνται με το φόβο ότι ενδεχομένως αύριο να μην έχουν δουλειά. Και αν μέχρι στιγμής οι εργοδότες τους, αναγνωρίζοντας το μόχθο του εργαζομένου, με κάθε τίμημα φάνηκαν συνεπείς στις πληρωμές του προσωπικού τους, κάτι αντίστοιχο δεν μπόρεσαν να κάνουν και με τα τεράστια χρέη που συσσωρεύτηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, στις τράπεζες και στους προμηθευτές, που τώρα τους έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό. Γι’ αυτό και βλέπουν ως μόνη λύση από το αδιέξοδο την πτώχευση.

Οι εν λόγω εταιρείες προέρχονται από τους κλάδους εκείνους που έχουν πληγεί με την εμφάνιση της κρίσης και την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, οπότε και με τη δεδομένη κατάσταση, δύσκολα θα ανακάμψουν. Την ίδια ώρα, βεβαίως, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Κρήτης συνεχίζει να “κρατιέται” κυριολεκτικά… με νύχια και με δόντια, μέσα σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον, με capital controls, ύφεση και αβεβαιότητα – τον τόνο στα οποία δίνει η κεντρική εξουσία – να εμποδίζουν κάθε καλή προσπάθεια.
Δύσκολη κατάσταση

Όμως τα κακά μαντάτα δε σταματούν εδώ. “Κόκκινο” ταυτόχρονα φαίνεται να έχει χτυπήσει και για δεκάδες άλλες εταιρείες απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, που παλεύουν καθημερινά με νύχια και με δόντια να κρατηθούν ζωντανές. Η εικόνα της τοπικής αγοράς αντικατοπτρίζεται στο νούμερο των 554 επιχειρήσεων – μόνο στο νομό Ηρακλείου – που έχουν επισήμως προχωρήσει σε κλείσιμο από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του έτους, παρότι βεβαίως άνοιξαν και αρκετές νέες επιχειρήσεις το ίδιο διάστημα.
Ανησυχία

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του κλίματος και τονίζουν πως, εάν δεν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες, η κατάσταση θα χειροτερέψει… δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στην οικονομία και με την ανάλογη επίπτωση και στις θέσεις εργασίας. Σημειώνοντας μάλιστα πως «τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα…», κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προς την οικονομική και πολιτική ηγεσία του τόπου, να διορθώσει τα κακώς κείμενα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «ήδη χιλιάδες είναι οι επαγγελματίες που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δηλώνουν ανήμποροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και τα δημόσια ταμεία».

Σημειώνεται δε πως σε επίπεδο χώρας στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν 15.409 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η “Ηλεκτρονική” και η Ledra Hotel, ενώ μειωμένος κατά 3.000 ήταν και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά το ίδιο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

«Από την αρχή της κρίσης έως αυτή τη στιγμή έχουν βάλει λουκέτο 245.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Καθημερινά μπαίνουν 2-3 λουκέτα σε επίπεδο νομού Ηρακλείου.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δε βλέπουμε να έχει αλλάξει ιδιαίτερα ούτε κατά την τουριστική περίοδο που διανύουμε, αφού η αύξηση της τάξεως του 5-6% στις αφίξεις δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, η αγορά αυτή τη στιγμή σημειώνει πτώση της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρυσι και μέσα στο χειμώνα θα γίνουμε δέκτες δυσάρεστων μηνυμάτων, καθώς το 60% και πλέον των επιχειρήσεων θα εμφανίσει αδυναμία ως προς την κάλυψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων, με πολλές από αυτές κατά μαθηματική ακρίβεια να οδηγούνται στο κλείσιμο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου και Ε’ αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Χαράλαμπος Λεκάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας την κατάσταση με νούμερα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον.
Δυσοίωνες καταστάσεις

«Η πολύχρονη κρίση, η υπερφορολόγηση και η επιβολή εδώ και ένα χρόνο των capital controls κ.λπ. έχουν δημιουργήσει δυσοίωνες καταστάσεις, που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στ’ αφτιά μας, κάποιες επιχειρήσεις στη λήξη της λειτουργίας τους. Όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί είναι αρνητική στο να μπορέσουν οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να επιβιώσουν», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, προσθέτοντας παράλληλα με νόημα πως το χειμώνα «θα κλάψουν μανούλες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανόλης Αλιφιεράκης σημείωσε πως «όλα αυτά που βιώνει η ελληνική οικονομία έχουν ως επακόλουθα τις πτωχεύσεις και τις υπολειτουργίες, τα οποία θα βιώνουμε για καιρό ακόμα απ’ ό,τι φαίνεται», ενώ επιβεβαίωσε και εκείνος ότι «στο “κόκκινο” βρίσκονται οι κλάδοι του εμπορίου και της μεταποίησης και ιδιαίτερα οι εταιρείες που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα», οι οποίες αυτή τη στιγμή καταρρέουν, όπως είπε, καθώς έχουν αδρανήσει ακόμα και τα δημόσια έργα.
Μακρύς ο δρόμος προς την ανάκαμψη

Και αν η επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς αρχικά δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα, οι δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση του “Μαρινόπουλου” και της Jetoil εν συνεχεία ήρθαν να καταστήσουν σαφές, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει μακρύς και δύσκολος για τη χώρα μας.

Οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν ως μόνη σανίδα σωτηρίας την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, παρότι αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη